Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
De in 1948 in Eindhoven geboren Jan Reker voetbalde in zijn jeugd bij SV LEW en FC Eindhoven. Door een chronische knieblessure kwam hij echter nooit uit voor het eerste elftal. Als 20 jarige besluit Reker dan om door te gaan als trainer. In 1969 wordt hij jeugdtrainer bij Willem ll en twee jaar later bekleedt hij deze functie bij PSV. Hierna wordt Reker assistent-trainer van Rob Baan bij FC VVV, na een jaar is er dan wederom een terugkeer naar PSV.
Reker word in 1978 assistent-trainer van dan PSV trainer Kees Rijvers. Wanneer Rijvers begin 1980 vertrekt bij PSV neemt Reker het over en is hij de hoofdtrainer tot het einde van het seizoen 1979-1980. In de Eredivisie wordt PSV dan derde achter Ajax en AZ'67. Als nieuwe trainer komt dan de Rotterdammer Thijs Libregts naar PSV en zal Reker zijn assistent zijn. Drie seizoenen verblijft Libregts bij PSV en in deze periode behaalt PSV geen prijzen. Tweemaal wordt Libregts in de halve finale van de KNVB beker tegen Ajax uitgeschakeld. Ingaande het seizoen 1983-1984 bereikte Reker zijn 'grote doel' en wordt dan aangesteld als hoofdtrainer van PSV.
Bij PSV ingaande het seizoen 1983-1984 vertrekken Jung-Moo Huh, Rob Landsbergen, Jan Poortvliet, Edwin van Berge Henegouwen en René van de Kerkhof. Nieuwkomers bij het PSV van dan trainer Jan Reker zijn Arie Haan, Adick Koot, Glenn Hysen en Michel Valke (Valke terug van verhuur aan Feyenoord en tekent een nieuw contract bij PSV). De selectie bestond verder uit, Pim Doesburg, Hans Segers, Ernie Brandts, Jan Heintze, Raymond Libregts, Huub Stevens, Berry van Aerle, Piet Wildschut, Willy van de Kerkhof, Ton Lokhoff, Frans van Rooij, Jurrie Koolhof, Hans Smulders, Hallvar Thoresen, Erik-Jan van den Boogaard en Mart van Duren.
In de Eredivisie zou in het eerste volledige seizoen van PSV met Reker als hoofdtrainer, de club als tweede eindigen achter het Feyenoord van dan oud trainer van PSV Libregts. Voor PSV 23 overwinningen, 6 gelijke spelen en 5 nederlagen. Doelsaldo 88 voor en 32 tegen plus 56. Tegen de latere kampioen Feyenoord speelt PSV tweemaal gelijk. Topscorers dit seizoen zijn het koningskoppel Hallvar Thoresen en Jurrie Koolhof beiden met 23 doelpunten.
Grote zeges zijn er in de thuiswedstrijden tegen SBV Haarlem, Go Ahead Eagels en FC Den Bosch.
Nederlagen waren er dit seizoen tegen FC Utrecht, Willem ll, Go Ahead Eagels, Ajax
In de eerste ronde treft PSV het Hongaarse Ferencvarosi TC en begint met een thuiswedstrijd.
Na een overtuigende tweeluik tegen de Hongaren komt er in de tweede ronde een tweeluik met het Engelse Nottingham Forest FC en begint PSV met een thuis wedstrijd.
Al na de tweede ronde is het Europees seizoen van trainer Jan Reker beëindigd na uitschakeling door Nottingham Forest FC
De editie van het KNVB beker toernooi van 1983-1984 werd gespeeld volgens het replay-system: bij een gelijke stand, werd er een extra wedstrijd gespeeld en daarna pas een eventuele verlenging. PSV begint in de eerste ronde met een uitwedstrijd tegen het dan in de Eerste Divisie uitkomende SC Cambuur Leeuwarden.
In de tweede ronde treft PSV dan NAC Breda dat eveneens ook dat seizoen in de Eerste Divisie uitkomt, in een thuiswedstrijd.
De kwartfinale treft PSV HFC Haarlem in een uitwedstrijd en wordt deze ronde uitgeschakeld.
Na zijn eerste volledige seizoen als hoofdtrainer van PSV komen er veranderingen in de selectie van Reker ingaande het seizoen 1984-1985. Vertrokken waren Arie Haan, Mart van Duren, Hans Smulders en Hans Segers. Nieuwkomers bij PSV, Hans van Breukelen, Kenneth Brylle, Peter Corbijn en René van der Gijp (van der Gijp kwam later in het seizoen over naar PSV van het Belgische KSC Lokeren). De selectie bestond verder uit, Pim Doesburg, Ernie Brandts, Glenn Hysen, Adick Koot, Raymond Libregts, Huub Stevens, Berry van Aerle, Bert Verhagen, Piet Wildschut, Willy van de Kerkhof, Frank Berghuis, Ton Lokhoff, Michel Valke, Frans van Rooij, René Wolfs, Peter Corbijn, Jurrie Koolhof, Hallvar Thoresen en Erik-Jan van den Boogaard.
Het tweede seizoen van Reker als hoofdtrainer eindigt PSV als tweede achter Ajax. Waar PSV goede uitslagen neerzet in de top wedstrijden staan daar tegenover over 14 gelijke spelen. Voor PSV 17 overwinningen, 14 gelijke spelen en 3 nederlagen. Doelsaldo 84 voor en 33 tegen plus 51. Tegen de latere kampioen Ajax wint PSV tweemaal. Topscorer dit seizoen is Hallvar Thoresen met 21 doelpunten.
Grootste en indrukwekkendste zeges zijn er in de thuiswedstrijden tegen Feyenoord, SBV Haarlem en AZ'67.
Nederlagen waren er dit seizoen tegen Fortuna Sittard, FC Den Bosch, SBV Excelsior
In de eerste ronde treft PSV het Duitse FC Vorwarts Frankfurt en begint met een uitwedstrijd.
Na een 2-0 uitnederlaag weet PSV in de reguliere speeltijd de uitnederlaag recht te zetten door een 3-0 thuisoverwinning en plaatst zich voor de tweede ronde.
In de tweede ronde treft PSV het Engelse Manchester United en begint in Eindhoven met een thuiswedstrijd.
In de tweede ronde strandt PSV, en is het Europees seizoen van trainer Jan Reker na een overtreding van Berry van Aerle, gevolgd door een penalty in de verlenging beëindigd. De tweeluik tegen de Engelsen waarin PSV zeker gelijkwaardig was aan Manchester United.
In het KNVB beker toernooi begint PSV met een uitwedstrijd tegen de amateurs van USV Elinkwijk.
De tweede ronde treft PSV wederom een amateur club, ditmaal Rijnburgse Boys in een thuiswedstrijd in Eindhoven.
In de derde ronde treft PSV in een uitwedstrijd Ajax in Amsterdam.
De kwartfinale treft PSV in een uitwedstrijd MVV Maastricht
De halve finale treft PSV FC Utrecht in een uitwedstrijd.
Na verlengingen zou PSV van FC Utrecht verliezen door middel van penalty’s. De replay in Eindhoven krijgt PSV kans op kans en het is echt onbegrijpelijk dat er verlenging moet komen. Het is echter FC Utrecht keeper Jan Willem van Ede (later keeper PSV) die de wedstrijd van zijn leven keept en PSV tot diepe pijnlijke teleurstelling brengt.
De finale tegen Helmond Sport wint FC Utrecht en zijn zo winnaar van de editie 1984-1985 van de KNVB beker.
Wanneer PSV na het seizoen 1984-1985 wederom eindigt zonder een prijs is er een evaluatie bij PSV. Onder meer voorzitter Jac Ruts en manager Kees Ploegsma willen investeren in absolute versterkingen om eindelijk eens de landstitel te veroveren en PSV naar de top brengen. Hans Kraay sr wordt dan aangesteld bij PSV als technisch directeur. Voor Reker leidt dit tot een conflict omdat Kraay sr naast technisch directeur zich ook intensief bemoeide met het eerste elftal van PSV. Reker raakt hier door gefrustreerd en in januari 1986 tekende Reker een contract bij FC VVV Venlo. Wel zou Reker het seizoen afmaken bij PSV en zou de club eindelijk na het seizoen 1977-1978 dit maal het seizoen 1985-1986 landskampioen worden.
Bij ingaande het seizoen 1985-1986 vertrekken bij PSV, Piet Wildschut, Glenn Hysen, Kenneth Brylle, Erik-Jan van den Boogaard, Raymond Libregts en Peter Corbijn. Nieuwkomers bij PSV zijn Eric Gerets, Rob McDonald, Henk Vos, Ruud Gullit en Frank Arnesen (Arnesen kwam later in het seizoen over naar PSV van het Belgische RSC Anderlecht). De selectie van PSV bestond dit seizoen verder uit, Hans van Breukelen, Pim Doesburg, Ernie Brandts, Jan Heintze, Adick Koot, Huub Stevens, Berry van Aerle, Bert Verhagen, Willy van de Kerkhof, Ton Lokhoff, Michel Valke, René van der Gijp, Frans van Rooij, René Wolfs, Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen.
Het derde seizoen als hoofdtrainer van PSV zal Reker dan landskampioen worden. Voor PSV 27 overwinningen, 6 gelijke spelen en 1 nederlaag. Doelsaldo 100 voor en 22 tegen plus 78. Topscorer dit seizoen is Ruud Gullit met 24 doelpunten. Grootste en indrukwekkendste zeges zijn Ajax-PSV, MVV-PSV, FC Groningen-PSV, PSV-Feyenoord en PSV-Go Ahead Eagles
De laatste wedstrijd, tegen de Go Ahead Eagles, was tevens ook de kampioenswedstrijd. Een nederlaag was er dit seizoen uit tegen FC Den Bosch.
In de eerste ronde treft PSV het Luxemburgse Avenir Beggen en begint met een uitwedstrijd.
Met een vrij eenvoudige overwinning plaatst PSV zich voor de tweede ronde, maar er is een zware domper voor PSV want sterspeler Ruud Gullit krijgt een zeer discutabele rode kaart.
In de tweede ronde treft PSV dan het uit de Sovjet-Unie komende Dnjepr Dnjepropetrovsk en begint met een thuis wedstrijd en zal in deze tweeluik het zonder sterspeler Gullit moeten doen wegens zijn opgelopen schorsing in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi.
In 1985 was Dnjepropetrovsk, als nucleair centrum van de Sovjet-Unie, verboden gebied voor buitenlanders. PSV speelde de uitwedstrijd destijds dan ook zo'n 150 kilometer verder op. Rob McDonald sprak zich jaren later hier over uit. 'We speelden in Krivoj Rog, omdat de Russen bang waren dat we hun nucleaire basis in Dnjepropetrovsk wilden zien'. PSV had in 1985, het was voor het eerst, een kok bij zich. Zo was er wel meer om je over te verbazen. Een souvenir voor zijn moeder kon McDonald daar niet vinden. 'Ik kocht in elk land wel iets van potterie, maar daar zag je echt niks. Toen ik in een supermarktje om de hoek wat eten wilde kopen, rekenden ze daar nog op een telraam', aldus McDonald, die zich 'voortdurend aangestaard' wist. 'Alsof we van Mars kwamen'. Zelfs in het stadion keek iedereen vooral. McDonald herinnert zich nog maar al te goed dat het stadion goeddeels was gevuld met militairen. 'Het zat vol met mannen in bruine pakken'. Verplicht klapvee, dat zich echter zeer gedeisd hield. 'Het gaf die wedstrijd een extra raar sfeertje. Voetbal is emotie, en zeker Europees voetbal is vaak heel hectisch, maar daar had het met passie niks te maken'. Hoewel McDonald voor- en nadien op nog veel plaatsen kwam, noemt hij in een interview met de kranten van De Persdienst de ervaringen zo'n 30 jaar later met de uitwedstrijd tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk 'nog steeds de gekste uit mijn loopbaan'.
Na een gelijkspel in de thuiswedstrijd volgde er een kleine nederlaag in de uitwedstrijd. Zo beëindigde het UEFA Cup toernooi voor PSV in het seizoen 1985-1986 in de tweede ronde. Het gemis van sterspeler Gullit door de zeer discutabele rode kaart tegen Avenir Beggen een ronde eerder bleek uiteindelijk zwaar te wegen in de tweeluik tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk.
In het KNVB beker toernooi begint PSV in de eerste ronde met een uitwedstrijd tegen het dan in de Eerste Divisie uitkomende Vitesse.
De twee ronde treft PSV dan Feyenoord in een uitwedstrijd in Rotterdam 24 november 1985.
Na de grote nederlaag in de tweede ronde van het KNVB beker toernooi, wat uitschakeling betekende voor de Eindhovenaren nam PSV een week later in de competitie 1 december 1985 wraak op Feyenoord door in Eindhoven met 5-0 te winnen.
Na het landskampioenschap van 1985-1986 vertrekt Reker naar VVV Venlo en wordt Reker dan bij PSV opgevolgd door zijn voormalige assistent Guus Hiddink. In Venlo zou Reker als trainer Sef Vergoossen (later trainer PSV) opvolgen en met VVV boven verwachting presteren door tweemaal vijfde te worden in de Eredivisie. Na zijn succesvolle periode in Venlo gaat Reker verder als trainer bij Roda JC. Bij zijn aanstelling bedong Reker na negatieve ervaringen met Kraay sr bij PSV, dat hij in Kerkrade geen technisch manager boven zich wilde hebben. Zo moest technisch directeur Rob Baan (later assistent-trainer bij PSV) vertrekken uit Kerkrade.
Bij Roda JC zou Reker in zijn eerste twee seizoenen in Kerkrade óók tweemaal vijfde worden. In 1989 bereikt Reker met Roda JC zelfs de kwartfinale van het Europacup ll toernooi. Na een aanvaring met de geldschieter van Roda JC Nol Hendriks over bemoeienis van het technische beleid wil Reker in februari 1991 vertrekken. Dit wordt geweigerd door Roda JC en Reker maakt dan toch het seizoen af met een tiende plaats in de Eredivisie.
Na zijn periode in Kerkrade zou Reker nog trainer zijn bij het Tilburgse Willem ll en zou achtereenvolgens 12e, 10e, 8e en 7e worden in de Eredivisie met de Tilburgers. In Maastricht gaat Reker dan MVV trainen dat dan net uit de Eredivisie gedegradeerd was. Zijn periode in Maastricht is van korte duur want in december 1995 stopt Reker op 47 jarige leeftijd per direct op doktersadvies wegens versleten ruggenwervels.
In maart 1991 richten de trainers de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal op, Reker vormde met Hans Westerhof (later trainer PSV) en Leo Beenhakker het eerste dagelijks bestuur. Nadat in 1992 de officiële oprichting van de vakbond plaats vond werd Reker lid van het dagelijks bestuur als secretaris en penningmeester. Theo Vonk en Louis van Gaal toentertijd trainers van respectievelijk FC Twente en Ajax waren naast Reker voorzitter en vicevoorzitter. Later zou van Gaal voorzitter worden en Westerhof vicevoorzitter. In 2006 kwam Reker in conflict met van Gaal, betreffende zijn kritiek op dan bondscoach Marco van Basten, wanneer de vakbond van Gaal hier op aansprak/berispte zegde van Gaal zijn lidmaatschap op. In de periode 1995-2007 is Reker directeur van het CBV, Coaches Betaald Voetbal. Na zijn vertrek in 2007 was er voor Reker voor zijn verdiensten de eretitel 'ambassadeur' van de CBV.
In 2007 is er dan een terug keer naar PSV in de functie van Algemeen Directeur. In zijn periode als directeur probeerde Reker een vervanger te vinden voor de vertrokken trainer Ronald Koeman. Zowel Martin Jol als Fred Rutten probeert Reker dan aan te stellen voor de functie van trainer. Wanneer dit niet lukt komt hij uit bij Huub Stevens die nog vast ligt bij Hamburger SV. Het is dan assistent-trainer Jan Wouters die tijdelijk aangesteld wordt en in januari 2008 neemt Sef Vergoossen het over. Vergoossen krijgt de opdracht van Reker om de landstitel te bemachtigen, hier in slaagt Vergoossen en wordt met PSV landskampioen.
Wanneer met hoge verwachtingen dan Huub Stevens bij PSV begint als trainer blijkt het geen match te zijn. Stevens krijgt zijn elftal niet draaiende en het komt zelfs zover dat de spelersgroep het vertrouwen in Stevens opzegden, hierop levert Stevens in januari 2009 zijn contract in. Reker sprak zich over deze gebeurtenis uit destijds 'de zwaarste dag uit zijn hele carrière'. Het is dan assistent-trainer Dwight Lodeweges die als interim-trainer wordt aangesteld. Wanneer Reker dan weer aanklopt bij Fred Rutten zegt die deze keer wel ja en wordt per 1 juli 2009 de nieuwe hoofdtrainer van PSV. In december 2009 wordt bekend gemaakt door PSV dat Reker zijn aflopende contract dat liep tot juni 2010 niet wilde verlengen. Reker had dit zelf aangegeven bij de Raad van Commissarissen. Een botsing met de Raad van Commissarissen ligt ten grondslag aan het besluit van Reker om te vertrekken bij PSV. De raad besloot het contract van Commercieel Directeur Marcel van den Bunder niet te verlengen, en Reker was het niet eens met deze beslissing. 'De club had hier met mij als eindverantwoordelijke moeten overleggen'. Reker had voorafgaande dit besluit van de Raad geen enkel signaal van ontevredenheid ontvangen betreffende het functioneren van Marcel van den Bunder. Voorzitter Frits Schuitema van PSV had gehoopt dat Reker nog een jaar aan PSV verbonden wilde blijven. Het is dan Tiny Sanders die per 1 juli 2010 formeel in dienst als Algemeen Directeur begint. De periode vooraf vanaf april 2010 wordt Sanders door Reker ingewerkt.
In de periode als Algemeen Directeur is er de affaire 'Heurelho Gomes'. In een spraakmakend interview in het blad Voetbal International spreekt Gomes zich uit met de woorden, 'Jan Reker eruit of ik er uit'. Tevens zou dit ook een ultimatum zijn. Gomes was vier seizoenen bij PSV en gedurende deze periode vier keer landskampioen geworden. Sinds Jan van Beveren beschikte PSV weer over een keeper van wereldklasse. Zo sta je dan hoog genoteerd in de pikorde en dan wordt je serieus genomen en komen je woorden extra hard aan. PSV onderkent de waarde van Gomes, zijn contract werd al drie keer aangepast. Zo mocht Gomes óók een Braziliaanse vriend als keeperstrainer laten overkomen en werd er alles aan gedaan om het gezin van Gomes het naar de zin te maken. Er was een kwestie rond Ismail Aissati, hij zou naar het tweede zijn verbannen na een weigering om in te vallen tijdens de wedstrijd PSV-De Graafschap, hier ontstond een rel over tussen enkele spelers en trainer Vergoossen. Op aandrang van Gomes werd Aissati niet gestraft. Zaakwaarnemer Vlado Lemic zou aanvoerder Timmy Simons hebben benaderd om de doelman hierin te steunen. 'Als Timmy daarin niet wilde toestemmen , zou Gomes volgens Lemic vier wedstrijden niet keepen'. De beleidsbepalers van PSV laten hun beslissing nooit afdwingen door chantage. De uitspraak van Gomes 'Jan Reker eruit of ik er uit' was naïef en onaanvaardbaar. Gomes moet dan na zijn uitspraken in het blad Voetbal International op het matje komen bij de PSV directie. Reker wilde niet vooruitlopen op eventuele strafmaatregelen. De raad van commissarissen kwam na een bijeenkomst naar buiten met de woorden op één lijn te zitten met de directie. Duidelijk is dat PSV niet langer de bemoeienis duldt van Lemic. Reker verklaarde 'de toon en de houding' van Lemic te zien in het interview dat Gomes gaf aan het blad Voetbal International. Daarin werden zowel Reker als Vergoossen fors door Gomes onderuit gehaald. Lemic zou niet langer welkom zijn op het trainingscomplex de Herdgang. De raad van commissarissen steunde Reker in zijn streven om 'schoon schip' te maken rond PSV. In de zomerse transferperiode werd Gomes verkocht aan het Engelse Tottenham Hotspur.
Reker mag dan een bluffer zijn, een dominante persoonlijkheid, een solist en iemand die nauwelijks inspraak duldt. Wel is Reker echter een oprecht persoon en zeker geen achterbakse leugenaar. De kritiek van Gomes was misschien relevant, maar het ultimatum wat hij stelde had vooral te maken met het feit dat hij niet overal zijn zin in kreeg en hier bij het lot van vrienden betrok. Zo was er stoornis bij Gomes dat 'vriend' Cassio Ramos nog tweede keeper was (die beslissing werd echter het afgelopen seizoen genomen door de trainers Ronald Koeman, Jan Wouters en Sef Vergoossen). Verder dat de zaakwaarnemer/vertrouwensman van Gomes, Vlado Lemic niet volgens Gomes met de juiste snaar behandeld werd. Lemic was in het verleden belangrijk geweest voor PSV het waren voorzitter Harry van Raaij en trainer Guus Hiddink die regelmatig gebruik hadden gemaakt van zijn expertise waar Lemic goed voor betaald werd.
Clubbestuurders/functionarissen die te close zijn met types als Lemic zijn meteen verdacht. In de onoverzichtelijke wereld van spelershandel met handjeklap, bonussen en 'zwart geld'. Bij transfers betrokken officials van clubs komen vaak in de verleiding zich zelf te verrijken. Reker streeft daarom naar een pure zakelijke relatie met Lemic.
Stan Valckx ex-voetballer van PSV was enige tijd in de leer geweest bij spelersmakelaar en oud manager van PSV, Kees Ploegsma. Volgens Reker was Valckx niet direct het zwaargewicht dat zich zo ontwikkelde waar PSV behoefte aan had tussen al die spelersmakelaars en zaakwaarnemers. Valckx had in 2008 een vervelend afscheid onder Reker, hij zou onrechtmatig hebben verdiend aan transfers was destijds de suggestie. Er ontstond een scheuring binnen de leiding van PSV, Reker en Valckx hadden een conflict omdat de mening van de club was dat Lemic een kwalijke invloed had op de eenheid binnen de A-selectie. Lemic werkte nauw samen met Valckx. De spelersgroep zou uiteengevallen zijn in twee kampen. Aan de ene zijde stond een groep spelers, onder wie Heurelho Gomes en Danko Lazovic die door Lemic begleid werden. Anderzijds is er een groep met onder meer de Belgische aanvoerder Timmy Simons, Danny Koevermans en andere Nederlandse spelers. Valckx vertelde, 'Ik zei mijn vertrouwen op in Reker, daarna is hij dingen over mij gaan insinueren. Hij heeft mij bewust besmeurd en dat zal ik hem nooit vergeven'. Op 13 mei 2008 werd Valckx door Reker op non-actief gezet en enkele weken later werd zijn contract ontbonden. 'Ik ken Reker al dertig jaar, we hebben zó ontzettend veel meegemaakt zó ontzettend veel lol gehad. Dit heeft me echt heel veel pijn gedaan. Ik had nooit kunnen denken dat Jan geen emoties meer zou hebben'. Hij is de enige man die ik na 35 jaar profvoetbal geen hand meer geef, maar verder heb ik bij PSV nooit met iemand problemen gehad. Als ik er kom, is het alsof ik nooit ben weggeweest.
Na Gomes en Valckx zou ook 'meesterscout' Piet de Visser hard uithalen naar Reker. Hij zou stoppen met zijn werkzaamheden voor PSV en weigeren langer samen te werken met Algemeen Directeur Reker. De Visser kon niet overweg met de werkwijze van Reker. 'Al voor zijn aanstelling afgelopen zomer heb ik de Raad van Commissarissen geadviseerd hem niet op de stoel van technisch manager te laten zitten', aldus De Visser. 'Hij is een voetbalman en wil zich altijd overal mee bemoeien. Als je dat niet indamt, krijg je onherroepelijk problemen'.
Het NRC Handelsblad kwam na een onderzoek naar buiten met dat de 'aanval' op Reker geregisseerd zou zijn door de ongediplomeerde Servische spelersmakelaar Vlado Lemic. De club verklaarde Lemic later tot Persona non grata.
Jan Reker zou in 2015 voortaan door het leven gaan als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op het gemeentehuis van Veldhoven ontving Reker zijn decoratie. Voor even werd Reker geleefd. 'Ik ben echt een doener. Vandaag vond ik het moeilijk om het allemaal maar te laten gebeuren want ik ben iemand die het graag de controle heeft'.
Burgemeester Jack Mikkers was een fan van PSV en vond het prachtig om Reker te decoreren. In zijn toespraak voor een volle zaal moest de burgemeester 'het boekje van Reker' benoemen. Daarin had Reker aangetekend in welke hoek spelers het liefst de strafschoppen schoten. Burgemeester Mikkers zei, 'Iedere PSV supporter kent dit boekje, als Hans van Breukelen een strafschop stopte kwam dat door het boekje van Jan. We hebben de Europa Cup 1 gewonnen dankzij Jan Reker'.
De lijst van Reker is lang. Mikkers: 'Hij is voetbaltrainer geweest, maar daarnaast heeft hij veel meer gedaan. Onder meer Spieren voor Spieren waarbij sporters zich inzetten voor iemand met een spierziekte. Organisator van een internationaal G-voetbaltoernooi. Ook komt hij op voor straatkinderen in Peru'. Verder een recreatiepark waar hij actief is met het organiseren van kookavonden, fietstochten, barbecues, bowlingavonden en taartbakwedstrijden. Ook realiseerde Reker een jeu-de-boulesbaan.
Jan Reker in Eindhoven geboren, een markante persoonlijkheid, waarbij PSV als een rode draad door zijn leven loopt.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 30 sep 2020 - 15:38
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: