Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Arthur Numan

Oude glorie: Arthur Numan

28 apr 2021 - Door: MD

Arthur Numan werd geboren op 14 december 1969 te Heemskerk in Noord-Holland. Hij groeide er op, ging er naar school en speelde vooral op het schoolplein aan de Galgenweg tegenover de kerk in zijn jongste jaren het verstopperspelletje 'blikkie trap'. Samen met zijn jongere broer Jeroen werd dat spoedig het trappen tegen een voetbal. 

Numan vertelt: "wij hadden geen iPhone of iPad, bij ons lag de bal onder het bed. We waren bij nacht en ontij bezig met het schieten, met het 'putten' en met het 'balletje hooghouden." In de jeugd begon Numan te voetballen bij SV Beverwijk. Als Numan dan 14 jaar oud is wordt hij gescout door Henk van Dorp van HFC Haarlem. Waar Numan dan al graag de overstap wil maken vindt zijn vader het dan nog te vroeg. Numan was teleurgesteld, maar wist dat als hij goed zou blijven spelen HFC Haarlem terug zou komen.

Jeugdopleiding HFC Haarlem 

Een jaar later zou scout Henk van Dorp dan met trainer Hans van Doorneveld van het 1e elftal van HFC Haarlem langskomen bij huize Numan. Dat gaf natuurlijk duidelijk aan dat ze het echt in Numan zagen zitten. De vader van Arthur ging nu wél akkoord, maar zei wel dat hij zelf naar Haarlem moest gaan. Dat was géén probleem voor de jonge Numan want de bus vertrok op de hoek van de straat en 30 minuten later stond hij dan aan de 'Jan Gijzenkade.'

Bij de junioren van HFC Haarlem kreeg Numan betere spelers om zich heen en vervolgens ging hij zo zelf ook steeds beter voetballen. De jeugd van HFC Haarlem kwam uit tegen onder meer PSV, Feyenoord en Ajax. Tijdens een thuiswedstrijd van de A1 van HFC Haarlem zaten er soms bijna 3000 toeschouwers op de tribune, het jeugdvoetbal van HFC Haarlem leefde echt toentertijd.  In de A-jeugd stond Haarlem A1 met Numan samen met Ajax A1 bovenaan met hetzelfde aantal punten. Wanneer beide teams elkaar treffen in Amsterdam is het 1-1 tot dat dan Numan een penalty miste en zo zou de A1 uiteindelijk met 2-1 verliezen. De landstitel ging uiteindelijk naar de Amsterdammers. Numan begon daarentegen steeds beter te wennen aan het niveau dat vereist was voor profvoetbal.

Debuut 

Na enkele jaren in de jeugdopleiding van HFC Haarlem is er in het seizoen 1987-1988 dan het debuut van Numan in het 1e elftal van HFC Haarlem. De selectie van HFC Haarlem bestond dan ook nog voornamelijk uit semiprofs. De meeste spelers werkten overdag en later op de dag stonden ze op het trainingsveld. Dick Advocaat is destijds de trainer van HFC Haarlem, in zijn selectie voetballen onder andere; Edward Metgod, Raymond Atteveld, Keith Masefield, Carlo van Tour, Chris Verkaik, Rob Matthaei, Ricardo Moniz, Marcel Peeper, Rini van Roon, Wout Holverda, Brian Tevreden en Peter van Velzen als meest bekende voetballers. Numan komt in zijn debuut seizoen tot 7 wedstrijden waarin hij 1x scoort. HFC Haarlem eindigde dat seizoen als 9e in de eredivisie.

Het seizoen 1988-1989 wordt HFC Haarlem 10e in de Eredivisie en Numan komt tot 32 wedstrijden waarin hij niet scoort. Ingaande het seizoen 1989-1990 wordt dan Hans Eijkenbroek de nieuwe hoofdtrainer van HFC Haarlem. Er volgt voor HFC Haarlem helaas degradatie naar de Eerste Divisie.

De club eindigde onder trainer Hans Eijkenbroek als laatste op de ranglijst. Voor Numan zijn er wel wederom 32 wedstrijden in de eredivisie en zou hij hierin 2x scoren. 

Wanneer er aan Numan gevraagd wordt wat zijn dieptepunt was bij HFC Haarlem vertelt hij de degradatie. "In het seizoen 1989-1990 degradeerden we helaas uit de eredivisie. Ik had mijn contract net daarvoor met 3 jaar verlengd, omdat Haarlem mij als een groot talent zag. Toen we degradeerden, kwam bij mij het besef dat een jaar Eerste Divisie mijn ontwikkeling geen goed zou doen. Desondanks richtte ik me op HFC Haarlem, omdat ik wist dat er interesse van andere clubs zou komen als ik goed zou blijven spelen".

Transfer naar FC Twente 

Numan had een contract waar een clausule in was opgenomen, hij kon voor F750.000 gulden worden verkocht aan een andere club. Het duurde 2 maanden voordat HFC Haarlem instemde met die clausule. Dan waren het Tilburgse Willem ll en FC Utrecht na een halfjaar geïnteresseerd, maar die wilden een bedrag plus een speler bieden, omdat ze F750.000 gulden te veel vonden. Daarmee ging HFC Haarlem niet akkoord.

In december 1990 werd Numan dan gebeld door Theo Vonk, destijds trainer van FC Twente. Numan vond FC Twente wel een goede vervolg stap in zijn carrière. Trainer Vonk gaf aan dat ze er aan het eind van het seizoen misschien wel werk van zouden maken. Twee dagen na het telefoongesprek tekende Numan een contract in Enschede bij FC Twente. Het ging opeens in een sneltreinvaart omdat de Tukkers wél de gevraagde F750.000 gulden wilden betalen. De overstap vindt plaats en Numan voetbalt dan het restant van het seizoen 1990-1991 voor FC Twente. Numan treft dan als trainer Theo Vonk en heeft als meest bekende medespelers Sander Boschker, Hans de Koning, Sander Westerveld, André Karnebeek, André Paus, Fred Rutten, Clemens Zwijnenberg, Jan Gaasbeek, Marcel Peeper, Berthil ter Avest, Jan van Halst, Mitar Mrkela, Youri Mulder en Boudewijn Pahlplatz.

Numan komt het seizoen 1990-1991 nog tot 20 eredivisiewedstrijden waarin hij 4x zou scoren en FC Twente zou als 6e eindigen in de eredivisie.

Seizoen 1991-1992

Het tweede en dan volledige seizoen van Numan bij FC Twente is er in de eredivisie wederom een 6e plaats. Numan komt het seizoen 1991-1992 tot 29 eredivisiewedstrijden waarin hij 3x zou scoren. Numan valt op bij FC Twente en het is Romario de Souza Faria die PSV er attent op maakt om Numan naar PSV te halen.

Transfer naar PSV 

In de zomer van 1992 komt Numan dan over van FC Twente naar PSV voor een transferbedrag van ongeveer F2,8 miljoen gulden. Een langdurig verblijf als prof bij topclub PSV ziet Numan als een positie en een 'springplank' naar Europees voetbal om zo een grotere kans te pakken om geselecteerd te worden voor het Nederlands elftal. Uitsluitend om sportieve redenen koos Numan voor PSV in plaats van Manchester City dat een veel hoger salaris bood. Bij PSV moest Numan wel wennen. Hij sprak zich uit; "het was mijn eerste seizoen in een elftal met veel spelers die op clubniveau bijna alles al hadden gewonnen". Bij PSV wordt Numan een complete speler voor de linkerflank. 

Romario de Souza Faria

Romario vond Numan een goede speler bij FC Twente en de Heemskerker heeft een mooie herinnering hieraan. Numan vertelt; "ik meldde me na de transfer vanuit Enschede voor het eerst bij PSV en Romario kwam op het trainingsveld naar me toe. In dat kolderieke Nederlands van hem zei hij werkelijk als eerste: 'luister, jij bent goede speler en moet voor mij voorzet geven, ik scoren en ik voor jou centjes verdienen'. Dat had ik nog nooit meegemaakt en ik vergeet het ook nooit meer. Wat een schitterende kerel, ondanks al zijn fratsen. In geen 100 jaar spelen dat soort wereldvoetballers nog in Nederland vrees ik, en dat is best zonde".

Arthur Numan zou 6 seizoenen voor PSV uitkomen (1992-1993 tot einde van het seizoen 1997-1998). Numan heeft in zijn Eindhovense periode als trainers achtereenvolgens Hans Westerhof, Aad de Mos, Kees Rijvers en Dick Advocaat. De periode van Numan bij PSV vormden een tijd waarin met name titel concurrent Ajax sportief piekte.

*Prijzen Numan met PSV

  • Seizoen 1996-1997 landskampioen 
  • Seizoen 1995-1996 winst van de KNVB beker
  • Nederlandse Supercup/Johan Cruijff Schaal in 1992, 1996 en 1997

*Waar PSV vaak topscorers in de Eredivisie had is het in het seizoen 1993-1994 anders, de club topscorers van PSV in de Eredivisie zijn dan Arthur Numan en Nii Lamptey beide met 10 doelpunten.

In de Eredivisie en in het KNVB beker toernooi en de Nederlandse Supercup/Johan Cruijff Schaal zou PSV met Arthur Numan de volgende resultaten behalen:

  • Seizoen 1992-1993 Eredivisie 2e, KNVB Beker kwartfinale, winst PTT Telecom Cup/Nederlandse Supercup, Numan 24 eredivisiewedstrijden 5 doelpunten 
  • Seizoen 1993-1994 Eredivisie 3e, KNVB Beker kwartfinale, Numan 33 eredivisiewedstrijden 10 doelpunten 
  • Seizoen 1994-1995 Eredivisie 3e, KNVB Beker 1/8 finale, Numan 32 eredivisiewedstrijden 5 doelpunten 
  • Seizoen 1995-1996 Eredivisie 2e, KNVB Beker winnaar (winst in de finale PSV-Sparta 5-2, aanvoerder Arthur Numan) Numan 27 eredivisiewedstrijden 2 doelpunten 
  • Seizoen 1996-1997 Eredivisie 1e, KNVB Beker 1/8 finale, winst Johan Cruijff Schaal, Numan 31 eredivisiewedstrijden 2 doelpunten 
  • Seizoen 1997-1998 Eredivisie 2e, KNVB bekerfinale verloren, winst Johan Cruijff Schaal, Numan 31 Eredivisie wedstrijden 2 doelpunten 

Seizoen 1997-1998 Champions League 

De groepsfase is PSV in groep C gekoppeld aan Dinamo Kiev, FC Barcelona en Newcastle United.

Er zijn in de groepsfase dit seizoen 6 poules de nummers 1 en de twee beste nummers 2 zouden door gaan. PSV eindigt als tweede in zijn poule maar het zijn het Italiaanse Juventus FC en het Duitse Bayer Leverkusen dat beide als beste nummers 2 zich zouden plaatsen voor de kwartfinales. Hierdoor eindigt een sterke Europese campagne toch in mineur voor PSV en Numan.

Vertrek bij PSV 

Na het seizoen 1997-1998 vertrekt Arthur Numan bij PSV naar het Schotse Glasgow Rangers waar hij samen met trainer Dick Advocaat naar toe gaat. Een korte terugblik op de carrière van Numan bij PSV:

* Hoogtepunten voor Numan in zijn Eindhovense periode:

  • Voetballen in de Champions League
  • Voetballen met Romario de Souza Faria en Ronaldo Luis Nazario de Lima
  • Landskampioen worden met PSV en aanvoerder zijn van PSV

*Dieptepunten voor Numan in zijn Eindhovense periode:

  • De verloren kwartfinale Europa League seizoen 1995-1996 tegen FC Barcelona
  • De vroege Europese uitschakeling tegen het Noorse SK Brann seizoen 1996-1997
  • De zwaar verloren KNVB Beker finale seizoen 1997-1998 met 5-0 van Ajax

Mokerslag 

De uitschakeling door het Noorse SK Brann Bergen voelt voor Numan nog altijd als een mokerslag en afgang. PSV beschikt in de selectie van trainer Dick Advocaat met mannen als Luc Nilis, Phillip Cocu, Wim Jonk, Jaap Stam, Boudewijn Zenden en Arthur Numan over een surplus aan kwaliteit. De verwachting is dat PSV na een verrassende 2-1 nederlaag in het Noorse Bergen de boel wel rechttrekt in het Philips Stadion. Helaas loopt het helemaal anders. Niemand had ook maar voor 1 procent verwacht dat SK Brann Bergen thuis in Noorwegen van PSV zou winnen, laat staan dat ze PSV zouden uitschakelen. Numan vertelt: "we hadden in die thuiswedstrijd wel met 6-0 moeten winnen. We misten zoveel kansen, echt niet normaal. SK Brann Bergen kwam er 2 keer uit en 2 keer scoorden ze. Het was een afgang voor ons en na afloop was er vooral verbijstering in de Eindhovense kleedkamer. Die Noren vierden een flink feestje en wij zaten vol ontluistering voor ons uit te staren. Het was voor iedereen wel een flinke klap. We zijn in dat seizoen gelukkig nog landskampioen geworden, waardoor dit debacle wat sneller naar de achtergrond werd gedrukt".

Glasgow Rangers

Ingaande het seizoen 1998-1999 verkocht PSV Arthur Numan aan de Glasgow Rangers voor F17 miljoen gulden. In Schotland treft Numan weer als trainer Dick Advocaat die ook daar aan een nieuw avontuur begon. Numan vertelt; "toen ik naar Schotland ging werd ik in Nederland door iedereen afgemaakt. Glasgow Rangers was toch geen betere ploeg dan PSV? Er waren meer clubs destijds die mij wilden contracteren waaronder Atlético Madrid, maar de keuze voor de Rangers was de beste die ik toen kon maken. Ik ben 'trapsgewijs' gegroeid en 6 jaar lang linksback geweest bij PSV en toen kwam Glasgow Rangers op mijn pad." Numan speelt Champions League voetbal met Glasgow Rangers en beleeft ook verschillende keren 'The Old Firm'. Het is dé wedstrijd van het voetbalseizoen in Schotland, de sfeer en entourage met 60.000 supporters op de tribune was onvoorstelbaar.

Bij de Glasgow Rangers voetbalt Numan samen met de Nederlanders, Giovanni van Bronckhorst, Michael Mols, Bert Konterman, Fernando Ricksen en Ronald de Boer.

Arthur Numan zou vijf seizoenen voor de Glasgow Rangers uitkomen (1998/1998-2002/2003). Numan heeft in zijn Glasgow als trainers achtereenvolgens, Dick Advocaat en Alex McLeish.

*Prijzen Numan met de Glasgow Rangers 

  • Landskampioen Scottish Premier League 3x
  • Scottish Cup 4x
  • Scottish League Cup 3x

Enorme blunder

Wanneer Numan wordt gepresenteerd als aanwinst van de Glasgow Rangers maakt hij een blunder die hem nog lang nagedragen zou worden. Er wordt hem gevraagd wat zijn favoriete plaat is en hier gaat Numan dan nat. Hij antwoordde; you'll never walk alone van Gary & The Pacemakers en dit blijkt een hymne van de aartsvijand Celtic te zijn. Numan had misschien wel vergeten zich in te lezen of was hij onvoldoende bijgepraat, maar deze misser werd hem nog lang nagedragen. De kranten kopten genadeloos over deze mispeer van Numan. Dit moest slijten bij de Glasgow Rangers fans, maar uiteindelijk vergaven ze hem zijn ongelukkige uitspraak. Numan zou voortaan zijn voeten laten spreken met prestaties op het veld.

Het seizoen 1999-2000 treft Arthur Numan met de Glasgow Rangers in de Champions League in groep F als tegenstander PSV (verder ook nog Valencia CF en FC Bayern München). In de serie van 6 wedstrijden treffen de Glasgow Rangers en PSV elkaar in de 3e en 4e wedstrijd. Trainer Dick Advocaat tegen PSV-trainer Erik Gerets. In Eindhoven winnen de Glasgow Rangers met 0-1 en in Schotland wordt het maar liefst 4-1 voor Numan en consorten. Uiteindelijk zou Glasgow Rangers derde in de groep worden en als nummer 3 doorgaan in het Europa League toernooi waar het zou worden uitgeschakeld door Borussia Dortmund. PSV zou als laatste in de poule eindigen.

Afscheid van Glasgow Rangers 

Na vijf succesvolle jaren nam Numan afscheid van de Glasgow Rangers. Numan vertelt, "de 5 jaar in Schotland zijn hier voorbij gevlogen. Het liefst zou ik bij deze fantastische club blijven, het is hier minstens zo goed geregeld als bij PSV, er zitten elke thuiswedstrijd 50.000 prachtige fans op de tribunes en de stad bevalt verder ook goed. Voor mij hoeft een nieuw avontuur eigenlijk niet meer zo nodig".  Uiteindelijk weigerde Numan op een sterk verlaagde aanbieding van de club in te gaan. Er waren nog veel clubs in en buiten Europa waaronder PSV en het Amerikaanse LA Galaxy die nog belangstelling hadden voor Numan.

Aanbod tweede periode bij PSV 

"Over een serieus aanbod van PSV heb ik nog het langste nagedacht. Bij PSV heb ik zes fantastische jaren gehad. Je kunt je afvragen of het slim is daar dan eventueel terug te keren. Het verwachtingspatroon zal hoog zijn, maar ik ben wel 5 jaar ouder geworden. Daar ben ik in principe niet bang voor, ook bij de Rangers was de druk elke week groot. Coach Guus Hiddink zag voor mij echter een soort bijrol, zoals Jan Heintze in de laatste jaren bij PSV heeft vervuld. Dus af en toe spelen en de rest van de tijd op de bank zitten. Daar voelde ik me toch te goed voor. Als ik fit ben, voel ik me zelfs nog goed genoeg voor het Nederlands elftal. Dan ga ik niet, met alle respect, voor een speler als Lee Young-pyo bij PSV op de bank zitten". Zo zou Arthur Numan uiteindelijk in 2003 dan bij de Glasgow Rangers zijn voetbalcarrière beëindigen.

Numan vertelt later, "de Rangers zitten echt in mijn hart, ik heb er 5 jaar gevoetbald en daarna nog 7 jaar gewoond, in die periode ben ik bij alle thuiswedstrijden wezen kijken". Numan als voormalig linksback omschrijft zijn periode bij de Glasgow Rangers als de mooiste van zijn loopbaan. "Bij PSV had ik mijn beste jaren als voetballer, bij de Glasgow Rangers speelde ik anders, meer gedoseerd".

Nederlands elftal 

Arthur Numan speelde 45 interlands voor het Nederlands elftal. Hij deed mij aan de WK eindrondes van 1994 in de Verenigde Staten en 1998 in Frankrijk en de EK eindronde van Euro 2000 in Nederland en België. Het WK van 1998 werd Oranje vierde met oogstrelend aanvalsspel. Dieptepunt was de rode kaart (2x geel) voor Numan in de kwartfinale tegen Argentinië. Zo ontbrak Numan in de halve finale tegen Brazilië.

Over Numan, het CIOS

Na de mavo kiest Numan voor zijn passie en werd op punten toegelaten tot het sportmekka, het CIOS in Overveen. Daar leert hij wat discipline betekend, het uiterste uit jezelf halen om het gestreefde doel te bereiken. Numan vertelt, "dat was een exercitie 'Op naar de Top' in Nederland. Overdag studeren en sporten van 08.00 uur tot 18.00 uur en daarna trainen bij HFC Haarlem, de club die mij uitnodigde bij hen te komen voetballen als linksbuiten/linkshalf. Mijn vader zei vaak: 'als je beter wil worden dan de rest moet je ook meer doen dan de rest'! 

Willem van Hanegem zei eens: "Arthur, je laat je te veel ondersneeuwen. Terwijl je met kop en schouders boven de anderen uitsteekt. Weet één ding, als je echt kan voetballen dan dwing je vanzelf respect af. Die woorden heb ik goed onthouden. Ik ben heel vaak, zo niet altijd, flink voor mezelf opgekomen. Geen tijd voor uitgaan. Uitsluitend gericht op groeien in de sport".

Sieraad

Jarenlang vond Arthur Numan het eigenlijk maar niets. Hij werd tegen zijn zin van linksbuiten omgeschoold tot verdediger. Toen hij leerde hoe je juist op die positie ook veel kon aanvallen begon hij het steeds prettiger te vinden en zich uitstekend te ontwikkelen als linksback. Wanneer hij verder is in zijn carrière zag hij hierin alleen maar voordelen. Goede linksbacks zijn schaars in de voetbalwereld. Numan was een sieraad voor het voetbal. Zijn teamspirit, tomeloze inzet en zijn heerlijke schot waren fameus. Numan was altijd een serieus en toegewijd persoon. Waar altijd gedacht werd dat hij de ideale trainer zou zijn wordt hij later scout.

Na zijn carrière als voetballer

De vrijheid lonkte na zijn voetbalcarrière, maar dat betekende ook dat Numan in 2003 erg moest wennen aan de nieuwe situatie. Met zijn partner en kinderen blijft Numan na zijn voetbalcarrière nog in Schotland wonen en uiteindelijk pas na 12 jaar keert hij terug naar Nederland. Zijn 'Schots avontuur ' eindigt dan als voetballer eerst en later nog als bewoner van de schitterende Schotse omgeving. 

Trainer en scout

  • 2008 Nederland B teamchef en assistent-trainer van Johan Neeskens
  • 2009 Jong Oranje teamchef en assistent-trainer van Cor Pot
  • Scout voor Aston Villa 2011
  • Scout voor AZ Alkmaar - heden

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

Walter Kuijpers 

 

Laatst bijgewerkt : 28 apr 2021 - 16:20