Johan Cruijff Schaal : PSV - Feyenoord (4 - 4)

Wedstrijd verslag

04 augustus 2024 - 18:00 uur

Door: WJS

PSV is er niet in geslaagd de Johan Cruijf Schaal in eigen huis te houden. Na een doldwaze wedstrijd (4-4), was Feyenoord na strafschoppen te sterk. Duidelijk is dat PSV dringend op zoek moet naar versterking in de defensie. Met name op links, waar de jonge Fredrik Oppegård een basisplaats kreeg, ging (te) veel mis. De geblesseerde Sergino Dest, Mauro Junior én Armando Obispo werden node gemist.

Door Willem-Jan Schampers

De landskampioen begint sowieso gehavend, want ook  voor Olivier Boscagli komt het duel te vroeg. Hij wordt in de basisopstelling vervangen door nieuweling Ryan Flamingo. Jerdy Schouten is een linie naar achteren gehaald, waardoor er op het middenveld plaats is voor Malik Tillman. Joey Veerman en Ismael Saibari. Met spelers als Guus Til, Isaac Babadi en Tygo Land nog achter de hand , is dit een ‘lekkere’ gedachte.

Overigens is de verwachting dat ook dit elftal in staat moet zijn om Feyenoord te verslaan. Het zelfvertrouwen bij de PSV-supporters kent immers geen grenzen meer, na het afgelopen topseizoen. De Rotterdammers starten met Timon Wellenreuther in het doel. De Duitser – die eerder ook werd genoemd in relatie met PSV – heeft de voorkeur gekregen boven Justin Bijlow. Voor de rest geen nieuwe gezichten in de basiself van trainer Brian Priske. Die zitten (nog) op de bank.

Gezang

Onder een indrukwekkend gezang van de PSV-fans (‘Sta op voor de kampioen!’) trekt de thuisclub meteen ten aanval. Het is echter Feyenoord dat de eerste mogelijkheid krijgt. Igor Paixåo knalt de bal op de vuisten van Walter Benitez. Even later is het aan de andere kant bijna raak. Noa Lang snelt voorbij zijn directe tegenstander en zet de bal scherp voor, waar Luuk de Jong net te laat is om de 1-0 binnen te schuiven. Ook Johan Bakayoko was dicht in de buurt.

In de 9e minuut valt de 1-0. Tot woede van Feyenoord. In een duel met Tillman gaat Ramiz Zerrouki naar de grond. De bezoekers willen dat PSV de bal uitspeelt, maar via de Amerikaan komt de bal bij Bakayoko, die Lang wegstuurt. De linkerspits van PSV aarzelt niet en kogelt de bal voorbij Wellenreuther. Feyenoord protesteert hevig, omdat Tillman een overtreding zou hebben begaan. In de herhaling blijkt dat Zerrouiki zelf onderuit gaat.

Vreemd

Wat staat PSV goed te spelen! De bal gaat van voet naar voet en Feyenoord wordt bij tijd en wijle van het kastje naar de muur gestuurd. Na de sterke openingsfase van de Rotterdammers, komen zij er niet meer aan te pas. In de 19e minuut is er een schitterende aanval via  meerdere schijven. Veerman lepelt de bal tot bij De Jong, die zijn volley rakelings naast ziet gaan. Dit PSV kan de supporters duidelijk bekoren.

Het enige dat nog ontbreekt, zijn meer doelpunten. Die komen er, alleen wel aan de ‘verkeerde’ kant. In de 28e minuut krijgt Feyenoord een strafschop. Terecht, want Oppegård  is gewoon te laat en legt Gjivai Zechiel over de knie. Santiago Giménez zorgt voor de totaal onverwachte 1-1. PSV is hierna even helemaal de weg kwijt, want in de 33e minuut wordt het zelfs 1-2. Bart Niekoop staat bij de tweede paal volledig vrij en schiet, op aangeven van Giménez, de bal tegendraads voorbij Benitez.

Wat een vreemde wedstrijd! Er leek geen vuiltje aan de lucht voor PSV, dat Feyenoord compleet in de greep had. Maar nu moet de ploeg van Bosz vol aan de bak. Het liefst nog vóór de rust, maar de tijd is kort. Bovendien laat Feyenoord zich niet zomaar verslaan en met name Bakayoko en Lang worden stevig aangepakt. In de blessuretijd krijgen de bezoekers een enorme kans op de 1-3. Oppegård laat zich opnieuw verrassen en Paixåo heeft de bal voor het intikken. Tot twee keer toe redt Benitez echter fantastisch.

Applaus

En dan is het zomaar weer gelijk. Jordan Teze zet in de 48e minuut Tillman aan het werk, die de bal scherp voorzet. Daar is De Jong ter plaatse om de 2-2 binnen te tikken. Twee minuten later is voetbal slechts even bijzaak. Het hele stadion gaat staan voor Eric Provaas. De rassupporter van PSV overleed onlangs op vijftigjarige leeftijd. Een bijzonder moment, voor een bijzonder mens. Het applaus is nauwelijks verstomd, of er is wéér een strafschop voor Feyenoord. Giménez wordt diep gestuurd door Paixåo en Benitez moet aan de noodrem trekken. Geel voor de Argentijnse doelman en Giménez zorgt vanaf elf meter voor 2-3.

Dus PSV moet opnieuw in de achtervolging. Kan de individuele klasse van Tillman, Lang, Bakayoko, Veerman, De Jong en Saibari nog voor de ommekeer zorgen? Peter Bosz wacht het niet af en brengt Guus Til en Couhaib Driouech voor Saibari en Lang. Een minuut later is het 3-3… Wie anders dan Til staat op de goede plek om de luid bejubelde gelijkmaker in te schieten? Wat een doldwaze wedstrijd! Met soms onbegrijpelijke fouten, maar ook met twee ploegen die willen aanvallen. De toeschouwers zitten in ieder geval op het puntje van hun stoel.

Ongekend

Wat wordt er dramatisch verdedigd bij PSV! In de 73e minuut lijkt iedereen te weigeren een voorzet vanaf links weg te werken, Invaller Antoni Milambo profiteert bij de tweede paal en bezorgt Feyenoord voor de derde keer een voorsprong. Tot ontzetting van alles en iedereen bij PSV. De ploeg lijkt nu echt geslagen. Dan is echter buiten Til gerekend. De middenvelder gaat in de 79e minuut op karakter het strafschopgebied binnen en wordt onderuit getikt door Wellenreuther. ‘Strafschop’ oordeelt scheidsrechter Manschot.  De Jong knalt de 4-4 binnen. Ongekend!

In de resterende tijd probeert PSV het nog wel, maar tot echte kansen komt het niet meer. Feyenoord beperkt zich tot verdedigen, zodat uiteindelijk (nog wat extra) strafschoppen de beslissing moeten brengen. Daarin missen Bakayoko en Til op dramatische wijze. Een passend slot van een meeslepend foutenfestival.

Extra

• Deze Johan Cruijff Schaal-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot.