Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Voetbalclub PSV

Oude glorie: Voetbalclub PSV

3 feb 2021 - Door: MD

PSV de Philips Sport Vereniging is officieel opgericht op 31 augustus 1913. De insteek is een sportvereniging voor de medewerkers van Philips. De vereniging gaf de mogelijkheid om verschillende sporten te beoefenen waaronder voetbal. In 1910 wordt de basis gelegd voor de voetbalclub PSV, werknemers van Philips richten het Philips elftal op. De clubkleuren werden vastgesteld als een wijnrood shirt met een witte kraag en een zwarte broek. In 1911 wordt de eerste wedstrijd gespeeld aan de Frederiklaan, de exacte locatie waar nu het Philips stadion staat. De aftrap in de eerste wedstrijd wordt verricht door de toen vijfjarige Frits Philips de zoon van Anton Philips. De tegenstander van het Philips elftal is dan het tweede elftal van Hollandia uit Woensel en de voetballers van Philips winnen met 4-0. Het Philips elftal sluit zich in 1913 aan bij de Philips Sport Vereniging, maar behoudt de eigen naam tot 1916. PSV blijft tot 1928 een club voor personeelsleden van de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken. In 1928 mogen mensen van buiten het bedrijf zich bij PSV aansluiten. 

PSV speelt sinds 1914 in de Nederlandse competitie, en zal in minder dan tien jaar opklimmen tot de hoogste klasse van het Nederlandse voetbal. Vanaf 1926 speelt PSV onafgebroken op het hoogste niveau. In 1955 wordt er betaald voetbal in Nederland ingevoerd en PSV sluit zich daarbij aan. Verder is PSV ook de eerste Nederlandse deelnemer van de Coupe Européenne, de voorloper van de UEFA Champions League. In 1929 wordt PSV voor de eerste keer kampioen van Nederland. In het betaalde voetbal zal de eerste landstitel in 1963 worden gerealiseerd. Dit gebeurt door een 5-2 overwinning op Ajax Amsterdam.

Philipsdorp

De locatie van PSV begon als een sportpark voor de bewoners van het Philipsdorp. Een wijk speciaal voor personeelsleden van Philips. In de begintijd waren atletiek en voetbal de twee belangrijkste sporten op deze locatie. In 1916 komt er een houten overdekte tribune voor 900 toeschouwers en ook een clubhuis. In 1933 breidt PSV uit met een overdekte hoofdtribune van inmiddels 9000 zitplaatsen. Tijdens de oorlog wordt het stadion geconfisqueerd door de bezetter. Na de oorlog zal PSV de schade herstellen van een bombardement. Ook komen er staantribunes bij en wordt de capaciteit uitgebreid naar 17.500. In 1958 wordt de sintelbaan verwijderd en wordt het veld vergroot. Vier grote lichtmasten worden geplaatst van 46 meter hoogte. Het stadion moest weer verder uitgebreid worden naar een capaciteit van 26.500 toeschouwers. Als eerste kwam er een verwarmde staantribune L-side genoemd.

Nieuwe hoofdtribune 

In 1977 was de verbouwing voltooid met de oplevering van een nieuwe hoofdtribune. Eind jaren tachtig wordt wegens betonrot de zuid tribune alweer verbouwd met een tweede ring op deze tribune met onder andere skyboxen en een business lounge. Het stadion groeit nu uit tot een modern en luxe stadion. In de loop der jaren worden de oost en west tribune verhoogd met een 2e ring en daarna de spoorzijde het voormalige L-side. Tot slot werden de hoeken uitgebouwd en hier werden lamellen in verwerkt (voor betere condities van het gras).

Uiteindelijk groeit het stadion uit naar een capaciteit van iets meer dan 35.000 toeschouwers. In 2005 werden de hekken rond het veld verwijderd, zo zou er beter zicht zijn voor de toeschouwers. Ook beschikt het Philips stadion over vier grote beeldschermen waar wedstrijdbeelden en advertenties op kunnen worden vertoond. Het stadion bevat uitsluitend verwarmde zitplaatsen en business seats. Het stadion beschikt over een restaurant, een eetcafé en een fanshop. Hopelijk blijft deze locatie voor altijd aan PSV verbonden, de plaats waar een enorme voetbalgeschiedenis zich al meer dan honderd jaar heeft afgespeeld. PSV is namelijk de enige club (sinds de invoering van de eredivisie) in Nederland die zijn stadion altijd op dezelfde plek heeft gehad.

Regio verbinding

Philips is de rode draad in het bestaan van PSV, beginnende met de oprichting van de club, jarenlang hoofdsponsor, naamsbekendheid van het stadion. Verder is Philips mede hoofdsponsor met regio bedrijven onder sponsornaam 'Metropool Brainport Eindhoven'. Deze samenwerking van bedrijven, om zo een grote regionale betrokkenheid voor de club en zijn supporters te genereren, is ook een uniek concept in Nederland.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 3 feb 2021 - 15:44