Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
Wim van Bragt werd geboren op 6 augustus 1960 te Eindhoven en is zogezegd een rasechte Eindhovenaar. Het ouderlijk gezin van Wim bestond uit zijn vader en moeder en drie broers en vier zussen. Wim was nummer zeven in de rij.
De vader van Wim werkte bij de nutsbedrijven en gaf daar onder andere voorlichting. Nu gaan de mensen tegenwoordig allemaal van het gas af maar toentertijd werden mensen allemaal geadviseerd om gas te gaan gebruiken. Zoals het gebruik van gasfornuizen, gashaarden en gasverwarmingen. De moeder van Wim verzorgde de kinderen en was huisvrouw dat was nog echt ouderwets. Als echte Eindhovenaar heeft Wim altijd in Woensel gewoond in de Hermelijnstraat, tegenover de Sint Paulusschool/Fraterschool. De lagere school volgde Wim op de Sint Paulusschool, bestuurt toentertijd door nog enkele fraters. Vervolgens was er een opleiding bij de Nuts Mavo in de Jan Heyslaan in Eindhoven. Na de periode bij de Nuts Mavo ging Wim via contacten/relaties van zijn vader een korte periode ongeveer een halfjaar werken.
MILITAIRE DIENST
Dan vervolgt Wim via militaire dienst zijn weg, terwijl hij eigenlijk door broederdienst helemaal niet zou worden opgeroepen. Het idee van Wim was als hij zich in militaire dienst goed zou profileren daar dan 4 tot 6 jaar zou kunnen blijven. Dan was Wim onder de pannen en had hij een inkomen. Uiteindelijk was toen de vraag meer dan het aanbod en aangezien Wim in die tijd regelmatig de gezellige uithing viel de keus om te blijven niet op hem. Zo had Wim na 14 maanden zijn militaire dienst voltooid en was het daarna klaar.
ALDI DISTRIBUTIECENTRUM BEST
Vervolgens zat Wim zo'n vier maanden thuis en daarna is hij bij de Aldi in het distributiecentrum begonnen. Vanaf 1980 bij de Aldi en uiteindelijk een dienstverband tot 2022. 42 jaar was Wim werkzaam bij het distributiecentrum van de Aldi, in het begin was het magazijnwerk. In Culemborg was toen het distributiecentrum van de Aldi en op dat moment waren ze in Best het nieuwe distributiecentrum aan het bouwen. Een maand of vier was het voor Wim werken in Culemborg en daarna in een fabriekshal aan de Boschdijk in Eindhoven tot 1982. Wanneer Wim dan bij de nieuwe distributie locatie van Aldi in Best verder gaat wordt hij daar dan vrachtwagenchauffeur en gaat zo de Aldi winkels bevoorraden. In 2022 ging het distributiecentrum in Best dicht en vanwege een sluiting en een reorganisatie stopte Wim bij de Aldi in Best. Het gebied van Aldi distributiecentrum Rayon Best werd verdeeld aan Culemborg, Roosendaal en Roermond.
VRIJWILLIGERSWERK
Op jongere leeftijd heeft Wim enkele jaren gevoetbald bij RKSV Woensel en daarna heeft hij nog gesport als handballer en aan zaalvoetbal gedaan. RKSV Woensel was toentertijd de grootste amateurvereniging in Noord-Brabant. De oud-voorzitter van RKSV Woensel Wim van Hoppe ziet Wim nog wekelijks bij woonzorgcentrum Peppelrode in Eindhoven. Iedere donderdag nu al zo'n 2 jaar doet Wim zich met als hobby inzetten via vrijwilligerswerk bij Peppelrode. Met een groepje vrijwilligers gaan ze dan met de bejaarden een eindje wandelen richting het Eckartdal. Ze voeren daar de dieren en drinken wat in De Herberg Nuenenseweg 1 in Eindhoven. Een mooie dankbare wekelijkse activiteit voor de bejaarden van ongeveer zo'n 3 uur.
PSV SUPPORTERS
Vanaf ongeveer 1976 ging Wim regelmatig naar wedstrijden van PSV. Ook toen PSV in 1978 de UEFA Cup won stond Wim met grote regelmaat op de L-Side staantribune dat was vaak met losse toegangskaarten zonder toen een seizoenkaart. Begin jaren 80 had Wim zo’n vijf jaar een seizoenskaart op de L Side.
SUPPOOST/STEWARD
Ergens in 1989 is Wim begonnen als suppoost bij PSV wat later deze activiteit de naam steward kreeg. Via de vader van Wim zijn toenmalige buurman is hij bij PSV terecht gekomen. Die man was al steward bij PSV die had zijn zoon (Wim zijn buurman) en óók Wim meegenomen op sleeptouw. Zoals dat dan gaat ons kent ons en via deze kruiwagen waren zij binnen 3 weken suppoost/steward. De toenmalige buurman is er zo'n 10 jaar geleden mee gestopt. Naast het steward gebeuren bij PSV doet Wim ook nog wat activiteiten bij de Phoxy club van PSV als die om mensen verlegen zitten als er wat georganiseerd wordt bij PSV. Mooi om het enthousiasme te ondersteunen van wat Wim benoemd als de toekomst van jonge kinderen die begaan zijn met PSV.
HULPVERLENENDE ACTIVITEITEN
Wanneer je steward wordt moet je een complete cursus volgen die is opgesteld door informatie van meerdere clubs en óók de KNVB is daar een onderdeel van. Deze cursus moet gevolgd worden eenmaal in de 4 jaar, wat dus steeds herhaald moet worden. Dit wordt gedaan in het Philips stadion en de cursus is digitaal. Hier zijn 8 modules en voor de eerste keer moet je ze alle 8 doen, daarna doe je steeds de herhalingscursus. Deze herhalingscursussen worden om de zoveel tijd aangepast/verbeterd. Het bevat onderwerpen als brandbestrijding in het stadion, een stukje EHBO, AED gebruik, mensen op afstand houden bij calamiteiten zodat mensen in diverse hulpverlenende functies hun werk kunnen doen. Tegenwoordig staat Wim als steward bij het Philips stadion bij ingang 5 waar mensen met een beperking en vaak met een begeleider binnenkomen. Met de vader van Wim zijn toenmalige buurman heeft Wim vroeger nog gestaan op de oude parkeerplaats bij het Philips stadion waar nu de Philips personeelswinkel gevestigd is. Dat was vroeger de parkeerplaats voor de voetballers van het eerste elftal van PSV. In die tijd hadden de spelers een rode Opel Kadett GSI van de club geleverd door toentertijd Driessen Opel.
ACTIVITEITEN BIJ EEN WEDSTRIJDDAG
Tijdens een reguliere Eredivisie thuiswedstrijd van PSV is de bedoeling dat de stewards 2 uur voor aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn. De hoofd-stewards zijn zo'n tweeënhalf uur van tevoren aanwezig want zij worden vooraf gebriefd zoals dat heet. Bij aankomst meldt Wim zich altijd aan in het stewardhome en kan daar vooraf nog wat eten en drinken.
Vervolgens pakt Wim dan zijn spullen die hij nodig heeft voor de blindentribune waar hij óók assistentie aan verleend. Dat zijn koptelefoons en radio-ontvangers die hij uitdeelt aan behoevende supporters en waar hij bij afgifte de administratie van bij houdt. Vervolgens maakt Wim met een aantal collega-stewards dan uiteindelijk de tribunes gereed voor opening. Andere collega's doen de stadioncheck die worden bij gebriefd door de hoofd-stewards die in het vooroverleg gezeten hebben. Uiteindelijk worden Wim en zijn mede-stewards ook geïnformeerd bij zaken die belangrijk zijn.
CENTRALE POST
Vanaf de Centrale Post krijgen de stewards uiteindelijk dan te horen wanneer de poorten geopend kunnen worden en de supporters naar binnen mogen. De hoofd-stewards en de teamchefs hebben oortjes en ook best veel stewards zijn ervan voorzien zodat erbij gebeurtenissen/calamiteiten snel ingegrepen kan worden en de stewards goed aangestuurd worden en zij duidelijkheid hebben wat er precies gaande is en waar in het stadion. De Centrale Post bestaat uit politie, brandweer, beveiliging van PSV zelf. Tijdens de wedstrijd heeft Wim beheer over de sleutels van de poorten en moet Wim ook zorgen dat alle noodpoorten van het slot af zijn en dat die tijdens een calamiteit open zijn. Wanneer het rust is tijdens de wedstrijd dan houden de stewards óók toezicht of het goed verloopt met de supporters bij de cateringlocaties in het stadion en dat de supporters op hun eigen tribune blijven. Na de wedstrijd zorgen de stewards ervoor dat de poorten open zijn en dat de supporters ordelijk het stadion kunnen verlaten. Dan is er nog een inname kist waar supporters spullen tijdens de wedstrijd kunnen afgeven en na de wedstrijd terugkrijgen als bijvoorbeeld paraplu's. De koptelefoons en radio-ontvangers van de blindentribune krijgt Wim weer terug in ontvangst en daar houdt hij een administratie van bij via informatie van de seizoenkaart van de betreffende persoon wanneer deze weer terug gegeven zijn.
JONG PSV en PSV VROUWEN
Bij wedstrijden van Jong PSV en PSV-vrouwen op de Herdgang staat Wim sinds hij meer tijd heeft bij de toegangscontrole als steward en dat doet hij nu ruim anderhalf jaar. Ook heeft Wim enige tijd geholpen als steward bij uitwedstrijden van PSV 1 en dat was gedurende het jaar 2023. Dat hield in meegaan met de supporters in de bus en zo het busvervoer mede begeleiden. Vooraf is het controleren van het vervoersbewijs en de verplichte ID kaart dat de supporters dit bij zich hebben. Bij aankomst van het stadion van de tegenstander ging Wim mee het uitvak in van de PSV-supporters en hield hij met meerdere stewards in rijen aan de zijkant toezicht. Iedere steward heeft een portofoon bij zich. Wim heeft dat een half seizoen gedaan. Wim doet best veel activiteiten bij PSV zoals steward bij de heren van PSV 1, de vrouwen van PSV 1 en Jong PSV en daarnaast óók nog Phoxy gebeurtenissen assisteren. Dat is best veel allemaal, maar Wim vindt het geweldig om zo in beweging te blijven en het is een pré voor zijn eigen gezondheid. Verder is Wim graag onder de mensen en wil hij zich graag dienstbaar maken voor de club PSV en de supporters.
KAMPIOENSCHAP
In het verleden heeft Wim met mede-stewards de 'platte kar' begeleid vanaf het Philips stadion en dan heel de route door de stad naar uiteindelijk het stadhuis. Ook heeft Wim als steward op het stadhuisplein gestaan tussen de veilig zone barrières. Alleen sinds vorig jaar is dat veranderd want de bevoegdheid van de stewards is alleen geldig in het Philips stadion. Op weg naar het stadhuis is openbaar terrein en dan mag dat dus niet meer. Dit wordt nu gedaan door officiële beveiligers van buitenaf. Dit is voor vele eigen PSV-stewards wel een teleurstelling dat dit niet meer besteed is aan eigen mensen.
WIM ALS PSV SUPPORTER
In 1978 was Wim in het Philips stadion bij de wedstrijd van PSV tegen Bastia 3-0 en daarna bij de huldiging op het stadhuis na de winst van de UEFA Cup. Bij de halve finale van het Europacup 1 toernooi tegen Real Madrid in Eindhoven in 1988 was Wim aanwezig in het Philips stadion en nog steeds is hij blij dat Hans van Breukelen toentertijd de omhaal van de Mexicaan Hugo Sanchez tegenhield en zo PSV via 0-0 tegen de Spaanse club de finale bereikte. Ook was Wim (op eigen gelegenheid) bij de finale van het Europa Cup 1 toernooi van PSV tegen Benfica geweest in Stuttgart. Dat was een hele beleving met schitterende afloop. Voor Wim persoonlijk was in 2005 de penaltyreeks tegen Olympique Lyon een geweldig hoogtepunt. De wedstrijd tegen AC Milan in Italië was Wim ook aanwezig in het San Siro stadion. Uit die periode was Wim enorm gecharmeerd van de Braziliaan Alex als topverdediger. Evenzo is Ivan Nielsen volgens Wim een geweldige kracht geweest voor PSV in de periode eind jaren '80, misschien wel een onderschatte verdediger als je nagaat hoe belangrijk die voor PSV was in zijn tijd in Eindhoven.
FC EINDHOVEN
Voor FC Eindhoven is Wim óók steward bij thuiswedstrijden van de Eindhovenaren sinds 2018. Dat is hoofdzakelijk op vrijdagavond, af en toe ooit op zondag. Wanneer PSV 1 voetbalt gelijktijdig met FC Eindhoven dan gaat PSV voor met steward activiteiten voor Wim. Met Jong PSV en FC Eindhoven is het vaak om en om dat is gunstig. Mocht het toch voorkomen dat Jong PSV en FC Eindhoven gelijktijdig een thuiswedstrijd voetballen dan gaat Jong PSV voor. FC Eindhoven doet Wim erbij omdat die momenteel heel weinig stewards hebben. Heel veel jongens die bij PSV Steward zijn zetten zich ook evenals Wim vaak in als steward bij FC Eindhoven. Bij FC Eindhoven is het veel kleinschaliger, een stuk rustiger, maar leuk om te doen. Bij FC Eindhoven staat Wim als steward bij het uit-vak dat is wel een ander publiek, maar het verloopt altijd goed. Wim heeft ook 2 seizoenen geholpen als verkeersregelaar bij de bevrijdingsroute in Eindhoven vlakbij het stadhuisplein. Wim vindt dat deze traditie in ere moet worden gehouden.
Wim heeft 2 kleinkinderen die voetballen bij Best Vooruit en daar gaat Wim vaak naar toe om van hun de wedstrijden te bekijken want dat vindt hij prachtig.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 24 apr 2025 - 15:22
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: