Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > PSV-FC Zwolle: Niets-aan-de-hand-wedstrijd voor PSV

PSV-FC Zwolle: Niets-aan-de-hand-wedstrijd voor PSV

Pepi levert altijd

27 okt 2024 - Door: Martin

Met een paar opvallende wijzigingen in de basisopstelling  - Pepi voor De Jong en Perisic voor Bakayoko – gaat PSV voor de tiende overwinning op rij sinds de start van het seizoen 2024-2025. Op het middenveld staan Til, Tilman en Saibari – Schouten en Veerman zijn beide geblesseerd. Dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn, zo weten de supporters. Ditzelfde middenveld kwam immers eerder deze week uitstekend voor de dag in Parijs tegen PSG.

Hoewel het al eind oktober is, is het zeventien graden als de wedstrijd begint, kort nadat Walter Benitez is gehuldigd vanwege 100 optredens in PSV1. Een bomvol Philips Stadion maakt zich op voor, naar men hoopt, een vermakelijke pot voetbal.

Het eerste gevaar komt in de vijfde minuut van Saibari, die de bal fraai aanneemt en de rechterbovenhoek zoekt. Hij mikt iets te hoog. In de achtste minuut weet Perisic Pepi te vinden. Die geeft voor op Til maar diens schot wordt geblokt. Vervolgens laat fenomeen Pepi van zich horen. Als je zijn goals afzet tegen zijn speelminuten, is hij enorm productief. In de negende minuut promoveert hij met een halve omhaal hij een prima voorzet van Saibari tot doelpunt: 1-0. Amper vijf minuten later dwingt diezelfde Saibari met een venijnig schot Zwolle-doelman Schendelaar tot actie dwingt.

Vervolgens kakt de boel een beetje in en sluipen de eerste slordigheidjes in het spel van de roodwitten, tot ergernis van Bosz die zijn manschappen vanaf de zijlijn aanwijzingen geeft en aanmoedigt. In de 26e minuut is Saibari opnieuw dicht bij een doelpunt. Hij mist de bal, valt en duwt met zijn rug de bal richting goal, maar de Zwolse defensie weet de bal tijdig te onderscheppen.

Beetje bij beetje neemt de gezapigheid toe. Zwolle trekt zich terug, PSV pakt niet door. Het maakt ‘Oost’ weinig uit; het tromgeroffel en gezang gaan onverminderd door. In de 36e minuut belandt een aanval over veel schijven voor de linker van Boscagli. Zijn schot van buiten de zestien gaat ver naast. Niemand verzaakt, maar ook niemand springt er echt in positieve zin uit. Het publiek maalt er niet om en zet het ‘Olé olé’ nog maar eens in.

Drie op rij voor Lang
Dan een mooie actie van Zwolse kant. Mbayo poort  Dams. Even dreigt er gevaar maar een feilloze tackle van Tilman, die in een uitstekende vorm verkeert, haalt de angel uit de situatie. Dan krijgt de stadionverlichting het ineens op zijn heupen. Onbedoeld start er een lichtshow en het lijkt wel of die de spelers inspireert. Tilman zet Saibari aan het werk, die vervolgens Lang loepzuiver inspeelt. Diens schot in de rechterhoek is de Zwolse doelman te machtig: 2-0. Het is Langs derde doelpunt in evenzoveel opeenvolgende wedstrijden (PSG meegerekend) en Saibari’s tweede assist deze wedstrijd.

Dan laat Younes Namli van zich horen. Eerst in positieve zin. Hij komt vanaf de rechterkant naar binnen om vervolgens venijnig te vuren. Benitez redt bekwaam. Luttele seconden later zet hij een gestrekt been op de kuit van Saibari. Arbiter Dieperink twijfelt geen seconde: direct rood. Als hij even later voor rust fluit, volgt een applaus. 2-0 voor, geen vuiltje aan de lucht.

Eerste assist Perisic
Het eerste gevaar in de tweede helft komt van Boscagli, die het opnieuw van buiten de zestien probeert als hij de ruimte krijgt. Zijn schot gaat ruim over. Net als de vraag zich opdient wanneer we iets gaan zien van de klasse  van Perisic krult de Kroaat de bal voor het doel. Malik Tilman stoomt op naar de eerste paal en klopt doelman Schendelaar in de korte hoek: 3-0. Het lijkt een a walk in the park. Elders in ons land zitten supporters zich waarschijnlijk te verbijten, maar Eindhoven vindt het wel best zo.

Zwolle-trainer Johnny Jansen brengt drie verse krachten waaronder een oude bekende: Ryan Thomas, die in Eindhoven niet veel geluk en sportief succes kende en langdurig geblesseerd was. Even later krijgt Zwolle de bal niet weg; de pressing van de Eindhovenaren is hun te machtig. Als Lang inziet dat hij er niet doorkomt, legt hij de bal af op Pepi, die vanaf de rand van het penaltygebied genadeloos hard uithaalt: 4-0. In de 62e minuut volgt Bosz het voorbeeld van zijn collega. Boscagli, Flamingo, Saibari en Lang maken plaats voor Obispo, Babadi, Driouech en De Jong. Luttele minuten later krult Driouech de bal op het hoofd van Pepi, wiens kopbal via de paal doel treft: 5-0. Helaas via het been van de Zwolse keeper, waardoor de treffer op diens naam komt te staan en niet op die van de Amerikaan. Geen hattrick en wedstrijdbal voor hem, helaas.

De Jong mist penalty
In de 74e minuut ruimt Perisic het veld voor Johan Bakayoko, die al snel zijn eerste voorzet afgeeft, voor de verandering buitenom. De bal is een eenvoudige prooi voor doelman Schendelaar. In de 81e minuut probeert Mac Nulty bij een hoge bal De Jong het koppen onmogelijk te maken door naar de bal te slaan. De Jong laat spijtig genoeg na het cadeautje uit te pakken. Via de binnenkant van de linkerpaal stuitert de bal voorlangs.

Babadi, die gedreven invalt, jaagt in zijn eentje af. Hij verovert de bal en geeft een uitstekende pass op Bakayoko, die de bal net over krult. Even later heeft hij wel succes als hij met een hard en verdekt schot in de korte hoek doel treft: 6-0. Een opkikker die de linksbuiten, die de laatste tijd nogal wat kritiek kreeg, goed kan gebruiken. Als even later Dieperink affluit, rolt een stevig applaus van de tribune. Mooi weer en een dikke overwinning (9 schoten op doel om 2, een clean sheet): het kon nog wel eens een mooie avond worden voor de Eindhovense horeca.

Persconferentie: Bosz redelijk tevreden
Tijdens de persconferentie na afloop toont trainer Peter Bosz zich redelijk tevreden. ‘Ik vond dat we goed aan de wedstrijd begonnen. Daarna werd het stroever door slordig balverlies van onze kant. Toen zakte het in en had het uit het niets 1-1 kunnen worden. Daarom was ik blij met de 2-0. We hebben het dit keer beter gedaan tegen 10 man dan tegen AZ. We zijn goed gas blijven geven.’

Bosz was complimenteus over Pepi. ‘Wat Riccardo brengt is indrukwekkend. Hij heeft alleen één probleem: hij heeft iemand voor zich die ook indrukwekkende cijfers kan overleggen. Riccardo doet het goed, maar kan zich ook nog verbeteren, bijvoorbeeld door balvaster te worden. Om die reden zet ik Pepi bij positiespel soms in het midden neer. Dat is de lastigste positie, omdat je dan van alle kanten onder druk kunt worden gezet. Dat is leerzaam.’ Dat de 5-0 niet aan Pepi werd toegekend, daar kon Bosz met de pet niet bij. ‘Waarom is het geen hattrick? Ik begrijp dat niet. Pepi kopt hem toch?’

Jeroen Kapteijns (Telegraaf) vraagt of het een bewust experiment was om in de tweede helft met Pepi en De Jong samen te spelen. Bosz: ‘Ja, want misschien moeten we er nog wel vaker een spits bij gooien. Het is voorgekomen dat ik dat deed en dat we vervolgens de hele controle over de wedstrijd kwijt raakten omdat de spelers niet goed hun positie innamen. Daarom is het goed daarin te oefenen.’

Volgende week naar Ajax. Met welk gevoel? Bosz: ‘We reizen af naar Amsterdam met tien gespeeld, dertig punten. Dat is een lekker gevoel. We zijn er nog niet, maar iedere week worden we beter. Ik zie dat vooral op de trainingen. We zijn eindelijk op de goede weg.’

Pepi was blij dat hij het team had kunnen helpen, maar baalde dat de derde goal niet aan hem werd toegekend. ‘Maar dat zijn de regels.’ Over zijn plek in de rangorde: ‘Ik sta niet altijd in de basis. Soms is het lastig geduldig te blijven, maar ik doe mijn best er te staan als de trainer een beroep op me doet. Ik heb geen andere optie dan geduldig te blijven en mijn voeten te laten spreken.’

Hij vond het speciale ervaring om een deel van de wedstrijd samen te spelen met Luuk de Jong. ‘En het ging goed. Ik scoorde twee keer. Drie eigenlijk… Jammer dat net een kopgoal van mij werd afgekeurd, want kopgoals zijn de moeilijkste.’ Over zijn samenwerking met De Jong: ‘Luuk en ik kunnen het goed met elkaar vinden. Natuurlijk is er een gezonde competitie tussen ons. We willen allebei het team helpen. We praten veel. Ik leer vooral van hem hoe je je moet bewegen in de zestien.’

Karakteristieken

PSV
  • Benitez
  • Karsdorp
  • Flamingo (De Jong/63)
  • Boscagli (Obispo/63)
  • Dams
  • Tillman
  • Til
  • Saibari (Babadi/63)
  • Perisic (Bakayoko/74)
  • Pepi
  • Lang (Driouech/63)
PEC Zwolle
  • Schendelaar
  • Floranus (Reijnders/57)
  • Aertssen (Krastev/57)
  • Mac Nulty
  • v.d.Haar
  • Monteiro
  • El Azzouzi
  • Namli
  • v.d.Berg
  • Mbayo (Thomas/57)
  • Vente (Velanas/72)
 
Rode kaart(en)
-
Rode kaart(en)
  • Namli (44)
 

Scheidsrechter

  • Dieperink

Toeschouwers

  • 34.100

Scoreverloop

  • 1-0 Pepi (9)
  • 2-0 Lang (40)
  • 3-0 Tillman (50)
  • 4-0 Pepi (58)
  • 5-0 Schendelaar (71/ed)
  • 6-0 Bakayoko (89)

Bijzonderheden

  • De Jong mist pen.(82)

Laatst bijgewerkt : 27 okt 2024 - 13:12