Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
Nadat PSV in het seizoen 1977-1978 landskampioen was geworden en de UEFA Cup had gewonnen kwam er een lange periode zonder prijzen. Met het seizoen 1984-1985 was er wederom een teleurstelling voor PSV zonder een prijs. Voorzitter Jacques Ruts en Manager Kees Ploegsma haalde Hans Kraay sr naar PSV en wilde nu echt een ommekeer en doorpakken door te investeren in topspelers. In deze editie bespreken we de transfers van Ronald Koeman, Ruud Gullit en Gerald Vanenburg.
PSV versterkte zich voor het seizoen 1985-1986 met Eric Gerets, Rob Mc Donald en Ruud Gullit. Met Gullit haalde PSV iemand die bij HFC Haarlem (kampioen Eerste Divisie) en bij Feyenoord al furore had gemaakt. Bij de Rotterdammers veroverde Gullit één landstitel en won hij één keer de KNVB Beker.
In december 1985 werd door PSV ook nog eens Frank Arnesen bij de selectie gehaald. Hij kwam over van het Belgische RSC Anderlecht. Eindelijk kwam in het seizoen 1985-1986 die zo lang begeerde landstitel weer in Eindhoven terecht. Met een 8-2 overwinning tegen Go Ahead Eagles werd PSV landskampioen.
Met het toen nog twee puntensysteem werd PSV met 8 punten voorsprong op Ajax kampioen. In 34 wedstrijden behaalde PSV 27 overwinningen, 6 gelijkespelen en maar 1 nederlaag. Het doelsaldo plus 78; 100 goals voor en 22 tegen.
PSV was kampioen geworden mede door sterkhouder Gullit, die twee individuele prijzen (Gouden Schoen en Nederlands voetballer van het jaar) in de wacht sleepte.
Nu PSV kampioen was geworden wilde de club snel meer en aan een nog sterker elftal bouwen voor het seizoen 1986-1987. De Eindhovenaren wilde voor de prijzen gaan spelen en de hegemonie van de clubs boven de rivieren doorbreken. Na het vertrek van trainer Jan Reker werd verder gebouwd aan het team met Hans Kraay sr. en Guus Hiddink.
Naast Ruud Gullit nam PSV nog een speler over van Feyenoord. Dit keer was het Ivan Nielsen die in Eindhoven neerstreek. De Nederlandse voetbalwereld zag vervolgens ingaande het seizoen 1986-1987 dat PSV uit Amsterdam Gerald Vanenburg ('Vaantje') en Ronald Koeman ('Sneeuwvlokje') overnam van Ajax. Verder werd de selectie nog aangevuld met Alfons Arts en Randy Samuel. De selectie bestond verder uit, Hans van Breukelen, Pim Doesburg, Eric Gerets, Jan Heintze, Adick Koot, John Veldman, Frank Arnesen, Ruud Gullit, Michel Valke, René van der Gijp, Frans van Rooij, Jurrie Koolhof, Hallvar Thoresen, Willy van de Kerkhof en Eric Viscaal.
Met Gerald Vanenburg haalde PSV iemand die al 6 seizoenen Eredivisie ervaring had en 3 landstitels en 2 KNVB Bekers had gewonnen. Op bijzonder jonge leeftijd lag Nederland aan zijn voeten, Ajax 1 en het Nederlands elftal waren al snel bereikt. De videoband met zijn voetbalkunsten 'Van straat tot stadion' verhieven zijn status al snel tot ongekende hoogte. In 1981 werd Vanenburg door de kenners gezien als het grootste talent van Nederland. Niets leek Vanenburg te kunnen stoppen tot een botsing met Johan Cruijff ervoor zorgde dat de begenadigde dribbelaar in de publieke waardering schade opliep.
In Amsterdam raakte Vanenburg in het seizoen 1985-1986 in ongenade met Ajax trainer Johan Cruijff, evenals bij bondscoach Leo Beenhakker. Vanenburg wilde uiteindelijk weg uit Amsterdam en tekende een contract bij PSV.
Met Ronald Koeman haalde PSV ook een al zeer ervaren libero/voetballer in huis met drie seizoenen FC Groningen en drie seizoenen Ajax waarin hij één landstitel en één KNVB Beker won
In de Eredivisie zou PSV in het seizoen 1986-1987 voor de tweede keer achtereenvolgens kampioen worden. Het resultaat van dit seizoen na 34 wedstrijden; 27 overwinningen, 5 gelijkespelen en 2 nederlagen met een doelsaldo van plus 78; 99 voor en 21 tegen.
Het KNVB Beker toernooi van 1986-1987 begon PSV uit bij TOP OSS. PSV won met 0-4 door doelpunten van Ruud Gullit 2x en Adick Koot en Jurrie Koolhof. De tweede ronde was PSV gastheer voor RKC uit Waalwijk. Het werd uiteindelijk 6-1 door goals van Ronald Koeman 3x, Ruud Gullit, Jurrie Koolhof en Gerald Vanenburg.
De derde ronde was uit bij FC Den Bosch. Via Ruud Gullit en Hallvar Thoresen kwam PSV in de eerste helft op 0-2. De Bosschenaren kwam via Hans Gillhaus in de 51e minuut op 1-2 en in de 88e minuut door Cor Adriaanse op 2-2. PSV was zijn voorsprong kwijtgeraakt en er volgde een verlenging waar niet in gescoord werd. Het was FC Den Bosch dat PSV versloeg na strafschoppen.
Europees trof PSV in de eerste ronde Bayern München. In Eindhoven werd met 0-2 verloren door twee doelpunten van Reinhold Mathy in de 79e en 89e minuut. In München was PSV niet bij machte om Bayern München te verslaan en het bleef 0-0. Wat PSV erg hard had geraakt was de schorsing van sterspeler Ruud Gullit die nog stond uit het seizoen 1985-1986 na de rode kaart tegen het Luxemburgse Avenir Beggen. Het Europees seizoen was na één ronde al voorbij.
In het maart 1987 komt dan er een vertrek van Hans Kraay sr bij PSV. Er zijn transferperikelen rondom Ruud Gullit, en Kraay sr vond dat Gullit maar verkocht moest worden. Andere bestuursleden hadden het idee dat er meer geld uit te halen was en wilden er voor PSV zoveel mogelijk uithalen. Gullit wilde eigenlijk een transfer forceren en in het blad Nieuwe Revu gaf hij een interview waarin hij het PSV-beleid bekritiseerde. Hij wilde vertrekken bij PSV, maar dan wel met een prijs en zo iets tastbaars achterlaten met de landstitel.
Later in 2009 in het programma Andere Tijden Sport beweerde Gullit dat de eigenlijke reden voor dit interview was om een vertrek van Hans Kraay sr te forceren en dat hij op dat moment niet bij PSV weg wilde. Kraay sr wilde zo niet verder bij PSV en nam afscheid van PSV. Kraay sr was erg belangrijk geweest voor PSV, hij had gebouwd aan een ongekend topteam en verdiende zeker daarvoor zijn credits. Kraay sr kende contracten van Gullit bij Feyenoord en Vanenburg bij Ajax en wist zo deze spelers naar PSV te halen. De basis van het succes was mede dat Kraay sr samen met manager Kees Ploegsma, Gullit voor 9 ton en Ivan Nielsen voor 1 miljoen gulden bij Feyenoord haalde. Vanenburg en Koeman werden beide gekocht voor één miljoen van Ajax en Eric Gerets kwam transfervrij van MVV. Trainer Guus Hiddink zou met het team dat grotendeels door Kraay sr was opgebouwd verder kunnen voortborduren.
Medio 1987, na Gullit zijn tweede seizoen bij PSV, kwam er dan toch een transfer naar Italië. Het was AC Milan dat Gullit overnam van PSV voor 17 miljoen gulden, een recordbedrag in die tijd. De recordtransfer was wereldnieuws destijds maar wel omgeven door intriges, spanningen in de kleedkamer en felle strijd om de macht. Gullit zou in het buitenland uitgroeien tot een wereldster en uitkomen voor het Italiaanse AC Milan en Sampdoria en het Engelse Chelsea FC. Zijn prijzenlijst was fenomenaal. Met AC Milan won hij:
Met Sampdoria won hij 1x de Coppa Italia en met Chelsea FC de FA Cup. Individueel won Gullit de Ballon d'OR/Europees voetballer van het jaar in 1987, en 2x World Soccer Wereldvoetballer van het jaar in 1987 en 1989.
Na het vertrek van sterspeler Ruud Gullit zouden Alfons Arts, Jurrie Koolhof, Randy Samuel, Michel Valke en René van der Gijp ook nog vertrekken. Zelf ging PSV flink de transfermarkt op en zou zich versterken voor het seizoen 1987-1988 met Anton Janssen, Hans Gillhaus, Wim Kieft, Sören Lerby, Henk Vos en de van verhuur aan Royal Antwerp FC teruggekeerde Berry van Aerle. Het tweede seizoen van Vanenburg en Koeman bij PSV was fenomenaal, Landskampioen, KNVB Beker winnaar en de Europa Cup 1. Individueel won Vanenburg de Nederlandse Gouden Schoen voor zijn prestaties in het seizoen 1987-1988.
Hierna was er nog het EK in Duitsland 1988 waar het Nederlands Elftal Europees kampioen werd. Naast Vanenburg en Koeman zouden namens PSV Hans van Breukelen, Berry van Aerle en Wim Kieft deelnemen en natuurlijk dan voormalig PSV-er Ruud Gullit.
Het derde seizoen van Vanenburg en Koeman werd de selectie versterkt met Bert Verhagen, Carlo L 'Ami, Frank Berghuis, Juul Ellerman, Hendrie Kruzen, Romario de Souza Faria en Stan Valckx. Vertrekkers bij PSV waren, Roberto Lanckohr, Hallvar Thoresen, Eric van Kessel, Erik Viscaal en Henk Vos. Wederom was er een landtitel voor PSV en de KNVB Beker winst.
De strijd om de Wereldbeker tegen het Uruguayaanse club Nacional werd na strafschoppen verloren, de tweeluik om de Europese Supercup werd verloren van KV Mechelen.
Europees zou PSV door de Europa Cup 1 winst pas instromen in de achtste finales en over twee wedstrijden winnen van FC Porto. Waar het vorige seizoen Real Madrid in de halve finales geklopt werd, was het in het seizoen 1988-1989 datzelfde Real Madrid dat PSV nu wel versloeg. Individueel was er voor Vanenburg voor de tweede keer de Nederlandse Gouden Schoen dit maal voor zijn prestaties in het seizoen 1988-1989.
Na drie seizoenen was er dan een vertrek van Ronald Koeman bij PSV, met een enorme prijzenlijst bij PSV. Individueel ook nog 2x de prijs '' Voetballer van het jaar '' in de Eredivisie (1987 en 1988). Vervolgens kwam er een transfer naar het Spaanse FC Barcelona en zou hij verder uit groeien als topspeler. Met FC Barcelona won Koeman;
Na 6 seizoenen FC Barcelona sloot Koeman zijn actieve voetbalcarrière af bij Feyenoord door in Rotterdam nog twee seizoenen te voetballen. Eerder werd gesproken over een afsluiting als speler bij PSV toen hij vertrok in Eindhoven. Dit kwam er als speler nooit meer van wel als trainer.
Gerald Vanenburg was rond met AS Roma en kon de overstap naar Italië gaan maken. Daar waar Koeman wel vertrok bleef Vanenburg in Eindhoven bij PSV. Wanneer PSV Vanenburg dan een contract voor het leven aanbiedt blijft hij uiteindelijk bij PSV. Hij zou na zijn carrière worden opgenomen in de staf van Philips of PSV.
De seizoenen 1990-1991 en 1991-1992 was er voor Vanenburg nog het vierde en vijfde landskampioenschap bij PSV. Verder was er zijn derde KNVB Beker winst in het seizoen 1989-1990 en tot slot in 1992 de Nederlandse Supercup.
Aanvankelijk had Vanenburg veel succes bij PSV, maar met de leidersrol die hij moest bekleden bij PSV had hij moeite. Later gaf hij aan spijt te hebben gehad om niet op het aanbod van AS Roma te zijn in gegaan. Er was tegen Vanenburg gezegd dat ze kwaliteitsspelers zouden halen en dat er een team rond hem en Romario de Souza Faria zou worden gebouwd. Vanenburg vond wel dat ze met een speler die ze zolang vast hadden gelegd konden overleggen wat hij van de nieuwe aankopen vond en dat was nooit gebeurd. De gewenste creativiteit die Vanenburg wilde laten zien kwam er minder uit en uiteindelijk werd besloten om het contract te ontbinden na het seizoen 1992-1993. Vanenburg ging naar de J League in Japan en zou daar tot 1996 verblijven. Daarna was er nog één Eredivisie seizoen bij FC Utrecht, één seizoen Division 1 in Frankrijk bij AS Cannes en twee seizoenen Bundesliga bij TSV 1860 München.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 20 aug 2020 - 15:25
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: