Home > Nieuws > PSV blijft winnen in de Eredivisie maar...

PSV blijft winnen in de Eredivisie maar...

Tiental door het oog van de naald tegen Sparta

6 okt 2024 - Door: Remco Faasen

Een slecht spelend maar strijdend PSV heeft na acht wedstrijden de maximale score behaalt in de Eredivisie. De landskampioen gaat daarmee onbedreigd de interlandbreak in, maar als vanzelf liep het niet tegen Sparta. Verdediger Matteo Dams moest geblesseerd én met een rode kaart van het veld, Luuk de Jong viel uit met een hoofdwond en dankzij de arbitrage bleef een afgekeurde treffer van de bezoekers in de absolute eindfase ook daadwerkelijk afgekeurd.

Een angstgegner is de tweede club van Rotterdam bepaald niet. De laatste keer dat de Spangenaren van PSV wist te winnen, had het nog een Europees kampioen in de gelederen: Aron Winter maakte 3 november 2001 de eerste Sparta-goal in Rotterdam. De tweede en winnende kwam van Danny Koevermans. Sindsdien won PSV twintig keer en werd het vier keer gelijk. Anno 2024 is de doelstelling van het bezoekende team al snel duidelijk: massaal verdedigen en loeren op een kans. Die komen er al snel in het PSV van Peter Bosz dat het verlies van het hart en ziel van het elftal, Joey Veerman en Jerdy Schouten, heeft opgevangen met Mauro Junior en Ismael Saibari. Richard Ledezma en Ivan Perišiæ starten ook in basis, vanaf de bank kijkt Johan Bakayoko toe. Hij ziet dat de bezoekers al na drie minuten een eerste kans krijgen: Mohamed Nassoh (geboren in Eindhoven en vorig jaar nog uitkomend voor Jong PSV) werkt de bal na matig uitverdedigen uiteindelijk naast.

Voorsprong

In de tiende minuut komt Sparta eigenlijk niet heel erg verrassend op voorsprong als Arno Verschueren en Tobias Lauritsen dwars door de PSV-verdediging snijden en de laatste Walter Benítez passeert. Na een kwartier schakelt de thuisploeg eindelijk een tandje bij en zet druk op de Spartanen die inmiddels een handbalverdediging hebben opgetrokken. Malik Tillman snijdt er doorheen, omspeelt keeper Nick Olij maar die is op tijd terug in zijn doel om de inzet van de Amerikaan te keren. PSV krijgt vervolgens een aantal minuten weinig grip op Camiel Neghli van de bezoekers. Hij schiet een keer rakelings over maar blijkt ook buitenspel te staan en even later wordt hij pas op het laatste moment ten koste van een hoekschop afgestopt als hij het doel van PSV wel heel dicht mag benaderen. En dan komt er ook nog een gevaarlijk lage Sparta-voorzet langs waar gelukkig geen Rotterdammer bij de buurt is om in te tikken. Het PSV dat Sporting Lissabon eerder deze week nog de duimschroeven aandraaide is blijkbaar in het vliegtuig mee teruggegaan naar Portugal.

Boscagli

Na vierentwintig minuten is er een levensgrote kans voor PSV als Richard Ledezma Guus Til bereikt, maar de voorzet komt te laag waardoor Til in de handen van Olij kopt. Een later bereikt Ivan Perišiæ Til, maar die kopt nu naast. Na ruim een half uur probeert Malik Tillman door de Spartaanse handbalverdediging te soleren, maar hij wordt uiteindelijk door vier man afgestopt. De afzwaaiende bal komt voor de voeten van Olivier Boscagli die beheerst uithaalt en de verraste Olij passeert omdat de bal nog van richting wordt verandert door Arno Verschueren: 1-1. Vier minuten later staat de Fransman weer achter de bal als hij Luuk de Jong vindt. De aanvaller, die voor de wedstrijd nog werd gehuldigd met driehonderd wedstrijden in het rood en wit, komt voor zijn tegenstander en werkt met een subtiele voetbeweging de bal in het doel.

Foutjes

De rollen zijn nu omgedraaid maar Sparta verandert niets aan de tactiek: het blijft massaal achter de bal wachten op een foutje. En die komen er. Voor rust heeft Benítez een ongelukkig uittrap en vindt Pelle Clement de volledig vrijstaande invaller Shunsuke Mito die vervolgens naast schiet. En een van de eerste acties direct na de rust is het verspillen van een vrije trap door Boscagli op een plek waar juist een voorziet het zestienmetergebied in gevaarlijk had kunnen zijn.

Rood

Na een nieuwe kopbal van Guus Til schiet Nick Olij razendsnel uit en gaat Camiel Neghli ervandoor. Matteo Dams kan de aanvaller alleen stoppen ten koste van een rode kaart en loopt daarbij ook nog eens een blessure aan zijn onderarm op. Neghli lijkt even voor de actie hands te hebben gemaakt maar scheidsrechter Danny Makkelie ziet er niets geks in. PSV moet verder met tien man en dat gaat eigenlijk lange tijd goed. De thuisploeg heeft de wedstrijd min of meer onder controle: Sparta maakt weinig klaar, as meldt de ijverige Mito zich nog een keer met een afstandsschot waar Benítez enige moeite mee heeft. Tillman begint nog een keer aan een solo waarbij hij uiteindelijk net voorlangs schiet.

Bloed

In de vijfenzestigste minuut gaat een keer fout wat al langer fout had moeten gaan: bij een voorzet op het hoofd van Luuk de Jong komt Pelle Clement langs vliegen. Beide spelers raken elkaars hoofd en moeten beiden het veld verlaten, De Jong zelfs hevig bloedend. Ricardo Pepi is zijn vervanger. Met nog een kwartier op de klok gaat Tillman weer eens aan de wandel en kan alleen een wilde tackel van Metinho hem afstoppen. Johan Bakayoko schiet de afvallende bal direct op doel, daarmee profiterend van het voordeel dat scheidsrechter Makkelie had gegeven. Helaas gaat het schot van de Belg ongevaarlijk over. Mito meldt zich aan de andere kant van het veld en geeft voor maar weer is er geen Spartaan in de buurt om het laatste zetje te geven.

Bakayoko

Het publiek op de Oosttribune roert zich meer en meer: het voelt aan dat PSV de wedstrijd nog niet in de zak heeft. Saibari is al vervangen door Armando Obispo, ook Ledezma en Tillman gaan eruit: Rick Karsdorp en Noa Lang zijn hun vervangers. Vijf minuten voor tijd haalt Bakayoko van ver uit na een afzwaaiende hoekschop maar raakt Sparta-verdediger Mike Eerdhuijzen. De bal komt vervolgend voor de voeten van Til, die uit een korte draai de lat raakt. Vlak voor tijd loopt Bakayoko zich vast als Mauro Juniot na een slecht genomen Sparta-hoekschop de bal oppikt en deze bij Guus Til bezorgd, die vervolgens de jonge Belg bereikt.

Ingooi

Luuk de Jong is terug van zijn behandeling in de catacomben en neemt plaats op de reservebank als hij ziet dat Boscaglo en Ryan Flamingo het publiek om steun vragen: Sparta voelt dat er wat te halen valt maar drukt onvoldoende door. Totdat de acht minuten blessuretijd aanbreken. Het wordt billenknijpen voor PSV. Shunsuke Mito duikt nog een keer op voor Walter Benítez maar schiet te gehaast over. Rick Meissen test de Argentijnse goalie na een hoekschop maar die weet de bal nèt over te tikken. Er volgen nog twee hoekschoppen die zeker niet ongevaarlijk zijn: het thuispubliek schreeuwt de longen uit het lijf als er uiteindelijk een ingooi in eigen voordeel wordt gewonnen.

Buitenspel

Het leed is nog niet geleden. Karsdorp houdt de bal in de ploeg door aan de zijlijn drie Spartanen uit te spelen, maar als Bakayoko de bal overneemt, raakt hij hem centraal op het middenveld kwijt. Weg is Sparta en de aanval eindigt bij Eerdhuizen die Benítez passeert. Hij rent juichend weg met om de een of andere reden zijn vinger op de mond en heel Sparta achtervolgt hem in pure vreugde. Er is echter gevlagd voor buitenspel en de scheidsrechter neemt het advies van zijn assistent over. De VAR is het er terecht mee eens: weg stunt van Sparta. Al moet Benítez nog handelend optreden als een ploeggenoot in de laatste seconden nog een bal op eigen doel kopt. De succesreeks van PSV tegen Sparta duurt voort, maar vraag niet hoe.