Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
De geschiedenis van PSV kent een aantal schitterende transferperiodes, waarbij verschillende topspelers werden binnengehaald. Er zijn natuurlijk ook situaties voorgevallen waarbij PSV op het laatste moment alsnog misgreep. Vandaag het verhaal van de afgeketste transfers van Frank Rijkaard, Uwe Rahn en Pavel Nedved.
Rijkaard stond in de belangstelling van PSV, dit kreeg hij in maart 1986 te horen van boezemvriend Ruud Gullit. Uiteindelijk werd Rijkaard het onderwerp van spot toen bleek dat hij zowel bij PSV als Ajax een contract had getekend. Door toedoen van diverse 'lekkende media’ en het Ajax bestuur werd Rijkaard afgeschilderd als een simpele jongen die niet wist waar hij mee bezig was.
Namens PSV heeft Hans Kraay Sr. Frank Rijkaard, in het voorjaar van 1986, gevraagd te overwegen om de stap van Ajax naar PSV te maken. Als ontmoetingsplaats werd heel tactisch gekozen voor het huisadres van Ruud Gullit. Ruud Gullit, met wie Rijkaard in Amsterdam zo vaak pleintjesvoetbal had beoefend en de vriend met wie hij als junior bij DWS droomde van grootse voetbaldaden. PSV en Rijkaard’s zaakwaarnemer Nico de Raadt, hadden haast met de overeenkomst en oefenden druk uit op de argeloze jonge Rijkaard. Het aangeboden salaris werd vier keer zo hoog als bij Ajax, waardoor Rijkaard zwichtte. Daarbij kwam ook nog eens de verlokking van een door PSV geschonken, wat prijzige, stereotoren als lokaas én een lening van 30 duizend gulden. Te samen bracht dit alles een contract van 4 jaar, dat Rijkaard verbond aan PSV.
Ajax kreeg lucht van het voorcontract van Rijkaard bij PSV en besloot tot een tegenzet. Met een sterk verbeterde aanbieding in februari 1987 verlengde Rijkaard óók zijn contract bij Ajax met twee jaar. Johan Cruijff dacht daarna alles wel even te regelen, hij had connecties bij Philips en vertrouwde daar blindelings op. Helaas ging het anders.
Rijkaard kreeg het etiket van oliedomme sufferd die zich had laten paaien met een stereotoren. Van de fraaie beloftes van Ajax aan Rijkaard ("Wij houden je wel uit de wind") is niets terecht gekomen. Zeer pijnlijk waren sommige uitspraken in de pers zoals die van collega-international Rene van der Gijp. "Die Rijkaard tekent net zo gemakkelijk een contract als ik een Euro-cheque".
Na een lange arbitragezaak kwamen Ajax en PSV er na enig gesteggel uit en kwam er een herenakkoord. Rijkaard bleef bij Ajax en PSV zegde het contract op. In ruil daarvoor zou PSV daarvoor in ieder geval 1,5 miljoen gulden krijgen. Dit bedrag liep uiteindelijk op naar 2,5 miljoen gulden toen Rijkaard Ajax alsnog voortijdig verliet. Penningmeester Harry van Raaij noemde dit “de beste PSV transfer ooit!”. Rijkaard vertrok uiteindelijk naar Sporting Lissabon, maar daar was de transfermarkt al gesloten waardoor hij voor de rest van het seizoen werd uitgeleend aan het Spaanse Real Zaragoza. Na het EK van 1988 vertrok hij uiteindelijk naar AC Milan. Daar trof hij wederom zijn boezemvriend; Ruud Gullit.
Nadat PSV twee seizoenen landskampioen was geworden met Ruud Gullit in de seizoenen 1985-1986 en 1986-1987, vertrok Gullit voor 17 miljoen gulden (een recordbedrag in die tijd) naar AC Milan. In twee seizoenen scoorde Gullit respectievelijk 24 en 22 doelpunten. Er moest dus een waardige vervanger komen voor Gullit, iemand die ook zo'n voorname rol in het elftal van PSV zou kunnen brengen.
PSV kwam uit bij de Duitser Uwe Rahn, van Borussia Mönchengladbach. Rahn had in het seizoen 1986-1987 maar liefst 24x gescoord in de Duitse competitie. Maar liefst 14 goals hiervan scoorde hij in de laatste negen weken van het seizoen. Na deze prestatie ontving Rahn in 1987 de prijs van ‘Duits voetballer van het jaar’. Kort hierna stond Rahn op het punt om naar PSV te gaan, als vervanger van Gullit. Maar de overstap ketste uiteindelijk af waardoor er geen transfer kwam. Rahn weigerde in 1987 om naar PSV te komen omdat het volgens hem een te kleine club was. De geschiedenis bracht PSV na het vertrek van Gullit echter het beste seizoen ooit, met drie prijzen: de landstitel, KNVB beker en de Europacup 1.
Minder indrukwekkend in het scoren als bij Borussia Mönchengladbach, nam gedurende de seizoenen daarna de vorm van Rahn massaal af. Rahn speelde nog voor 1.FC Köln, Hertha BSC, Fortuna Düsseldorf, Eintracht Frankfurt en tot slot Urawa Red Diamonds in Japan. Bij die clubs kon hij zijn vorm nooit meer terug vinden als in zijn toptijd bij Borussia Mönchengladbach. In plaats van Rahn versterkte PSV zich voor het seizoen 1987-1988 met Sören Lerby, Wim Kieft, Hans Gilhaus, Anton Janssen, Henk Vos én haalde het Berry van Aerle terug van een verhuur aan Antwerp FC.
Nedved begon zijn carrière bij het Tsjechische Dukla Praag. Maar al snel verhuisde hij naar stadsbuur en topclub Sparta Praag, waar hij helemaal opbloeide. Nedved had een overeenkomst met PSV voor een transfer naar Eindhoven. Eerst volgde nog het EK van 1996, waar Nedved de ultieme uitblinker was. Hierdoor hadden veel Europese topclubs ineens belangstelling voor Nedved. Ondanks de overeenstemming met PSV vóór het EK, kwam Nedved hier op terug en koos hij voor een transfer naar Lazio Roma.
Het nieuwe bestuur van Sparta Praag weigerde de transfer van Nedved naar PSV, waarover PSV met het oude bestuur eerder overeenstemming bereikte, te bekrachtigen. Harry van Raaij, destijds penningmeester van PSV, vertelde dat er een transfersom van twee miljoen dollar (zo'n 3,5 miljoen gulden) was afgesproken. Het ging om een mondeling akkoord dat in het bijzijn van FIFA-makelaar Ger Lagendijk waarbij voormalig Sparta Praag-manager Chovanec was overeengekomen. Het nieuwe bestuur van Sparta Praag was inmiddels door Lazio Roma benaderd en zij wilde het dubbele voor Nedved betalen. PSV overwoog om een arbitragezaak rondom het Nedved-verhaal aan te spannen bij de UEFA.
Uiteindelijk ging Nedved naar Lazio Roma en greep PSV mis. Frank Arnesen, in zijn tijd als technisch directeur bij PSV, haalde met Ronaldo Luis Nazario de Lima, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben toppers binnen. Hij kijkt daar trots op terug, maar het blijft altijd pijnlijk dat Nedved óók in het Philips stadion had kunnen voetballen. Echter, op een vervelende manier ketste deze transfer uiteindelijk af. Na zijn periode bij Lazio Roma speelde Nedved ook nog voor Juventus, waar hij een absolute wereldtopper werd.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat Eens d'Oude Glorie' zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 18 nov 2020 - 11:11
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: