Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Misgelopen Zuid Amerikanen

Oude glorie: Misgelopen Zuid Amerikanen

17 jun 2020 - Door: MD

Braziliaans samba kwartet

Roberto Carlos, Ze Elias en Rivaldo hadden volgens oud PSV trainer Aad de Mos bij PSV kunnen voetballen. Dan was het niet gebleven bij alleen Ronaldo Luis Nazario de Lima, maar bij een heus samba kwartet; Ronaldo, Roberto Carlos, Rivaldo en Ze Elias.

Vier Braziliaanse internationals in spé voor de prijs van één. "Roberto Carlos linksback, Ze Elias op het middenveld, Rivaldo linksbuiten en Ronaldo in de spits". Zij kosten ieder drie miljoen dollar blikte Aad de Mos terug. Penningmeester Harry van Raaij vroeg aan Aad de Mos de historische vraag hoeveel interlands ze hadden gespeeld. '' Geen '', en dus ging het niet door. Ook niet Ronaldo, tot dat PSV erachter kwam dat Ajax achter Ronaldo aanzat.

Toen heeft PSV uiteindelijk tijdens het WK van 1994 Ronaldo opgehaald voor een bedrag dat vier keer zo hoog lag. Daarvoor had PSV ook nog die andere drie Roberto Carlos, Ze Elias en Rivaldo kunnen halen, tot frustratie van Aad de Mos.

Hij moest verder hemel en aarde bewegen om toenmalig technisch manager Frank Arnesen te overtuigen om de Belg Luc Nilis binnen te halen. Volgens Frank Arnesen was Luc Nilis altijd geblesseerd, maar uiteindelijk kwam deze transfer er wel. De drie Brazilianen gingen elders in top van Europa voetballen. Roberto Carlos zou uitkomen voor o.a. Inter Milaan, Real Madrid, Fenerbahçe en Corinthias. Ze Elias voetbalde ondermeer bij Bayer Leverkusen, Inter Milaan, Bologna FC, Olympiakos FC, Genoa CFC en Santos FC. Rivaldo kwam uit voor onder meer Deportivo la Coruna, FC Barcelona, AC Milan, Cruzeiro, Olympiakos, AEK Athene, Bunyodkor en Sao Paulo FC.

Ontvoering en losgeld 

Robson de Souza alias Robinho had bijna voor PSV gevoetbald. Op een zeer teleurstellende manier greep PSV mis voor een transfer met deze Braziliaanse aanvaller. Wederzijdse belangstelling en een akkoord over de transfersom. Niets stond een transfer naar PSV nog in de weg. Toch liep het helaas anders. De moeder van Robinho werd gekidnapt en uiteindelijk door deze kidnapper zal de Braziliaanse dribbelaar de Eredivisie en PSV nooit aandoen. De preses van Santos (Marcelo Teixera) had hem heel erg bijgestaan en Robinho wilde die man niet onder druk zetten door de transfer te forceren. Stan Valckx (voormalig technisch manager) herinnert het zich nog heel goed, de raad van commissarissen van PSV had ingestemd met de komst van de Braziliaan. Valckx vertrok met toestemming van toenmalig voorzitter Rob Westerhof en trainer Guus Hiddink naar Zuid-Amerika. In die periode werd de moeder van Robinho ontvoerd. Was dat niet gebeurd, dan had hij bij PSV gespeeld, want Robinho wilde zelf ook graag naar Eindhoven. Vijf maanden later verkaste Robinho als grote belofte van het Braziliaanse voetbal voor 35 miljoen dollar naar Real Madrid. Bijna een verdrievoudiging van het bedrag dat Santos en PSV waren overeengekomen. De moeder van Robinho werd uiteindelijk vrijgelaten nadat haar zoon het geëiste losgeld had overgemaakt. PSV greep mis. Naast Real Madrid voetbalde Robinho nog onder meer voor Manchester City en AC Milan.

Ene Lionel Messi... 

Lionel Messi had bijna voor PSV gevoetbald. Het was 2005 en het WK onder 20 jaar werd in Nederland gehouden. De uiteindelijke winnaar Argentinië leverde de beste speler en topscorer van het toernooi in de naam van Messi. Het succes van PSV in de Champions League bracht bijna een huurovereenkomst op met Messi. PSV voorzitter Rob Westerhof bekende dat PSV na het behalen van de halve finale plaats in de Champions League er goed voor stond. FC Barcelona wilde de 18 jarige Messi bewust stallen in Eindhoven omdat hij niet speelgerechtigd bleek te zijn voor de Spaanse competitie. De huurovereenkomst kwam er uiteindelijk niet omdat het Nederlandse trainersduo van FC Barcelona (destijds Frank Rijkaard en Henk ten Cate) hun grote talent niet tijdelijk kwijt wilden. Messi kreeg uiteindelijk een vergunning om bij de Spaanse club te mogen voetballen. Zo kwam de absolute doorbraak van Lionel Messi niet in Eindhoven maar toch bij FC Barcelona.

 

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 17 jun 2020 - 10:58