Home > Nieuws > Geïmproviseerd PSV speelt met RKC

Geïmproviseerd PSV speelt met RKC

Seizoensopening tegen Brabantse broer uit Waalwijk ideale opwarmer

10 aug 2024 - Door: Peter Vos

PSV heeft een goede start gemaakt van het nieuwe seizoen 2024-2025. De Eindhovenaren missen met name in de verdediging nog veel ritme, maar zetten ondanks een valse start een ruime score neer tegen RKC. De Brabantse buurman uit Waalwijk werd met een 5-1 verlies naar huis gestuurd.

De zomervakantie is op haar hoogtepunt als PSV het seizoen als regerend landskampioen mag openen tegen RKC Waalwijk. Gek genoeg was dit affiche ook de laatste wedstrijd van afgelopen seizoen; toen was de schaal al binnen en stond er voor de Eindhovenaren niets meer op het spel. RKC speelde zich toen met de hakken over de sloot veilig door met beperkte cijfers te verliezen in het Philips Stadion.

Nu is alles weer open. PSV mag in de eerste wedstrijd meteen laten zien dat ze de titel willen prolongeren – met dominant spel en veel doelpunten. Ook kunnen ze de tik van Feyenoord enigszins wegwerken; het verlies van de Johan Cruijfschaal in eigen huis met belabberd verdedigend spel en een slechte penaltyserie deed immers best pijn. De zomerse omstandigheden en een nagenoeg uitverkocht huis geven in aanloop naar de wedstrijd een prettig decor voor herstel.

Het spelbeeld van de supercup lijkt zich echter vanaf de start van deze eerste competitiewedstrijd meteen te herhalen. Weliswaar krijgt PSV de eerste kans via Malek Tillman (schiet hoog over vrij voor keeper Jeroen Houwen) maar kort daarop krijgen binnen de minuut Oskar Zawada en Yassin Oukili grote kansen om voor de Waalijkers de score te openen. Deze avond mag Richard Ledezma de rechtsback positie innemen nadat Jordan Teze had bedacht dat werkweigering zijn transfer naar AS Monaco zou bespoedigen. Een rel was geboren en het talent zag daags voor de wedstrijd toch in dat dit zijn status bij de club en de fans voor eeuwig zou verpesten. Te laat om zijn positie in de basis terug te verdienen, maar goed genoeg om weer op de reservebank te mogen plaatsnemen. Ledezma maakt zich meteen waardevol door in de 7e minuut een inzet van Richard van der Venne net voor de doellijn te keren.

PSV lijkt op tijd wakker te zijn geworden door de Waalwijkse waarschuwingen. De tiende minuut opent Johan Bakayoko de score na een lange aanval door de bal in één beweging uit te halen en achter keeper Jeroen Houwen in de verre hoek te plaatsen. Een paar minuten later is het al 2-0 na een intikker van Tillman, maar deze goal wordt door de VAR afgekeurd wegens buitenspel van Bakayoko in aanloop naar het doelpunt. RKC bijt terug via een goede kopbal van de Pool Zawada, die gepareerd wordt door Walter Benitez. Daarna pakt PSV definitief de regie over de wedstrijd via de motor op het middenveld Veerman – Schouten. Die laatste laat zich opvallend offensief gelden. Eerst schiet de controleur nét naast en kort daarna vindt hij het net als eindstation van een mooie combinatie met Tillman en Luuk de Jong. Ook Tillman komt alsnog op het scorebord; de Amerikaan wordt bij een loopactie niet aangepakt en hij besluit fraai uit te halen in de hoek waar Houwen onmogelijk bij kan. Tegen het einde van de eerste helft heeft PSV 80% balbezit, toch zien we een boze Peter Bosz langs de zijlijn. Terecht, want ondanks de dominantie zit er nog veel slordigheid in het spel van de rood-witten.

Na rust is de onnauwkeurigheid nog niet verdwenen. Tillman is aanwezig als regisseur van het aanvalsspel maar het vizier van met name Lang en De Jong staat niet op scherp. Na een uur voetballen kopt De Jong net naast de goal, veel dichterbij komt PSV’s topscorer van afgelopen seizoen niet. De trainer grijpt in de 69e minuut in met maar liefst een vierdubbele wissel. De Jong, Lang, Veerman en Ledezma verruilen het veld voor Ricardo Pepi, Hirving Lozano, Guus Til en Jordan Teze. Die laatste wordt door het publiek ontvangen met een mix van fluiten en klappen. Het klappen neemt veruit de overhand als Lozano de kabbelende tweede helft doorbreekt met een rake vuurpijl langs Houwen. De invallers brengen sowieso nieuwe energie, ook Pepi, Til en Teze brengen het tempo terug in het spel van PSV. Één moment van slapte wordt Benitez meteen fataal, het verkeerd wegboksen van de bal wordt door de attente Van der Venne afgestraft. Lang kan RKC van de eretreffer niet genieten; Lozano mag drie minuten na de tegengoal zijn tweede maken na goed voorbereidend werk van Til. De goede invalbeurt van Pepi wordt niet bekroond; hij plaatst twee kopballen in de slotfase die doelpuntwaardig zijn, maar niet tegen de touwen belanden. Mede doordat Houwen één van de twee op fabelachtige wijze redt en de ander rakelings langs de paal achter ziet gaan blijft de score 5-1.

Bosz vindt na afloop dat PSV ronduit slecht begon en de lange bal slecht verdedigden. “Toch geven we met deze verdediging weinig weg. Ik was doodziek van de tegengoal in het laatste kwart van de wedstrijd, dat was niet nodig. In de eredivisie komen we er vanavond mee weg en tegen Feyenoord zagen we al meer onze gaten. Maar voor het Europese toernooi komen er verdedigend versterkingen, daar worden de tegen kansen van vanavond anders meteen afgestraft. Verder hebben wij aanvallend gezien de juiste intensiteit gehad om relatief eenvoudig te winnen van RKC.”Over het gedrag van Teze is Bosz realistisch: “Hij moest vandaag door de zure appel heen, zoals de fluitconcerten bij zijn entree in het veld. Maar dit hoort erbij en daar moet hij volwassen in zijn na zijn eerdere uitlatingen. Hij heeft een fout gemaakt, die hij gelukkig nog dezelfde dag in zag om zijn excuses aan te bieden naar de spelersgroep en de supporters. Daarmee is voor mij de kous af en is Teze weer een volwaardig selectielid. Misschien heeft de voorval met de verdediger de ploeg op het juiste moment scherp gezet, ik miste nog de ultieme beleving van vorig seizoen in de wedstrijden en vandaag heb ik dat weer gezien op het veld. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg.”