Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
Op 24 juli in 1977 werd, in het Twentse Almelo, Arnold Bruggink geboren. Hij begon daar met voetballen bij RKVV STEVO uit Geesteren, die hij vervolgens verliet voor de jeugdopleiding van FC Twente.
Al op 16 jarige leeftijd maakte hij zijn debuut voor FC Twente in een wedstrijd tegen Go Ahead Eagels. De toenmalig trainer, Rob Baan, liet Bruggink de maanden na zijn debuut steeds vaker meevoetballen, waardoor de teller opliep tot 4 goals in 9 duels in zijn debuutseizoen.
Het daaropvolgende seizoen veroverde Bruggink, onder trainer Issy ten Donkelaar, een basisplaats en kwam hij tot 27 competitie wedstrijden waarin hij 9 keer scoorde. In zijn derde seizoen bij FC Twente kreeg Bruggink halverwege het seizoen te maken met een trainerswissel; de Duitser Hans Meyer nam het over van Ten Donkelaar. Het seizoen van 1995-1996 was, met 12 goals in 32 wedstrijden, het meest succesvol voor Bruggink in Enschede.
Zijn laatste seizoen bij FC Twente was die van 1996-1997. Onder trainer Meyer kwam Bruggink dat seizoen tot 9 goals in 31 competitie wedstrijden. Omdat Bruggink zijn aflopende contract niet wilde verlengen, ontstond er een transfervrij vertrek bij FC Twente.
Als groot talent maakte Bruggink hierdoor in 1997 transfervrij de overstap naar PSV. In zijn eerste twee seizoenen bij PSV won hij direct tweemaal de Johan Cruijff Schaal.
In 1997 werd met 3-1 van Roda JC gewonnen. Na een 1-0 ruststand, door een treffer van Phillip Cocu, kwamen de Limburgers in de 84e minuut op 1-1. In de blessuretijd scoorde PSV tweemaal door goals Cocu en Gilles de Bilde. Tijdens deze wedstrijd maakte, naast Bruggink, ook Georg Koch en Igor Demo hun officiële debuut bij PSV. In 1998 werd, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, met 0-2 gewonnen van Ajax. De goals in deze wedstrijd werden gemaakt door Dmitri Khoklov en Bruggink!
In het seizoen 1997-1998 speelde Bruggink 25 competitiewedstrijden voor PSV, waarin hij 9 goals maakte en de tweede plaats bereikte in de Eredivisie, achter Ajax. Tijdens zijn tweede seizoen speelde Bruggink 24 competitiewedstrijden, scoorde hij 5 goals en behaalde hij een derde plaats in de Eredivisie. Bruggink scoorde in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht het zéér belangrijke winnende doelpunt, waardoor PSV met 2-3 won en zich via 'Het mirakel van Utrecht' alsnog plaatste voor de voorrondes van de Champions League.
Het derde seizoen van Bruggink in het shirt van PSV was hij zeer succesvol. Hij kwam tot 30 competitiewedstrijden, waarin hij 19 keer scoorde en landskampioen werd. In dit seizoen werd hij uitgeroepen tot ‘Talent van het jaar 1999-2000’ en maakte hij zijn debuut voor het Nederlands elftal, waardoor hij definitief leek door te breken.
In zijn debuutwedstrijd voor Oranje speelde hij als invaller in het WK-kwalificatieduel tegen Ierland, welke eindigde in een 2-2 gelijkspel. In deze wedstrijd maakte ook Wilfred Bouma zijn debuut voor Nederlands elftal. Verder speelde Bruggink als basisspeler in een, met 1-2 gewonnen, oefenwedstrijd tegen Spanje zijn tweede en tevens laatste interland voor Oranje.
In het seizoen 2000-2001 veroverde Bruggink wederom de landstitel en scoorde hij 13 doelpunten in 25 competitiewedstrijden. Daarnaast won hij in dit seizoen de Johan Cruijff Schaal door met 3-2 van FC Twente te winnen. Doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Mateja Kezman, Bruggink en Dennis Rommedahl.
In het seizoen 2001-2002 werd Bruggink tweede in de Eredivisie en scoorde hij in 26 competitiewedstrijden maar 4 goals. In zijn laatste seizoen bij PSV kwam hij tot 9 doelpunten in 22 competitiewedstrijden en werd PSV landskampioen met één punt voorsprong.
“We lichten de optie in het contract van Bruggink niet.”. Duidelijke woorden van Guus Hiddink, coach van PSV. “Arnold Bruggink is erfelijk belast met de titel; talent”. De aanvaller was inmiddels 25 jaar en was er tot dat moment niet geslaagd de titel ‘talent’ in te ruilen voor die van basisspeler. Laat staan de titel ‘ster’. “Na 6 jaar bij PSV is het voor Bruggink zelf ook goed om in een verfrissende situatie terecht te komen”, vertelde Hiddink in de Telegraaf.
Zes jaar PSV hadden niet gebracht wat zowel PSV als Bruggink, en de kenners, ervan hadden verwacht. Bruggink werd lang gezien als de opvolger van Luc Nilis, maar critici beweerde dat Bruggink de verpersoonlijking was van de net-niet-generatie van PSV. Dit verwijzend naar het Eindhovense falen in de Champions League.
In het jaar 2000 stond Bruggink op het punt om écht door te breken. Luc Nilis en Ruud van Nistelrooy waren beide vertrokken en in het laatste seizoen (1999-2000) van dat illustere duo had Bruggink grote indruk gemaakt. Zelfs na dit super-seizoen van Bruggink, bleef een toptransfer uit. Helaas kon hij zijn goede vorm in 2001 niet vasthouden en belandde hij zelfs op de reservebank. Er was concurrentie voor Bruggink ontstaan in de vorm van de jonge Braziliaan Leandro do Bonfim. Toen deze Braziliaan geblesseerd raakte nam Jan Vennegoor of Hesselink zijn plaats in. Diezelfde Vennegoor of Hesselink vormde later met Mateja Kezman een veel-scorend koppel.
Uiteindelijk kwam er, bij aanvang van het seizoen 2003-2004, een eerste buitenlands avontuur voor Bruggink. Hij tekende een contract bij het Spaanse Real Mallorca en kwam hier tot 26 competitiewedstrijden, waarin hij 7 doelpunten maakte. Na één seizoen vertrok hij alweer uit Spanje. Ondanks belangstelling van FC Twente koos Bruggink uiteindelijk voor SC Heerenveen, waar hij in twee seizoenen 53 competitiewedstrijden speelde en daarin slechts 7 keer scoorde.
Met ingang van het seizoen 2006-2007 kwam er wederom een buitenlands avontuur voor Bruggink. Ditmaal vertrok hij naar de Bundesliga om te spelen voor Hannover 96. Vier seizoenen droeg Bruggink het shirt van Hannover 96 en hij werd zelfs aanvoerder van de ploeg. Bij de Duitse club kwam hij tot 111 competitiewedstrijden en een totaal van 20 goals. In het laatste seizoen bij Hannover 96 moesten Bruggink en zijn mede-ploeggenoten een groot drama verwerken; doelman Robert Enke stapte uit het leven.
In 2010 werd Bruggink transfervrij en tekende in een éénjarig contract bij FC Twente. Groot is zijn inbreng in dat seizoen niet en aan het einde van de competitie beëindigde Bruggink zijn carrière. Wel won FC Twente dat seizoen de KNVB-Beker door in de finale Ajax met 3-2 te verslaan.
Voor Jong Oranje voetbalde Bruggink 31 duels waarin hij 15x scoorde. Samen met Roy Makaay staat hij tweede op de eeuwige topscorerslijst van het elftal, achter Klaas-Jan Huntelaar. Daarnaast is Bruggink recordhouder van het aantal wedstrijden voor de oudste jeugd van Oranje. Na zijn actieve voetbalcarrière is Bruggink analyticus bij Fox Sports en ESPN.
3x landskampioen met PSV (1999-2000, 2000-2001, 2002-2003)
3x Johan Cruijff Schaal met PSV (1997, 1998, 2001)
1x KNVB-Beker met FC Twente (2010-2011)
Talent van het jaar in 2000
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat Eens d'Oude Glorie' zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 20 jan 2021 - 13:19
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: