Eredivisie : PSV - Go Ahead Eagles (3 - 0)

01 september 2024 - 16:45 uur

Door: Peter Vos

Op de warmste 1 september ooit gemeten beleeft PSV een zorgeloze middag. Zonder zich overmatig te hoeven inspannen zet PSV Go Ahead Eagles met 3-0 opzij.

Door Martin van Rooij & Peter Vos

Op de eerste dag van de meteorologische herfst tikt de thermometer in het Philips Stadion de dertig graden aan. Veel korte mouwen en korte broeken, op Oost domineert het roze van de blote basten en op de Noordtribune, gelegen in de zon, blijven veel plekken leeg. Een deel van de supporters heeft wellicht gekozen voor het strand of de barbecue. Met Dams in de basis op de linksbackpositie neemt PSV het op tegen Go Ahead Eagles.

Het begin oogt wankel en de Eagles scoren al bij hun eerste aanval. Gelukkig voor de roodwitten ging er buitenspel aan vooraf. Go Ahead vergrendelt het centrum waardoor PSV gedwongen wordt de flanken op te zoeken.

In de tiende minuut kijgen de Deventeraren kort na elkaar twee gevaarlijke mogelijkheden. Met dank aan Benitez doorstaat PSV deze fase zonder kleerscheuren en uit de counter die erop volgt weet goaltjesdief Til onmiddellijk raak te prikken. Niet veel later kopt Tilman over uit een goede voorzet van Ledezma.  In 23ste minuut levert Veerman een schot af dat kracht miste en gemakkelijk door Piogmann kan worden opgeraapt, waarna scheidsrechter Nijhuis een drinkpauze inlast.

Vlijt
Zonder grandioos te spelen is de stand even later 2-0. Lozano zet de aanval zelf op. Via Veerman en De Jong krijgt hij de bal terug waarna hij secuur afrondt. In 33ste minuut maakt de licht aangeslagen Luuk de Jong plaats voor Ricardo Pepi, de spits die doorgaans maar weinig tijd nodig heeft om een doelpuntje mee te pikken. Het vervolg van de eerste helft kabbelt voort als een zomeravondwedstrijd. PSV domineert, Go Ahead houdt de linies dicht en ook al legt met name Bakayoko een voorbeeldige vlijt aan de dag, potten worden er niet meer gebroken. Even veren de supporters nog op als ze vinden dat Lozano een penalty wordt onthouden, maar Nijhuis wil daar niet aan.

Na rust zet PSV meteen druk. Dat leidt al snel tot een goede kopbal van Guus Til. Keeper Plogmann weet zijn doel echter schoon te houden door de bal naar de buitenkant te duwen. Even later snoept Til de tegenstander de bal af. PSV schakelt snel via Veerman en Tilman, waarna Pepi even het houtwerk test. Close but no cigar.

Vervolgens snijdt Antman soepel door de Eindhovense defensie. Flamingo zet een stevig blok en kraakt het schot, dat over vliegt. Dams laat vervolgens zien waarom trainer Bosz veel vertrouwen in hem heeft. Op techniek redt hij zich uit een netelige situatie en niet veel later dartelt Bakayoko weer over de rechterkant richting het Deventer doel. Zijn fraaie actie smoort in het overvolle strafschopgebied van de tegenstander.

Tikkie takkie Tilman
In de 64ste minuut veert het hele stadion op als Malek Tilman inzet koppelt aan zijn ragfijne techniek. Hij ontfutselt zijn tegenstander de bal, houdt controle nabij de achterlijn en legt de bal vervolgens panklaar voor Joey Veerman. Die pakt het cadeautje van de Amerikaan overtuigend uit: 3-0. Prachtgoal. Het publiek scandeert vervolgens de naam van de Volendammer, al komt de goal voor een groot deel op het conto van Tilman. Na een solide wedstrijd mogen Veerman en Bakayoko gaan douchen. Zij maken plaats voor Schouten en Driouech.

Na een uitstekende tackle op de bal van Dams stoomt Pepi op richting het doel van de tegenstander. Hij wordt daarbij onreglementair gestuit door Nauber, die met frisse tegenzin het eerste geel  van de wedstrijd in ontvangst neemt.

Ondanks de stand en het speelbeeld blijft Go Ahead gas geven. Dat leidt tot een gevaarlijke scrimmage voor het Eindhovense doel, maar Boscagli houdt het hoofd koel en ruimt de bal. In de 63ste minuut moet Benitez redding brengen op een niet al te hard schot, waarna PSV weer het initiatief naar zich toetrekt. Pepi wordt weggestoken en probeert het van afstand; zijn schot gaat ruim over. Bosz vindt het dan tijd om de talentvolle jeugd een kans te geven zich aan het Eindhovense publiek te tonen. Tilmann en Til staan hun plaats af aan Land en Babadi; twee jeugdige spelers die het nog wel eens ver zouden kunnen schoppen.

Opnieuw laat Dams met een goed getimede tackle op de bal zien dat PSV zich gelukkig mag prijzen met zijn aanwezigheid. Het spel golft even op en neer. Babadi stuit op de Deventer doelman en Edvardsen schiet met links te zacht in, waardoor Dams ervoor zorgt de PSV een clean sheet kan bijschrijven in de eredivisie.

Realisme na afloop

Na afloop van de wedstrijd is Peter Bosz realistisch: “We hebben ondanks het hete weer de hele wedstrijd geprobeerd de tegenstander kapot te spelen. Ik had niet verwacht dat Go Ahead Eagles zó defensief zou spelen met 5-4-1. We hebben de regie op de wedstrijd gehouden en verdiend gewonnen. Al moeten we de 3 á 4 kansen in deze wedstrijd absoluut niet weggeven. Naar de toekomst toe ben ik heel blij met wat er is gebleven en ook blij met wat er qua spelersmateriaal bij is gekomen.  Voor de vaste waarden in deze selectie is het ontzettend fijn dat veel spelers zijn gebleven ondanks de transferperikelen. In deze turbulente weken heb ik veel gesprekken gehad met spelers die weg wilden en heb hopelijk rust nu de transferwindow gesloten is. Debutant in de basis Dams heeft een heel goede wedstrijd gespeeld en uitstekend verdedigd. Wel mag hij nog wat brutaler worden in zijn spel.”

Over de komst van Karsdorp en Nagalo: “Afhankelijk van de spelers in de selectie bepaal je de meest effectieve speelwijze. De jongens van afgelopen seizoen toonden aan dat ze het Champions League niveau aan konden. Met de komst van deze twee verdedigers én de terugkeer van geblesseerde spelers heb ik vertrouwen dat het ijs dik genoeg is qua niveau voor dit hoogste podium. De nieuwe opzet is even wennen met acht in plaats van drie tegenstanders, maar het is ook heel leuk. Alleen jammer dat we nu wel thuis tegen Liverpool spelen, maar niet op Anfield Road. Al komen we daar snel overheen.”

Laatst bijgewerkt : 1 sep 2024 - 19:48

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Emily Binneveld.
  • Weer een overwinning. Een paar wijzigingen. Schouten speelt gelijk en heeft daardoor geen maximale score meer. Dams speelt een hele wedstrijd en komt daardoor binnen in de stand. Hij heeft niet de maximale score maar mooi dat hij er in staat.