Home > Nieuws > PSV wint met het grootste gemak in Alkmaar

PSV wint met het grootste gemak in Alkmaar

Wedstrijd na tien minuten wel gespeeld

19 okt 2024 - Door: Remco Faasen

Ook in wedstrijd negen van het Eredivisie-seizoen 2024/2025 heeft PSV de volle winst gepakt. In Alkmaar werd met 2-1 gewonnen van AZ, dat pas in de absolute slotfase de tegengoal maakte en de tachtig minuten daarvoor met man en macht verdedigde nadat het met tien man kwam te staan. Enig minpuntje bij PSV: Jerdy Schouten bleef in de rust in de kleedkamer achter.

Na twee teleurstellende interlands is het bal der Eredivisie weer begonnen en PSV mag aantreden voor de op papier lastige uitwedstrijd tegen AZ. Tien maanden geleden wachtte de Eindhovense ploeg in Noord-Holland eveneens een lastige klus maar toonde de thuisclub zich vooral een tandeloze tijger die compleet werd overlopen door de bezoekers. Met een 4-0 nederlaag kwam AZ er nog genadeloos vanaf.

Jerdy Schouten

Bij de thuisploeg zit tegenwoordig Jeroen Zoet op de bank, driemaal kampioen in Eindhovense dienst. Hij ziet verderop aan PSV-zijde Malik Tillman zitten, die woensdag terugkwam van een reis met de Amerikaanse nationale ploeg. In de basis onder meer Rick Karsdorp en Noa Lang. Johan Bakayoko en Ismael Saibari staan op de vleugels en Jerdy Schouten is ook weer terug. Luuk de Jong, die in de thuiswedstrijd tegen Sparta nog naar de kant moest, staat eveneens in de basisopstelling.

Rood

De openingsfase is onderhoudend in het AFAS Stadion; beide ploegen delen wat speldenprikjes uit: PSV iets meer dan AZ. Plots vergrijpt David Møller Wolfe zich aan de doorgebroken Guus Til. Scheidsrechter Allard Lindhout twijfelt geen moment en trekt rood. Dat lijkt zwaar gestraft maar uit de herhaling blijkt het een meer dan terechte beslissing. AZ is nog maar nauwelijks van de schrik bekomen of het staat al achter. Bakayoko legt terug op Karsdorp, die vindt Til waarna de nuttige aanvaller de bal klaarlegt voor De Jong, die de bal eenvoudig kan binnentikken. Diezelfde De Jong lijkt even later op weg naar de 0-2 maar gaandeweg de aanval is er hands gemaakt.

Noa Lang

Bakayoko heeft AZ-goalie Rome-Jayden Owusu-Oduro al een paar keer getest en Saibari probeert de Nederlandse Ghanees te passeren met een bekeken schot, maar zijn poging mist kracht. In de tweeëntwintigste minuut is Guus Til de AZ-verdediging te slim af met een loopactie. Owuso-Oduro kan de inzet van Til alleen wegwerken door de bal recht voor de voeten van Lang te leggen. Die haalt uit: 0-2.

Handbalverdediging

AZ had na de rode kaart van Wolfe al een handbalverdediging opgetrokken en probeert nu de schade vooral beperkt te houden. Zo is de creatieve Sven Mijnans naar de kant gehaald voor verdediger Denso Kasius. PSV valt aan, AZ mist slagkracht en het wachten is op de 0-3. Het AZ-publiek probeert de teleurstelling te verwerken door PSV-spelers die een foutje maken uit te lachen en Noa Lang uit te fluiten die – toegegeven - zijn goal onnodig vierde door praatgebaren te maken richting niemand in het bijzonder.

Blessure

Na een half uur kan De Jong de wedstrijd helemaal in het slot kunnen gooien met een kopbal, maar Owusu-Oduro is er op tijd bij. Op slag van rust is Lang er weer met een fraaie trap richting het AZ-doel maar Seiya Maikuma gooit zich met gevaar voor eigen leven in de baan van het schot. Terwijl we wachten op de hoekschop slaat de schrik de meegereisde supporters om het hart als Schouten een blessurebehandeling moet ondergaan.

Troy Parrott

Na de thee blijkt dat Schouten is achtergebleven in de kleedkamer. Zijn vervanger is Armando Obispo. Noa Lang is ook gaan douchen voor Ivan Perišię. De eerste kans is voor AZ, al zit Ryan Flamingo er bovenop bij de immer verongelijkte AZ-aanvaller Troy Parrott, die zelfs misbaar maakt als iedereen ziet dat de bal via zijn hak over de zijlijn rolt. Nu wil hij een penalty maar scheidsrechter Lindhout heeft zich al omgedraaid. Daarna is de wedstrijd wel gespeeld. PSV valt aan, AZ verdedigd. PSV zit er minder fel op dan voor de rust en moet het van momenten hebben: De Jong raakt in de zevenenvijftigste minuut een voorzet van wederom Til zodanig verkeerd dat de bal niet eens over de achterlijn rolt.

Verbetenheid

Vijf minuten later maken Mauri Júnior en Isamel Saibari plaats voor Frederik Oppegård en Malik Tillmann. Het geeft Olivier Boscagli de gelegenheid om een aantal medespelers uit te leggen dat zijn passes de laatste twintig minuten weliswaar veelal voor of achter een teamgenoot kwamen maar dat dat niet zijn schuld is. Een minuut later lijkt Boscagli zomaar rechtdoor naar het doel van Owusu-Oduro te lopen, maar de Fransman drijft zijn actie te ver door. Perišię probeert even later de keeper te kloppen met een bekeken schot richting de kruising maar zijn inzet gaat naast. Namens AZ ligt Seiya Maikuma even later weer in de weg als Perišię het eindstation is van een leuke combinatie tussen Til en Bakayoko en al een lage inzet van een opstormende Karsdorp in het zijnet belandt, lijkt PSV het dan eindelijk af te willen maken maar de verbetenheid is van korte duur.

Vrije trap

Ricardo Pepi mag Luuk de Jong een kwartier voor tijd aflossen maar de Amerikaan heeft vrijwel geen waarde. Het thuispubliek schrikt pas op als Perišię drie minuten voor tijd hands maakt. Ruben van Bommel, al de hele wedstrijd onzichtbaar, neemt de vrije trap zo’n tweeëntwintig meter schuin voor de goal van Walter Benitez. Een perfecte plek voor een indraaiende voorzet op koppende spelers maar de bal verdwijnt zonder gevaar in de muur. Hij komt voor de voeten van Denso Kasius die direct uithaalt en in gedachten de bal in de kruising jaagt maar in realiteit het ding bijna het stadion uitschiet.

Parijs

In de negentigste minuut komt Bakayoko een teennagel tekort om de bal voorbij de keeper te werken en treurt dan te lang na zodat zijn tegenstander Denso Kasius wegglipt en plots de aansluitingstreffer kan maken. Het komt echter allemaal te laat voor de thuisploeg waar een aantal spelers na het laatste fluitsignaal ter aarde storten alsof ze alles hebben gegeven in plaats van tachtig minuten achteruit te hebben gelopen. Net als vorig jaar had ook AZ nu weer geslacht kunnen worden maar het deed er alles aan om de schade beperkt te houden en dat lukte. PSV boekt gewoon weer een overwinning en kan achterover leunend kijken naar wat de “concurrentie” gaat doen. Dinsdag wacht Parijs. Zonder supporters maar dat is weer een ander verhaal. Het zal vreemd aanvoelen voor de Bosz Boys want vandaag was het negentig minuten lang lawaai vanuit uit het uitvak.