Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Interview met Tommie van der Leegte

Oude glorie: Interview met Tommie van der Leegte

24 okt 2024 - Door: MD

Tommie van der Leegte werd geboren op 27 maart 1977 te Bergeijk. Als professioneel voetballer kwam van der Leegte uit voor PSV, RKC Waalwijk, FC Twente, ADO Den Haag, VFL Wolfsburg en NAC Breda.

 

WK) Hoe was uw gezinssituatie thuis, wat voor beroep had uw vader en moeder?

TvdL) Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader zat met mijn oom Wim van der Leegte in het bedrijf VDL. Mijn opa is daar mee begonnen, ome Wim zat er al bij. Mijn vader ging voor zichzelf aan de slag, maar uiteindelijk kwamen ze op het idee om zaken samen op te pakken. Alleen mijn vader Piet is op 32-jarige leeftijd verongelukt. Ze waren met drie broers en ome Wim heeft zich altijd ontfermt over mij en mijn broer Bas. Ome Wim was voogd. Het heeft flinke impact gehad op mij en mijn broer, ik was toen mijn vader verongelukte 6 jaar en mijn broer 8 jaar. Mijn moeder heeft altijd alleen voor ons gezorgd.

 

WK) Wat voor schoolopleiding heeft u achtereenvolgens gevolgd en heeft u nog gewerkt alvorens u professioneel voetballer werd?

TvdL) De Mavo ben ik gaan doen, de eerste 2 jaar ging heel makkelijk zonder te leren, het derde jaar ging moeilijk want dan moet je er wel iets voordoen. Ik deed er eigenlijk helemaal niks voor want ik wilde alleen maar voetballen en zo ben ik twee keer blijven zitten. Met als gevolg dat ik van school af moest. Zo mocht ik een keer in de jeugd van trainer Huub Stevens niet mee naar een toernooi omdat ik er met de pet naar gooide op school. Vervolgens ben ik naar het ELE gegaan een opleiding een jaartje.

Ik was toen net 17 jaar en ging toen al naar het eerste elftal van PSV. Toen ben ik van school afgegaan en heb nog een avondopleiding gevolgd handelsvertegenwoordiger en na zes keer dacht ik dit is het ook niet. Zo ben ik toen vol voor het voetbal gegaan en ik tekende eigenlijk met mijn 15 jaar al een contract en met mijn 17 jaar mijn eerste profcontract. Zo heb school toen uiteindelijk links laten liggen.

 

RKVV EMK

WK) U bent geboren in Bergeijk, maar begint in de jeugd te voetballen bij RKVV EMK uit Nuenen. Hoe bent u bij deze club terechtgekomen en welke elftallen heeft u daar doorlopen? Op welke posities voetbalde u daarbij RKVV EMK?

TvdL) Wij woonde in Nuenen ongeveer 300 meter van de club RKVV EMK af. Ik ben geboren in Bergeijk vervolgens kort in Eindhoven gewoond en mijn ouders hebben een huis laten bouwen in Nuenen. Je mocht pas voetballen met je 6 jaar. Mijn vader was trainer bij RKVV EMK en die zei altijd "Tommie wordt profvoetballer en Bas een directeur bij VDL" en het is alle twee uitgekomen alleen jammer dat mijn vader het nooit heeft mogen meemaken. Bas is onderaan begonnen, de fabriek, vervolgens vertegenwoordiger, directeur en nu is hij adjunct-directeur in de hoofddirectie. Ik ben op mijn vijfde jaar begonnen met mee trainen, maar dat mocht eigenlijk niet en ik kon direct mee met het niveau. Mijn vader nam me gewoon mee, uiteindelijk heb ik toen óók al wedstrijden gespeeld, dat mocht eigenlijk niet, maar we hebben toen gelogen over mijn leeftijd. Uiteindelijk ben ik bij RKVV EMK terecht gekomen in de F1, E1. Op mijn 11e jaar ben ik naar PSV gegaan. Ik kon al eerder naar PSV, maar mijn moeder vond dat te vroeg die zei "Tommie moet nog met zijn vriendjes spelen dat is veel belangrijker, dat gaan we nu nog niet doen naar PSV."  Uiteindelijk kon ze dat niet tegenhouden en ik wilde zelf ook graag en zo was daar de stap naar PSV. Bij de F-jes voetbalde ik een beetje op het middenveld en in de voorhoede en ik scoorde in die periode redelijk veel doelpunten. We hadden ook een sterk team met onder meer Rob Penders.

 

WK) Wanneer is er de overstap van RKVV EMK Nuenen gekomen naar de jeugd van PSV? Wie van PSV had u gescout voor de overstap naar jeugdopleiding van PSV?

TvdL) Gerrit van Tilburg heeft mij gescout namens PSV. Adri van Kraaij woonde bij mij in de straat en die was jeugdtrainer bij PSV en die begon er ook vaak over dat ik de stap naar PSV moest maken. Mijn moeder zei dat het te vroeg was. Gerrit van Tilburg is toen bij mij thuis komen praten en hebben we nog 1 jaar gewacht en uiteindelijk in combinatie van Gerrit van Tilburg en Adri van Kraaij ben ik toen naar PSV gegaan.

 

EERSTE PERIODE PSV

WK) In welke jeugdelftallen van PSV heeft u allemaal gevoetbald en op welke posities? In uw lichting in de jeugd van PSV met welke bekende voetballers heeft u toen samen gevoetbald? Wie heeft u in de jeugd achtereenvolgens allemaal als trainer gehad?

TvdL) Bij PSV ben ik begonnen in de D1 en ik heb daar gevoetbald als linksbuiten en in de spits en achter de spits en óók op het middenveld. In het begin allemaal iets aanvallender en uiteindelijk ben ik dan op de positie terechtgekomen waar ik speelde als verdedigende middenvelder. Vervolgens de D1, C2, C1, B1 en vervolgens vrij snel naar de A1 tot mijn 15e jaar volgens mij. Ik moest toen vrij vaak met de A1 meedoen en toen ik eigenlijk A speler was ben ik naar het eerste elftal gegaan.

In de jeugd heb ik samen gevoetbald met Björn van der Doelen, Boudewijn Zenden, Fernando Derveld. Bij PSV in de jeugd waren mijn trainers Huub Stevens, Adri van Kraaij, Jan Formannoy, Johan van Heertum, Robert Verbeek en Jan van Loon.

 

WK) Wanneer was erbij u de gedachten dat u het niveau van betaald voetbal zou kunnen halen?

TvdL) Ik zat in alle jeugd Nederlands elftal teams. Van onder 14 tot jong Oranje heb ik alle elftallen doorlopen en ik stond vaak in de basis en ik merkte dat ik makkelijk mee kon in het niveau. Zo had ik wel het idee dat ik het betaald voetbalniveau zou kunnen halen.

WK) In het seizoen 1994-1995 maakt u op 17-jarige leeftijd uw debuut in het eerste elftal van PSV onder trainer Kees Rijvers wat kunt u hier nog van herinneren?

TvdL) Een 0-0 wedstrijd uit bij FC Volendam dat vergeet ik nooit meer. Björn van der Doelen heeft onder Aad de Mos zijn debuut gemaakt in het eerste elftal en ik onder interim-trainer Kees Rijvers.

 

WK) Bij PSV in uw debuut seizoen voetbalt u samen met onder meer Ronald Waterreus, Ernest Faber, Arthur Numan, Stan Valckx, Berry van Aerle, Wilfred Bouma, Edward Linskens, Björn van der Doelen, Marciano Vink, Jan Wouters, Boudewijn Zenden, Peter Hoekstra, Erik Meijer, Luc Nilis en Ronaldo Luís Nazário de Lima. Veel grote namen uit de geschiedenis van PSV en in de voetballerij. Hoe heeft u dit ervaren in het begin van uw professionele carrière?

TvdL) Ik keek daar enorm tegen op tegen die grote namen. Het was zo toen wij kwamen was het WK van 1994 aan de gang, dus de internationals als Jan Wouters, Arthur Numan, Wim Jonk die waren er nog niet die kwamen later. Ik reed in die tijd nog scooter en zo ging ik dan naar de training. Zo ging ik ook vaak op het station Björn van der Doelen ophalen en dan gingen we zo samen tussen de dikke auto's door van de voetballers naar de Herdgang. In het begin kijk je je ogen uit en ben je benieuwd naar het niveau, en ben je een beetje zenuwachtig. Heel veel medespelers ken je van de televisie en denk je hoe zou dat zijn. Op een gegeven moment word je gewoon geaccepteerd. Een Arthur Numan die ontfermde zich heel erg over de jongere gasten. Op een bepaald moment kaart je met die gasten en leer je ze kennen en dan wordt het steeds normaler eigenlijk.

Kijk hoe mensen naar de Braziliaanse Ronaldo kijken ja zo kijk ik heel anders omdat ik die ook als 17-jarige binnen zag komen bij PSV. Uiteindelijk ben je één van hun in een selectie van het eerste elftal van PSV alles wordt normaal, maar in het begin keek ik mijn ogen uit.

 

WK) Hoe was de samenwerking met trainer Dick Advocaat? Met PSV is er seizoen 1994-1995 een 3e plaats in de Eredivisie en seizoen 1995-1996 een 2e plaats in de Eredivisie. Wat betreft speeltijd bij PSV in het eerste elftal met grote concurrentie aan medespelers hoe bent u dat ondergaan?

TvdL) Ik ben best veel ingevallen 10 minuten, 20 minuten of soms een half uurtje onder zowel Kees Rijvers als Dick Advocaat. Ik was aanvoerder onder 18 Uefa-team Nederlands elftal daar had Dick Advocaat mij aanvoerder gemaakt. Dick Advocaat zag het wel in mij zitten. Alleen op een gegeven moment raakte Arthur Numan geblesseerd en moest ik linksback spelen daar ben ik voor mijn gevoel een beetje op beoordeeld dat was allesbehalve mijn positie. Daar heb ik het een paar wedstrijden redelijk gedaan, maar als dat je positie niet is gaan mensen je uiteindelijk beoordelen op die positie. Ik was nog jong en op het middenveld was heel veel concurrentie en op een gegeven moment ben ik uitgeleend aan RKC.

 

WK) In 1996 wint PSV de KNVB Beker met achtereenvolgens tegenstanders uitwedstrijd FC Utrecht, uitwedstrijd De Graafschap, uitwedstrijd FC Twente, thuiswedstrijd Roda JC en de Finale tegen Sparta Rotterdam. Heeft u dat seizoen aandeel gehad in de KNVB Bekerwedstrijden van PSV?

TvdL) Nee, ik denk dat ik misschien een keer ingevallen ben, maar ik had geen echt aandeel. Toen mochten er nog maar vijf mensen op de bank zitten, wij gingen altijd met zeventien man, want er moest altijd één extra speler mee. Zo ging ik mee op trainingskamp en naar het stadion en moest er één zeventiende man zijn en dat was ik toen. Ik heb wel mee gefeest met het winnen van de KNVB Beker.

 

EERSTE PERIODE RKC WAALWIJK

WK) In het lopende seizoen 1996-1997 wordt u verhuurd aan RKC Waalwijk. Was er tijdens deze direct al een optie tot koop bedongen door RKC Waalwijk?

Wat overtuigde RKC u om deze stap te nemen naar Waalwijk?

TvdL) Nee er was geen optie tot koop. Ik weet nog dat we tegen PSV voetbalde en ik speelde eigenlijk best goed want ik heb een goede periode gehad bij RKC en toen zei Phillip Cocu "jij mag gewoon terugkomen volgend seizoen." Met andere woorden hij vond dat ik het goed deed. In de voorbereiding van het nieuwe seizoen ben met het eerste elftal van PSV mee op trainingskamp gegaan. Op een gegeven moment was dat gewoon klaar voor mij, er kwamen allemaal nieuwe spelers en toen kwam RKC met dat ze me echt wilde overnemen en zo ben ik definitief toen naar RKC gegaan. Het was geweldig bij RKC ik had het er heel fijn, een hele familiaire club, een kleine gezellige club, leuke mensen, leuke medespelers. Ik kon er me ontwikkelen en kon iedere week voetballen dat was voor mij de ideale optie.

Bij RKC Waalwijk voetbalt u achtereenvolgens onder de trainers Bert Jacobs, Peter Boeve en Martin Jol.

Met RKC in de Eredivisie is er 3x achtereenvolgens een 16e plaats seizoen 1996-1997, seizoen 1997-1998 en seizoen 1998-1999. Seizoen 1999-2000 is er dan een 11e plaats in de Eredivisie. Daar waar u bij PSV voetbalde in de top van de Eredivisie was het bij RKC Waalwijk strijden om degradatie te ontlopen. Heeft dit degradatievoetbal in het verloop verder van uw voetbalcarrière geholpen om een betere voetballer te worden?

TvdL) Drie keer de nacompetitie gehad en drie keer overleefd. Absoluut zeker want bij PSV ben je vaak beter dan de tegenstander dan heb je ook vaak twee of drie afspeelmogelijkheden je staat vaak op de helft van de tegenstander dat is makkelijker voetballen. Bij RKC sta je veel op je eigen helft en dan heb je één of geen afspeelmogelijkheden en moet je die zelf creëren. Je moet zo bij RKC veel meer bikkelen om die bal weer in bezit te krijgen. Zo leer je wel knokken en de bal afpakken want ik was eerder altijd mooi voetbal gewend bij PSV. Bij RKC in het begin dacht ik met mooi voetbal kom ik er niet. Zo ik ben me echt wel gaan ontwikkelen als speler om ballen te gaan afpakken te veroveren te bikkelen en daarnaast proberen om goed te gaan voetballen. Die combinatie heeft me wel verder geholpen en de positie verdedigende middenvelder dat heeft vooral trainer Martin Jol gedaan die zag het helemaal in mij zitten en daardoor heb ik een transfer naar FC Twente verdiend.

 

WK) Bij RKC Waalwijk voetbal u nog samen met de huidige PSV-directeur Marcel Brands. Verder bekende namen als Rob van Dijk, Adrie Bogers, Leon Hutten, Darije Kalazić, Jurgen Streppel, Alfred en Dick Schreuder, Romeo van Aerde, Patrick van Diemen, Marco Boogers, John Lammers, Hans van Arum, Clyde Wijnhard, Carlos van Wanrooij, Yuriy Petrov, Dennis Rommedahl, Khalid Sinouh, Tim Cornelisse, David Nascimento, Virgilio van der Pennen, Garry De Graef, Dejan Govedarica, Roberto Lanckohr en Rick Hoogendorp.

Terugkijkend op uw seizoenen bij RKC Waalwijk hoe heeft u uw tijd in Waalwijk ervaren en heb je nog contact met oud medespelers van RKC uit die tijd?

TvdL) Familieclub, gezellige club. Na de wedstrijd met veel spelers een biertje drinken dat was altijd gezellig. Er moest natuurlijk wel gepresteerd worden.

De leider van toen Mario Akkermans spreek ik nog wel, Adrie Bogers kom ik tegen bij Helmond Sport. Dick Schreuder daar heb ik altijd contact mee gehouden. Danny Muller, Dick Schreuder en ik zelf hebben een groepsappje, we gingen altijd zo'n twee keer per jaar ergens samen uiteten. Zo ben ik samen met Danny Muller naar Spanje geweest naar Dick Schreuder omdat hij daar trainer is van CD Castellón en zijn we daar vijf dagen in zijn appartement geweest. Verder speel ik wel eens met oud-RKC en dan kom je elkaar weer allemaal tegen, dat is wel leuk.

 

FC TWENTE

WK) Ingang seizoen 2000-2001 gaat u de overstap maken naar FC Twente waarmee een transfersom is gemoeid van 4 miljoen gulden (ongeveer 1,8 miljoen euro)

De eerste twee seizoenen bij FC Twente komt u tot het respectabele aantal wedstrijden van 28 en 26 Eredivisiewedstrijden. Met FC Twente is er een 11e en 12e plek op de ranglijst van de Eredivisie onder achtereenvolgens trainers Fred Rutten en John van 't Schip.

Onder trainer Fred Rutten wint FC Twente de KNVB Beker seizoen 2000-2001 door in de Finale PSV te verslaan na strafschoppen.

Uw eerste twee seizoenen bij FC Twente komt u aan veel wedstrijden. Hoe was de samenwerking met eerst trainer Fred Rutten en vervolgens met John van 't Schip?

TvdL) Met trainer Fred Rutten was de samenwerking heel fijn, die wist een beetje hoe ik in elkaar zat als speler, hij wist dat ik ook van het leven buiten hield. Die zei ook "ga lekker weg, ga na die wedstrijd lekker je ding doen." Rutten was heel erg bezig met mij als voetballer, maar ook als mens en die praatte heel veel met mij. Ik was toen de duurste aankoop in de geschiedenis van FC Twente dus er lag best wel druk op mij en de eerste wedstrijden speelde ik niet goed, dus er was best wel een beetje negatieve sfeer vanaf de tribune.

Op een gegeven moment de zevende wedstrijd vergeet ik nooit meer scoor ik twee keer tegen Sparta en uiteindelijk is het toen gaan lopen met uiteindelijk de winst van de KNVB Beker. Fred Rutten had ik heel hoog zitten als trainer en die ging door wrijving met de technische leiding vertrekken bij FC Twente en toen kwam John van 't Schip als trainer en die maakte mij aanvoerder. Ik was toen 24 jaar oud dat was veelte jong voor mij als aanvoerder. We hadden onder van 't Schip een heel slecht jaar, hij was toen nog een onervaren trainer. Hij heeft op een gegeven moment politie begeleiding gehad, we begonnen heel goed na de eerste drie wedstrijden stonden we bovenaan, iedereen was lyrisch.

We hadden een groepje met Patrick Pothuizen, Jack de Gier, Björn van der Doelen en ik zelf en wij hielden wel van het leven en dus wij gingen iets te veel op stap na de wedstrijden en uiteindelijk hebben we een heel klote jaar gehad. Zo gebeurde het uiteindelijk dat trainer John van 't Schip begin van het volgende seizoen zijn ontslag heeft genomen.

 

WK) Bij FC Twente voetbalt u samen met de bekende namen, Sander Boschker, Jan Willem van Ede, Jeroen Heubach, André Karnebeek, Sjaak Polak, Erik ten Hag, Simon Cziommer, Patrick Pothuizen, Kurt Van De Paar, Arjan van der Laan, Scott Booth, Ellery Cairo, Chris De Witte, Thijs Houwing, Boudewijn Pahlplatz, Jan Vennegoor of Hesselink, Chris van der Weerden, Björn van der Doelen en Jack de Gier. Hoe kijk u terug op deze medespelers?

TvdL) Overal heb ik het echt naar mijn zin gehad bij elke club waar ik gezeten heb. Altijd wel een leuke Nederlandse groep of Nederlandse vriendengroep. Bij FC Twente in die periode woonde ik voor de eerste keer op mij zelf, ik heb wel een topperiode gehad betreffende voetbal en het leven. Alleen we hadden een groepje dat buiten het voetbal iets te veel van het leven hield. Uiteindelijk heeft ons dat wel parten gespeeld en daarom is het wel slecht afgelopen bij FC Twente voormij.

 

WK) Ingaande seizoen 2002-2003 wordt de Belg René Vandereycken trainer bij FC Twente. U komt nog tot 4 wedstrijden dat seizoen voor FC Twente om vervolgens via verhuur aan RKC het seizoen 2002-2003 in Waalwijk te beëindigen. Wat was de oorzaak dat u werd verhuurd aan RKC Waalwijk, hoe was de samenwerking met René Vandereycken?

TvdL) Nee, ik had mijn contract bij FC Twente door gescheurd, ik werd bedreigd door supporters. René Vandereycken heeft op een gegeven moment mij, Björn van der Doelen en Jack de Gier uit de selectie gezet, want hij had ons betrapt met een avondje stappen. Dat kwam in de media en zo kwamen de verhalen naar buiten en ook een heleboel onwaarheden en ook waarheden waar we zelf schuldig aan waren. Op een bepaald moment werd het zo erg dat ik niet eens meer veilig in het stadion kon komen, zo kregen we politiebegeleiding en als er iets was zouden ze meteen voor mijn deur komen staan. Toen heb ik gezegd, ik voel me niet meer veilig, deze situatie vind ik niks, ik wil voetballen en dat gaat hierbij FC Twente niet meer gebeuren. Toen ben ik nog twee weken naar jong FC Twente gegaan, maar ik was helemaal klaar met trainer René Vandereycken en de club FC Twente en zo is mijn contract door gescheurd. Dat was net in de periode van het Bosman-arrest dus alles zakte in mekaar, clubs hadden geen geld meer en zo ben ik terug naar RKC gegaan. Met FC Twente hadden we in onderling overleg besloten om mijn contract te verscheuren.

 

TWEEDE PERIODE RKC WAALWIJK

WK) Bij RKC Waalwijk is er dan een hernieuwde samenwerking met dan nog steeds trainer van RKC Martin Jol. Voor RKC is er dan 9e plaats in de Eredivisie.

Bent u naar RKC Waalwijk gehaald uit voorspraak van trainer Martin Jol?

TvdL) Martin Jol was nog steeds trainer bij RKC. Die had ik gebeld en zo gaf hij aan dat ik altijd welkom was. Uiteindelijk heb ik daar nog zo'n twaalf/dertien wedstrijden gespeeld dat seizoen.

 

ADO DEN HAAG

WK) Ingaande seizoen 2003-2004 maakt u een transfervrije overstap naar ADO Den Haag. In tweeënhalf seizoen bij ADO is er achtereenvolgens een 15e, 14e plaats onder de trainers Rinus Israël, Lex Schoenmaker, Frans Adelaar. In de winterstop van seizoen 2005-2006 is er een overstap naar de Duitse Bundes Liga naar VFL Wolfsburg.

Hoe was het voor u als Brabander om eerst naar het Oosten van het land te gaan naar FC Twente en vervolgens naar het Haagse in de Randstad bij ADO Den Haag?

TvdL) Ik kon toen bij RKC blijven, maar ik wilde iets nieuws. ADO Den Haag promoveerde naar de Eredivisie en zij hadden een aanbieding met een contract voor mij en ik dacht dat ga ik doen. Iedereen zei wat ga je toch doen, ik was zeker dankbaar dat ik bij RKC weer had mogen voetballen, maar daarbij trainer Martin Jol ging geloof ik ook weg bij RKC en zo wilde ik een nieuwe uitdaging. Ik wilde het plezier opnieuw vinden, ik wilde iets nieuws in mijn leven en dat heb ik toen gedaan en daar heb ik geen dag spijt van gehad.

De mensen/supporters die kwamen kijken op een gegeven moment wedstrijden tegen Feyenoord en Ajax een vol Zuiderpark dat waren zo'n geweldige mensen. Als je daar drie slidings maakt ben je al een held zeg maar. Ik werd daar door die supporters van ADO Den Haag op handen gedragen en ik kon niks fout doen. Zo heb ik daar tweeënhalf jaar plezier gehad, goed gepresteerd en mijn transfer naar VFL Wolfsburg verdiend.

 

WK) Bekende medespelers in uw periode bij ADO Den Haag, Kofi Mensah, Jan-Paul Saeijs, Jeffrey van As, Ferrie Bodde, Leonardo, Romeo Castelen, Peter Hofstede, Rik Platvoet, Regillio Simons, Roy Stroeve, Cedric van der Gun, Gill Swerts, Geert den Ouden, Eljero Elia, Wesley Verhoek. Bij ADO Den Haag bent u veelal basisspeler en komt u tot een groot aantal wedstrijden.

TvdL) Uit die selectie kwamen ze overal vandaan. Het eerste half jaar reed ik samen met Maurice Verberne op en neer naar Den Haag als ik niet bleef overnachten in Den Haag.

De trainers Rinus Israël en Lex Schoenmaker waren geweldig de humor dat taaltje de supporters, ik vond het echt een geweldige club.

Eljero Elia kwam als 16-jarige bij ADO Den Haag en je zag meteen dat ventje voetbalt goed zie zijn voetbalcarrière.

 

WK) Door uw prestaties bij ADO Den Haag zijn er meerdere clubs die belangstelling voor u hebben. U gaat voetballen halverwege het seizoen 2005-2006 in de Duitse Bundes Liga bij VFL Wolfsburg. Wat was het dat u overtuigde om voor VFL Wolfsburg te kiezen?

TvdL) Feyenoord wilde mij hebben alleen ik had al een mondelinge overeenkomst met VFL Wolfsburg. Ik had óók nog met NAC Breda gesproken en met NEC Nijmegen.

Ik wilde altijd heel graag naar NAC Breda, maar als dan VFL Wolfsburg je benadert dan ga je nadenken. Kevin Hofland zat daar al bij VFL Wolfsburg en Rick Hoogendorp ging daarheen zo dacht ik, ik doe het gewoon. De Bundes Liga het hoogste wat er is en het salaris was tien keer beter dan bij ADO Den Haag, ik ging deze kans pakken.

VFL Wolfsburg wilde mij graag hebben en ik was altijd wel na tweeënhalf drie jaar bij een club toe aan iets nieuws en ik merkte aan mij zelf bij ADO Den Haag was het mooi geweest.

 

VFL WOLFSBURG

WK) In de Bundes Liga met VFL Wolfsburg is er seizoen 2005-2006 en 2006-2007 2× een 15e plaats onder trainer Klaus Augenthaler.

Bij VFL Wolfsburg voetbalt u samen met Kevin Hofland. Hoe was het voetballen in de Bundes Liga bij VFL Wolfsburg waar u veel wedstrijden speelt in anderhalf seizoen. Klaus Augenthaler was als voetballer een grootheid, hoe heeft u hem ervaren als trainer?

Wolfsburg staat bekend als een saaie stad hoe was het leven daar naast het voetbal?

TvdL) Ik kwam daar als nobody binnen en ik moest de eerste wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach meteen voetballen ze hadden negen keer op rij verloren en ik speelde een topwedstrijd op het middenveld. Ik stond in het elftal van de week met Michael Ballack de pers was lyrisch want ze schrijven daar veel in Duitsland de journalisten in Duitsland dat is zoveel groter dan wat ik gewend was in Den Haag. De aanvoerder die op mijn plek stond die was met de Afrika-cup weg en ik ben niet meer uit het elftal gegaan.

De middenmoot in de Bundes Liga toen was echt van plaats 7 tot 15 met maar twee tot drie punten verschil. Als je twee keer won stond je zevende wij speelde de laatste wedstrijd tegen 1.FC Kaiserslautern en wie zou winnen bleef in de Bundes Liga en de andere moest nacompetitie spelen en wij wonnen die wedstrijd. Mijn periode bij VFL Wolfsburg, familie en vrienden kwamen in het weekend en bleven slapen en kwamen voetbal kijken dat was leuk. Alleen ik vond het daar wel saai doordeweeks. Het was trainen naar huis rijden en weer trainen, ik woonde daar in een nieuwbouwwijkje Wolfsburg is natuurlijk een Volkswagen-stad.

Toch heb ik daar goed gefeest één keer in maand had je daar een feest dat je dacht midden in Amsterdam te zijn. Daar gingen we met vrienden naar toe dat was superleuk.

De trainer haalde wel eens foto's tevoorschijn en vroeg "Tommie ben jij dit" dat was niet helemaal perfect, maar hij kon er wel om lachen.

Ik moet zeggen, ik vond het leven daar te saai, we hadden net een kleine van 1 jaar toen en ik vond het lastig. Aan de andere kant hele mooie momenten gehad, ook de wedstrijden, de stadions, de persconferenties, de aandacht. Mooi om mee te maken een Bayern München uit een Schalke 04 uit daar doe je het voor. Uiteindelijk heb ik me toch daar in Wolfsburg vermaakt.

 

KLAUS AUGENTHALER

Trainer Klaus Augenthaler, ik moet zeggen in Duitsland heb je vaak veel looptrainingen, maar hij was echt van het voetballen ook wel lopen zonder bal, maar niet echt dat je denkt we gaan helemaal stuk. Hij was echt veel met voetbal bezig en Klaus Augenthaler hield ook wel van een biertje, ik moet zeggen ik vond dat echt een geweldige kerel.

 

WK) Seizoen 2007-2008 keert u terug bij PSV. Ronald Koeman is bij uw komst de trainer, maar hij zou vrij snel vertrekken naar Valencia CF in Spanje, vervolgens werd Jan Wouters interim-trainer en maakte Sef Vergoossen het seizoen af. Uiteindelijk werd PSV-landskampioen.

Voor u zijn er weinig wedstrijden hoe kijkt u terug op dat seizoen?

TvdL) Een mooi verhaal, het was koningsnacht en ik kwam uit Wolfsburg en ik dacht ik ga nog één helft bij PSV kijken de tweede helft ben ik naar het stadion gegaan en ik dacht dan ga daarna de stad in. Uiteindelijk die dag ging zo raar PSV werd alsnog landskampioen, na de wedstrijd ben ik naar de Verlenging gegaan en daar kwam ik trainer Ronald Koeman tegen. Uiteindelijk ben ik om half drie 's nachts de Verlenging uitgelopen en had Ronald Koeman gezegd ik wil jouw Tommie er graag bij hebben achter Timmy Simons voor volgend seizoen. Toen wist ik dat ik terug zou gaan naar PSV.  Ik had weinig wedstrijden bij PSV gespeeld toen dat kwam omdat ik een darmontsteking had. Ronald Koeman vond ik een toptrainer en een geweldige kerel, maar die ging toen weg en ik was maar een paar keer ingevallen onder trainer Ronald Koeman door last met mijn darmen. Interim-trainer Jan Wouters heeft toen mij mijn debuut laten maken in de Champions League zo heb ik toen uit bij Fenerbahçe gespeeld die wedstrijd stond ik in de basis dat was geweldig. Daarna raakte ik geblesseerd en ook nog de problemen met mijn darmen zo ben ik er toen maanden uit geweest. Toen kwam trainer Sef Vergoossen en trainde ik wel weer mee, maar was nog niet fit genoeg. Sef Vergoossen vertelde mij dat hij me graag wilde laten voetballen want hij zag mijn potentie op trainingen. Het was wel een teleurstelling dat ik niet fit genoeg was. Als ik dan nu kijk hoe het met mijn darmen gaat en welke medicijnen ik daar nu voor heb dan denk ik had ik die toen maar gehad.

Uiteindelijk landskampioen een mooi jaar gehad, gefeest en we hadden ook echt een leuke groep met Nederlanders en Brazilianen ik vond het echt een geweldig jaar.

 

NAC BREDA

WK) Na één seizoen bij PSV sluit u uw actieve voetbalcarrière af bij NAC Breda in de Eredivisie onder de trainer Robert Maaskant.

Seizoen 2008-2009 is er een 8e plaats in de Eredivisie en seizoen 2009-2010 een 10e plaats.

In uw periode bij NAC Breda krijgt u te maken met blessureleed. Het tweede seizoen in Breda maakt u niet af want in maart 2010 beëindigde u uw actieve voetbalcarrière.

Was dit een moeilijke beslissing of puur lichamelijk gezien noodzakelijk? Heeft u nog gevoetbald bij amateurs?

TvdL) Ik had nog een jaar contract bij NAC, maar dat heb ik doorgescheurd en ik ben gestopt.

Het eerste half jaar had ik veel en goed gespeeld en toen scheurde ik mijn hamstring af en dat is twee keer teruggekomen. Op een gegeven moment het tweede seizoen merkte ik ook aan mijzelf ik doe er niet alles meer aan om terug te komen. Zo kwam de beslissing dat ik wel klaar was met het zelf voetballen.

Ik ben nog naar PSV-amateurs gegaan, maar daar ben ik twee of drie keer naar toe gegaan. Dat kon ik niet opbrengen op zondag ochtend om 11 uur dat vond ik helemaal niks.

Ik ben gestopt omdat ik er niks meer aan vond en dan ga ik op zondag ochtend op veld 8 om 11 uur voetballen, nou ik had er geen plezier meer in.

 

JAN WOUTERS

WK) U voetbalt ook diverse jeugdinterlands van onder 16 tot onder 21 zijn daar wedstrijden bij geweest op bijzondere locaties in het buitenland.

TvdL) Ik heb het WK onder 20 gespeeld in Qatar. Samen met medespelers als Kiki Musampa, Nordin Wooter en Björn van der Doelen.

 

WK) Wanneer u terugkijkt met wie u samen heeft gevoetbald en tegen wie u heeft gevoetbald in heel uw actieve voetbalcarrière zijn er dan namen die er voor u het meeste uitspringen?

TvdL) Prachtig om met de Braziliaanse Ronaldo te voetballen en natuurlijk met Luc Nilis dat zijn voor veel mensen helden. Daar heb ik dan mee samen getraind twee jaar lang.

Dat was geweldig en daar stond ik op training vaak tegen dat was leuk. Ik vond gewoon mooi om te spelen met types als Jan Wouters dat was een harde kerel en dan ben je zelf jong 17 jaar en dan heb je schrik van zo iemand op de training want die kon echt tekeergaan. Daarna kom je zo'n iemand als Jan Wouters tegen als trainer en kijk je er heel anders tegenaan en ben je zelf ook 10 jaar ouder. Je bent er echt hard door geworden door hem want hij zag het echt in mij zitten daarom was hij altijd met mij bezig.

Dan zie je hem daarna als trainer, ik vond dat een geweldige man altijd. Als trainer was hij keihard, maar na de training was hij altijd meteen weer tot de orde van de dag en ging het weer over andere dingen. Ik vond dat gewoon een leuke gave vent.

 

WK) Uw tijd bij FC Twente het Oosten, ADO Den Haag de Randstad en VFL Wolfsburg hoe was het om daar te wonen?

TvdL) Ik ben best makkelijk ik kan overal aarden. Bij FC Twente vond ik het geweldig die mensen werd gezegd die zijn stug, maar dat viel alleszins mee.

In Enschede had ik een appartement gekocht, in Den Haag had ik een appartement in Scheveningen, maar dat had al snel opgezegd want dan reed ik op en neer of ik sliep bij vrienden of medespelers. Ik sliep misschien twee keer in de week in Den Haag.

 

WK) Heeft u uit uw tijd als actieve voetballer vrienden overgehouden uit de voetballerij of misschien goede contacten?

TvdL) Danny Koevermans woont bij mij in de wijk. Ik doe met John de Jong en met Danny Koevermans samen koffiedrinken af en toe. Met John de Jong en met Jan Vennegoor of Hesselink, Rens van Eijden en Phillip Cocu doe ik af en toe padellen. Zo zien we mekaar regelmatig.

Met Björn van der Doelen heb ik altijd een hele hechte band gehad, maar we zien mekaar iets minder, je kent dat wel iedereen heeft het druk.

Heb nu weer een padeltoernooi gehad met Dorus de Vries, Kees Kwakman, Ronald en Frank de Boer.

 

WK) Bent u tevreden over uw actieve voetbalcarrière, heeft u er het maximale eruit gehaald?

TvdL) Nu zeg ik nee, ik speelde bij jong Oranje en zat ik in de lichting met Giovanni van Bronckhorst en noem maar op en als je dan de voetbalcarrière van van Bronckhorst en die van mij bekijkt dan zit er wel een groot verschil in. Die is óók naar RKC Waalwijk gegaan, maar is daarna voor Arsenal en FC Barcelona uitgekomen. Ik zeg echt niet dat ik dat gehaald had, maar ik had er echt iets meer voor moeten doen en meer voor moeten laten. Nu is dat achteraf makkelijk gelul. Alleen dan was ik niet echt happy geweest want ik vond het leven als voetballer wat voor iedereen een jongensdroom is, soms best wel saai als je het eenmaal gehaald hebt.

Het is veel trainen, rusten, weekend rusten, wedstrijden, wachten, reizen en weer door. Ik vond voetballer zijn heel leuk, maar ik vond de combinatie leuk, de aandacht, stappen.

Als we elkaar weer zien gaat het niet over een 3-0 winst wedstrijd, maar over een stapavond, vakanties. Ik heb één keer een uitnodiging gehad van Louis van Gaal voor het Nederlands elftal en toen kon ik niet en dan denk ik dat past wel bij mijn voetbalcarrière net niet, maar aan de andere kant heb ik wel een mooi leven gehad en 16 jaar betaald voetbal gespeeld.

 

WK) Wat bent u gaan doen na uw actieve voetbalcarrière?

TvdL) Eerst drie, vier maanden niks gedaan, toen bij VDL gaan werken, daar zijn we begonnen met stadion stoelen te ontwikkelen en produceren.

Zo kon ik in de voetballerij blijven en iets voor VDL doen. Zo heb ik anderhalf jaar op kantoor gezeten, mijn broer was mijn baas en ik moet zeggen heel veel leuke dingen meegemaakt. Reisjes naar Rio, en veel naar veel mooie plaatsen gegaan. Zelfs Ronaldo daar nog gezien op een beurs. Contacten gelegd in de voetbalwereld, stoelen geleverd in Irak, bij FC Twente, bij Vitesse. Uiteindelijk merkte ik wel dat kantoor niks voor mij is, achter de computer is niet mijn ding en dat moest wel veel. De uitjes zijn wel leuk, maar dan kom je erachter dat je niet weet wat werken is en dat dat echt een ding is. Toen ben ik naar ome Wim gegaan en gezegd dit trek ik niet. Hij zei "trek je eigen plan en als je over vijf jaar zegt ik ben er klaar voor dan zoeken we wel iets anders." Ik moet wel zeggen ik ben daardoor mijzelf wel echt tegengekomen, ook niet weten wat je echt wilt.

Ik moest een doel vinden en dat viel best zwaar, je was goed in voetballen, maar daarnaast is alles nieuw en een leuk leven gehad, maar je mist gewoon iets.

Uiteindelijk ben ik weer in de voetballerij gaan praten en hier bij FC Eindhoven terecht gekomen.

 

WK) In 2017 wordt u getroffen door een hersenbloeding heeft u lang moeten revalideren om te herstellen?

TvdL) Tijdens de onderzoeken zeiden de dokters je hebt geluk gehad je kan uit jezelf herstellen. Ik heb gelukkig geen uitval gehad.

Uiteindelijk alleen vermoeidheid, vergeetachtigheid. Maar heb wel maanden moeten revalideren. Ik ben wel van het veel doen onder meer padellen en dan merk ik wel dat ik andere vermoeidheid heb dan voorheen. Dat is het enige en daarmee moet ik wel naar mijn lichaam luisterteren.

 

WK) Sinds 2021 bent u teammanager bij FC Eindhoven. Wat omvat deze functie allemaal?

TvdL) Rob Penders werd hier bij FC Eindhoven trainer en Rob die zei ik wil je er graag bij hebben ook voor die spelers, tussen de spelers en trainer in staan.

Voor de spelers een luisterend oor zijn, je kan je ervaringen delen elke speler heeft wel iets. Iemand baalt een keer, iemand heeft privéproblemen noem maar op.

Zo kun je ervaring delen als je een keer slecht speelt of een slechte periode hebt als voetballer. Verder doe ik op maandag en woensdag de ochtendtraining mee en dat is dat ik mee naar buiten ga en tussen de jongens sta. Ik ga niet de trainer uithangen, maar zeg soms wel dingen die ik zie. Ik ben wel mee naar buiten met de staf en ik overleg en ze vragen dingen aan mij. Soms komen spelers zelf naar mij toe en gaan een gesprek aan en vragen wat ik ervan vind en hoe ze zich kunnen verbeteren.

Jongens delen bepaalde zaken met mij als er wat zaken spelen privé of met het voetbal of de aandacht in het voetbal en willen dat dan bespreken met mij en dat gaat in vertrouwen. De ene heeft er geen behoefte aan en de andere wel.

 

WK) Mag ik u danken voor dit interview?

TvdL) Graag gedaan.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 24 okt 2024 - 11:25