Ernest Faber wordt geboren op 27 augustus 1971 in Geldrop. Faber groeit op in het Eindhovense Strijp, vlak bij het aan de Frederiklaan gelegen Philips Stadion.
Voetbalclub PSV zou heel zijn (voetbal)leven als een rode draad door zijn bestaan gaan.
Wanneer er diverse keren als speler en op latere leeftijd als trainer een vertrek is dan volgt er altijd weer een 'Thuiskomst' bij 'zijn' PSV. Als voetballer was Faber veelal libero of voorstopper maar kwam ook in actie als links of rechtsback. Door alle jaren heen heeft Faber veel functies bekleed bij PSV, beginnende als speler in de jeugd, 1e elftal, vervolgens assistent-trainer jong PSV & hoofdtrainer PSV U13 & hoofdtrainer jong PSV, hoofdtrainer PSV U19 & coördinator bovenbouw, assistent-trainer PSV 1 & interim hoofdtrainer PSV 1, hoofd jeugdopleiding & interim hoofdtrainer en nu weer hoofd jeugdopleiding.
WK) Dichtbij wonende bij het PSV-stadion, herinnert u zich nog wanneer u op jonge leeftijd als supporter voor de eerste keer een wedstrijd van PSV ging kijken in het stadion?
EF) Ik ben pas vanaf het moment dat ik bij PSV ging voetballen live gaan kijken als onderdeel van de opleidingsvisie destijds… Iedereen die voetbalde in de opleiding ging naar alle thuiswedstrijden van PSV kijken om daar het goede voorbeeld te zien.
WK) In 1977 begon u als 6-jarige te voetballen bij VV DBS uit Eindhoven (Voetbalvereniging Door Broederschap Sterk) Was het al snel duidelijk dat u in het voetbal ver zou kunnen komen. Wanneer had u of uw naaste omgeving het idee dat een profcarrière in het betaald voetbal haalbaar was?
EF) Ik vond het vooral leuk en had veel plezier in het voetballen. Op het moment dat ik mijn eerste contract tekende kwam er wel een gevoel dat een profcarrière mogelijk zou zijn.
WK) Stond u in uw begin jaren in de jeugd ook al in de verdediging?
EF) Nee, ik heb altijd in de spits gestaan en ben als rechtsbuiten naar PSV gekomen. Langzaam ben in de elftallen achterin komen te staan.
WK) Hoe stond uw directe omgeving achter uw beginnende voetbalcarrière in de jeugd?
EF) Positief, mijn omgeving was erg bereid mij daarin te ondersteunen. Ben ik ze eeuwig dankbaar voor!
WK) Naast het voetbal was er ook nog een schoolopleiding, was dit goed te combineren?
EF) Alles was goed te combineren en daarbij was de ondersteuning van de familie erg belangrijk in.
WK) Uw begintijd bij PSV maakte u ook toentertijd deel uit van het toen opgezette internaat van de PSV-jeugdopleiding?
EF) Nee, ik ben thuis in het Eindhovense stadsgedeelte Strijp blijven wonen.
WK) PSV via scout Gerrit van Tilburg en ook FC Eindhoven hebben interesse om u naar hun jeugdopleiding over te laten stappen. Wat gaf de doorslag om naar PSV te gaan.
EF) Ik mocht van mijn vader zelf kiezen en de keuze heb ik eigenlijk op gevoel gemaakt.
WK) In 1984 op 13-jarige leeftijd is er dan de stap naar de jeugdopleiding van PSV, welke jeugd elftallen doorloopt u allemaal en wie zijn uw trainers voordat PSV 1 bereikt wordt?
EF) Mijn trainers waren Huub Stevens, Willy van der Kuylen, Adrie van Kraaij, Klaas van Baalen en Jan Formannoy.
WK) Het seizoen 1990-1991 is er een verhuur aan NEC Nijmegen, bij NEC maakt u uw debuut in het betaalde voetbal. NEC werd dat seizoen laatste en degradeerde, hoe ervaarde u het seizoen in Nijmegen met meteen 30 wedstrijden in NEC 1 onder trainer Leen Looyen?
EF) Voor mij één van de meest leerzame 30 wedstrijden waarin je moest leren overleven in de eredivisie, gelukkig was ik goed opgeleid.
WK) Van uit PSV komt er wederom een verhuur het seizoen 1991-1992 in de Eredivisie ditmaal bij Sparta Rotterdam. Onder trainer Rob Jacobs is er dan een verdienstelijke 8e plaats in de Eredivisie en zijn er 32 eredivisiewedstrijden. Hoe kijkt u terug op het jaar in Rotterdam en uw eigen ontwikkeling als voetballer?
EF) Een mooi seizoen waarin we de halve finale haalden in de KNVB-beker. Voetballend een erg waardevol jaar geweest voor mij in een zeer talentvol elftal. 32 mooie wedstrijden mogen spelen.
WK) Het seizoen 1992-1993 is Hans Westerhof de trainer bij PSV. Met PSV wint u dan direct als basisspeler de Nederlandse Supercup 1992(PTT Telecom Cup) ten koste van Feyenoord door een 1-0 overwinning met een doelpunt van Erwin Koeman in de 25e minuut. Er volgen optredens in de Champions League tegen onder meer IFK Göteborg, FC Porto en AC Milan Bij AC Milan dan als directe tegenstander Marco van Basten. Met PSV is er dan een zeer discutabele 2e plaats in de Eredivisie achter Feyenoord. Mede door 2 wedstrijden tegen Feyenoord thuis en uit beide een 1-1 uitslag. Feyenoord had 2x geluk op het einde de gelijkmaker te scoren, in Eindhoven ten nadele van PSV een zeer discutabele bestrafte penalty in de 90e minuut en in Rotterdam een zeer late gelijkmaker van Dean Gorré in de 90e minuut. Verder het dramatische bomincident in Dordrecht, waar PSV halverwege deze wedstrijd met een 0-1 voorsprong de wedstrijd gestaakt zag. Later werd deze wedstrijd uitgespeeld en had PSV ineens duur puntenverlies. Een bijna zekere landstitel werd in Dordrecht een ommekeer en zo zou PSV alsnog de landstitel verliezen aan Feyenoord. Hoe heeft u dit seizoen beleefd?
EF) Ik heb het seizoen beleefd zoals hoe het in topvoetbal gaat…De ene dag denk je alles onder controle te hebben en een dag later ben je die weer kwijt… Altijd scherp zijn dus!
WK) Vooraf de wedstrijd PSV-AC Milan is er veel aandacht van de pers. Hoe was dat om op deze leeftijd mee te maken, de media-aandacht en zo'n grote wedstrijd? Verder kreeg je na afloop complimenten hoe je tegen van Basten had gespeeld en hem goed in bedwang hield.
EF) Intense dagen/week was dat, maar het gaf me een reëel beeld wat topsport met zich meebrengt aan media-aandacht. Iedereen kijkt mee en gaat wat van je vinden, mooie informatie om dingen te verbeteren.
WK) Het seizoen 1993-1994 speelt u voor PSV vijf eredivisiewedstrijden onder dan de nieuwe trainer Aad de Mos. Halverwege het seizoen is er dan wederom een verhuur voor Faber aan FC Groningen, door concurrentie van onder meer Gheorghe Popescu en Adri van Tiggelen. Bij FC Groningen voetbalt u dan de tweede seizoenshelft 11 wedstrijden onder trainer Wim Koevermans. Was het verhuur aan FC Groningen eigenlijk niet een teleurstelling na een goed seizoen eerder bij PSV, had u de strijd in Eindhoven voor een basisplaats willen aangaan? Zeker na de internationale wedstrijden van het vorige seizoen?
EF) Teleurstellend, maar zijn uitleg was wel helder en de reden was dat hij Europees voetbal moest halen en dat liever deed met de ervaren spelers. Daarna snel doorschakelen en niet zeuren!
WK) Het seizoen 1994-1995 is er dan eindelijk een definitieve plaats in de 1e selectie. Bij terugkomst uit Groningen had u zich toen voorgenomen om nu die basisplaats absoluut te willen op te eisen?
EF) Vanzelfsprekend wil iedereen dat! Nu moest het gaan gebeuren.
WK) Met als trainers van PSV, Aad de Mos, Kees Rijvers (interim-trainer), Dick Advocaat, Bobby Robson, Erik Gerets en Guus Hiddink heeft u een enorme grote geschiedenis met veel historische momenten bij PSV meegemaakt? Was er een trainer voor u waar u het beste mee klikte en misschien ook een andere weer wat minder? Welke trainer sprak u het meeste aan, de manier van trainen, leidinggeven, coaching?
EF) Voorop gesteld heb ik van alle trainers wil kunnen leren en heb ik altijd veel plezier gehad bij elke trainer. Met de trainers waar je prijzen mee hebt gewonnen heb je een nog mooiere herinnering dan bij de andere.
WK) De periode 1990-1991 tot 2003-2004 brachten voor u vier landstitels, 1 KNVB Beker en 4x de Johan Cruijff Schaal. Los van blessures, hadden er voor u bij PSV meer prijzen ingezeten als je kijkt naar de selecties van PSV in uw periode?
EF) Meer prijzen misschien maar dan hadden we ze ook moeten pakken!
WK) Blessures in uw carrière waren fors en soms ernstig en langdurig. Was dat door al, die jaren heen niet vaak frustrerend om steeds weer te moeten afhaken en dan weer hard werken om terug te komen? We spreken hier over blessures als enkelbanden gescheurd van de rechtervoet, een zware achillespeesblessure aan de rechtervoet, 2x een operatie aan de rechterenkel, een operatie aan de linkerknie. Verder diverse hamstringblessures, een gebroken middenhandsbeentje. We spreken dan over een periode van 1996 tot 2004 waarin deze blessures u allemaal zijn overkomen. Dit alles heeft u enorm veel wedstrijden gekost met revalidatie bij PSV.
EF) Ja helaas heb ik wat te veel gevraagd van mijn lichaam maar dat is zoals ik ben. Het heeft zeker mij veel gekost omdat ook de timing van de blessures vaak ongunstig was voor mij. Dertien operaties/revalidaties maken je wel mentaal ijzersterk!
WK) In de herinnering staat mij nog ooit een uitspraak voor van u dat na een blessure u zei, "ik heb weinig wedstrijdritme nodig, ik weet wat ik moet doen en dat voer ik uit en ik sta er." Als u na een blessure terugkwam overtuigde u dan u zelf en de trainer dat het spelen van wedstrijden zonder ritme ging?
EF) Klopt en denken in mogelijkheden/oplossingen werkt versnellend…in excuses vertragend!
WK) Bij het PSV publiek/supporters was de populariteit van Eindhovenaar Faber groot mede door de wilskracht. Ondanks de vele blessures en toch nog ongeveer 160 eredivisiewedstrijden in het eerste elftal van PSV. U wordt toch gezien als een echte clubman, als speler en ook als trainer in diverse functies. Hoe ervaart u die waardering van vele PSV-supporters?
EF) Ik ben er trots op dat ik voor PSV heb mogen voetballen en zeker als jongen die opgegroeid is in de wijk waar het Philips Stadion staat. Dankbaar dat ook de supporters trots op mij zijn!
WK) Bij PSV heeft u door de jaren heen met absoluut zeer veel buitenlandse spelers en Nederlandse spelers samen gevoetbald al die jaren dat u zelf bij het eerste elftal van PSV zat. We hebben deze even een opgesomd:
Buitenlandse spelers:
Gheorghe Popescu, Romario de Souza Faria, Ronaldo Luis Nazario de Lima, Kalusha Bwalya, Jan Heintze, Luc Nilis, Eiður Guðjohsen, Željko Petroviæ, Ovidiu Stîngã, Vampeta, Gilles De Bilde, Marc Degryse, Dennis Rommedahl, Tomasz Iwan, Dmitriy Khoklov, Claudio, Abel Xavier, Yuri Nikiforov, Georgi Gakhokidze, Igor Demo, Joonas Kolkka, Eric Addo, Kasper Bøgelund, Johann Vogel, Ivica Kralj, Mateja Kezman, Young-Pyo Lee, Ji-Sung Park, Johan Vonlanthen en Adil Ramzi.
Nederlandse spelers:
Hans van Breukelen, Wim Kieft, Gerald Vanenburg, Arthur Numan, Berry van Aerle, Adri van Tiggelen, Jan Wouters, Boudewijn Zenden, Wilfred Bouma, Stan Valckx, Björn van der Doelen, Edward Linskens, Chris van der Weerden, Phillip Cocu, Wim Jonk, Jaap Stam, Marciano Vink, Rene Eijkelkamp, Ronald Waterreus, Stanley Menzo, Boudewijn Phalplatz, André Ooijer, Arnold Bruggink, Patrick Lodewijks, Rob Wielaert, Robert Fuchs, Ruud van Nistelrooij, Theo Lucius, Jürgen Dirkx, Mark van Bommel, John de Jong, Kevin Hofland, Jürgen Colin, Jan Vennegoor of Hesselink, Arjen Robben, Michael Lamey, Remco van der Schaaf, Jelle ten Rouwelaar, Ibrahim Afellay, Jordi Hoogstrate en Otman Bakkal.
Na zo'n lange periode heeft u bij enorm veel PSV-selecties gezeten dat is toch erg bijzonder en indrukwekkend. Weinig PSV-spelers kunnen u dit evenaren. Er zullen natuurlijk altijd diverse spelers zijn die voor u de meeste indruk hebben achtergelaten, kunt u daar iets over vertellen?
EF) Met de meeste heb ik nog wel contact en kom ik ze nog steeds tegen rondom het voetbal. Allemaal unieke personen waarmee ik veel heb meegemaakt. Allemaal goede spelers met daarbij heel veel topspelers, het was altijd genieten om daar mee te mogen spelen en trainen!
WK) Het Nederlands elftal bracht voor u maar 1 interland tijdens een oefentrip in februari 1998 van Oranje in Miami. De wedstrijd Mexico-Nederland 2-3 als invaller onder dan Bondscoach Guus Hiddink. Uw vele blessures hebben verdere optredens in Oranje gekost en zelfs ook de definitieve selectie voor het Nederlands elftal van het WK in 1998.
EF) Ja, helaas wel en de blessure aan mijn achillespezen gooiden roet in het eten, helaas allebei ingescheurd.
WK) Op 32-jarige leeftijd in 2004 was het einde van uw actieve voetbalcarrière, was dit uiteindelijk uw eigen keuze omdat het wel klaar was met al die blessures of was u afgekeurd voor verder spelen van betaald voetbal?
EF) De pijn aan mijn achillespezen was te heftig en zo ben ik afgekeurd voor het betaalde voetbal.
WK) Bij PSV heeft u medespelers gehad die later een mooie buitenlandse transfer maakten, zonder die blessures was dat voor u óók een optie geweest? Het gewenste niveau had u zeker. Deed dat voor u als persoon iets, andere maakte top transfers en u moest vaak revalideren en weer knokken om wedstrijd fit te worden. Was dat mentaal ooit zwaar?
EF) Leuk is anders maar het heeft me wel mentaal onverwoestbaar gemaakt!
WK) Hoe kijkt u uiteindelijk terug op uw actieve voetbalcarrière en wat heeft het u gebracht?
EF) Ik kijk met een eeuwige glimlach terug op mijn carrière en heb genoten van elk moment!!!
WK) Na uw actieve voetbalcarrière viel u niet in het zo genoemde "zwarte gat". U was al snel actief als trainer in de jeugdopleiding van PSV. Tijdens uw voetbalcarrière wist u toen al dat u na uw actieve voetbalcarrière door wilde als trainer?
EF) Nee, nooit gedacht dat ik trainer zou worden.
WK) Het begin in de jeugdopleiding bij PSV vertrok u redelijk snel, was dit uit onvrede hoe de jeugdopleiding was ingericht?
EF) Ja.
WK) Bij FC Eindhoven vond u snel een nieuwe baan, eerst assistent van trainer Louis Coolen bij het 1e elftal. Vervolgens interim-trainer na diens ontslag. Hierna achter Gerald Vanenburg bij het eerste elftal van FC Eindhoven. Wanneer Gerald Vanenburg dan weer vertrekt was u weer de 1e leidsman van FC Eindhoven. Alles bij elkaar lijkt het zo ongeveer in 2 jaar tijd een leerzame periode in verschillende functies bij FC Eindhoven. Hoe kijkt u terug op uw 1e periode bij FC Eindhoven?
EF) Mooie stap die ik geboden kreeg van Louis Coolen en bij hem heb ik veel geleerd.
WK) In 2008 was er weer een terug keer bij PSV in de jeugdopleiding. U was trainer van de A1 en liep stage bij PSV 1 voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Wiljan Vloet vertrok als Hoofd opleidingen bij PSV. U was kandidaat voor zijn opvolging, maar uiteindelijk werd Jelle Goes aangesteld. Ervaarde u dat als een teleurstelling?
EF) Nee want ik had het goed naar mijn zin bij de U19. Ik had het wel graag gedaan toen omdat mijn collega trainers mij als kandidaat hadden voorgedragen.
WK) Begin 2010 kreeg u uw diploma Coach Betaald Voetbal uitgereikt en al snel tekent u een contract bij MVV Maastricht. Uiteindelijk ging dit niet door omdat MVV in financieel zwaar weer was geraakt. Daarna tekende u als opvolger van Jan Poortvliet als hoofdtrainer een 2-jarig contract bij FC Eindhoven en startte in juli 2010 officieel u eerste baan als hoofdtrainer. Bij FC Eindhoven was er in het 1e seizoen een 12e plaats op de ranglijst en het 2e seizoen was in er zelfs bijna de eerste periodetitel. De ontwikkeling als trainer was goed gestart bij FC Eindhoven lijkt me?
EF) Dat zeg je helemaal goed en ook goed om helemaal zelf op eigen benen te moeten staan!
WK) In januari 2011 bent u ook nog assistent-trainer van dan Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal? Dit was goed te combineren met uw baan bij FC Eindhoven en werd dit goed geaccepteerd door FC Eindhoven?
EF) Dankbaar dat FC Eindhoven op alle vlakken meewerkte daarin. Door de 2 functies mooi zeven dagen in de week aan het werk.
WK) Maart 2012 komt u voor de 3e keer als trainer terug bij PSV. Met FC Eindhoven staat u dan zeer hoog op de ranglijst in de Eerste Divisie. Trainer Fred Rutten zijn contract wordt ontbonden en zijn 1e assistent Erik ten Hag stapt hierna ook op. Bij PSV vormt u met Chris van der Weerden en Phillip Cocu de trainersstaf van PSV 1. Phillip Cocu werd als eerste verantwoordelijke aangewezen. In het restant van het seizoen wint u met het driemanschap als trainers met PSV 1 de KNVB-beker door in de finale met 3-0 van SC Heracles Almelo te winnen. In de Eredivisie eindigde PSV uiteindelijk dan op de 3e plaats in het restant van het seizoen 2011-2012. Hoe was de samenwerking en de werkwijze om PSV 1 weer op de rails te krijgen dat seizoen.
EF) Onze samenwerking waar zeer goed en met veel vertrouwen in elkaar.
WK) In de zomer van 2012 bent u assistent-trainer van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal op het EK van 2012 in Oekraïne en Polen. Na het teleurstellende toernooi van Oranje (3 nederlagen in de poule met Duitsland, Portugal en Denemarken) besloot de KNVB om te stoppen met Bert van Marwijk. De contracten van zijn assistenten (Faber, Cocu, Voorn) werden daarna ook opgezegd. Hoe kijkt u terug op uw periode als assistent-trainer bij Oranje, en heeft het u geholpen als trainer in uw persoonlijke carrière?
EF) Een bijzondere ervaring geweest en mooi dat ik die kans van Bert heb gekregen.
Training geven en wedstrijden spelen onder de hoogste druk vergt erg veel van een bondscoach!
WK) Onder trainer Dick Advocaat bent u 1e assistent-trainer bij PSV (seizoen 2012-2013) waarin PSV 2e wordt in de eredivisie. Hoe ervaarde u deze samenwerking?
EF) Een geweldige ervaring! Hij heeft me als speler beter gemaakt en ook als trainer!
WK) Na belangstelling van onder meer Cambuur Leeuwarden, Sparta en FC Groningen om daar hoofdtrainer te worden kiest u voor een langer verblijf bij PSV, omdat PSV u toekomstperspectief biedt. Phillip Cocu tekent dan bij als hoofdtrainer en u verlengde als assistent-trainer. Wanneer Phillip Cocu dan ziek uitgeschakeld is medio maart 2014 maakte u als hoofdtrainer het seizoen 2013-2014 af. Voor PSV is er dan een 4e plaats in de Eredivisie op de ranglijst. Wederom veel ervaringen voor u in uw trainersloopbaan bij PSV.
EF) Mijn diverse ervaringen helpen me nu om de jeugdspelers en trainers nog beter te trainen en te coachen. En als het om de gezondheid van je naaste collega gaat dan is dat zeer intens!
WK) Het seizoen 2015-2016 bent u dan de hoofdtrainer van NEC Nijmegen en is er een verdienstelijke 10e plaats op de ranglijst. Waar u zich wéér mee in de belangstelling bracht voor de functie van hoofdtrainer van FC Groningen. Faber vertelt dat hij niet per se weg wilde bij NEC. "NEC had me kunnen houden, ik had geen clausule in mijn contract. NEC heeft gereageerd op de vraag van FC Groningen. Als ze hadden gezegd: Blijf lekker hier, dan was ik gewoon gebleven. De eerste stap is daarin gezet door NEC." Faber stond met stip bovenaan het lijstje van FC Groningen, dat een oriënterend gesprek voerde volgens de Gelderlander. De krant meldt ook dat NEC zijn succescoach toestemming had gegeven voor een onderhoud. In Nijmegen was het onrustig rond topscorer Christian Santos, Faber mocht hem niet opstellen van de clubleiding. Er zou een groot conflict zijn ontstaan tussen Faber en Bart van Ingen, algemeen directeur van NEC. Dit alles had te maken met de Christian Santos-soap. Ten tijde het conflict meldde FC Groningen zich in de Goffert voor Faber, waar Faber nog een contract had tot medio 2017. "Bij elke club is wel wat. Je mag elkaar toch wel de waarheid zeggen? Het is profvoetbal, daar moet je niet van de leg van raken", countert Faber.
De roep en aanbieding van FC Groningen was voor u een uitdaging om NEC achter u te laten? Na toch eigenlijk een gemiddeld goed seizoen in Nijmegen wat door een conflict jammerlijk wat schade opliep.
EF) Ik had Bart van Ingen de keuze gegeven om mij te behouden voor NEC of om te verkopen…het laatste is gebeurd…en dan schakel ik ook heel snel door!
WK) FC Groningen koopt u resterende contract af bij NEC en ingaande het seizoen 2016-2017 bent u de hoofdtrainer.
Bij FC Groningen is er een verdienstelijke 8e plaats in de eredivisie en zijn er de play-offs voor Europees voetbal in het 1e seizoen. Het 2e seizoen loopt het niet soepel en wringt het in de selectie. Na een goed 1e seizoen en een onrustig 2e seizoen 2017-2018 met een 12e plaats wordt er besloten uit elkaar te gaan. U brengt naar buiten dat de club en trainer uit elkaar zijn gegroeid qua inzichten. U vertelde, "op verschillende vlakken heb ik andere inzichten dan de club. Vooral op het gebied van voetbalvisie en topsportmentaliteit, als die verschillen zo groot zijn moet je verder kijken en een andere weg inslaan." Faber vertelt dat hij iets meer had verwacht van zijn FC Groningen periode, "Vorig haalden we op een knappe manier de play-offs, maar aan de andere kant had ik iets meer verwacht op gebied van de absolute topsportmentaliteit. Daar zit bij de club nog veel ruimte om door te groeien. Er is nog veel werk aan de winkel voor de hele club. Daar had ik nog aan mee willen werken, maar als de verschillen van inzichten zo groot zijn, dan moet je afscheid nemen." Hoe kijkt u terug op uw periode als trainer in Groningen, waar toch vaak in de media vervelende zaken van de selectie en bepaalde spelers werden belicht?
EF) Zeer leerzame periode als hoofdtrainer in en totaal andere omgeving als dat ik gewend was. Helaas te weinig elkaar kunnen versterken in de visie die ik heb en altijd een eigen assistent meenemen.
WK) Na een aanbieding van het Mexicaanse Pachuca CF kiest Ernest Faber voor een aanbieding dicht bij huis. Algemeen directeur Toon Gerbrands vertelt, "De naam van Ernest Faber stond meteen bovenaan onze lijst, we wisten alleen niet of hij zijn trainersloopbaan voor nu wilde opgeven. In een eerste gesprek bleek vervolgens dat hij openstond voor deze baan."
PSV brengt naar buiten;
De Eindhovenaar Ernest Faber is al 32 jaar verbonden geweest aan PSV, in tal van rollen. Als speler en (jeugd)coach heeft Faber bij de club zijn sporen verdiend en nu kiest hij voor wat meer afstand van het veld. Faber tekent tot 2023 en beseft dat hij een tijd zijn trainer ambities aan de kant moet zetten. De vorige hoofden jeugdopleiding bij PSV vertrokken snel en door een contract voor 5 jaar te ondertekenen, laat Faber zijn intenties zien.
WK) Wederom een terug keer bij PSV. Een aanstelling als hoofd jeugdopleiding bij PSV. Met als doelstelling dat zoveel mogelijk spelers uit de jeugd het eerste elftal halen. Voor u een project van 5 jaar bij een verbouwd jeugdcomplex. Misschien dat er een voetbalinternaat komt zoals eind jaren 80 ooit begon. Faber vertelt, "Jongens komen steeds vaker van ver, uit het buitenland. Die wil je bij elkaar zetten in een soort familie-setting die kenmerkend is voor PSV. Je wilt ze een 2e thuis aanbieden. Nu zitten ze vaak verspreid in gastgezinnen en het zou mooi zijn als we ze bij elkaar krijgen op de Herdgang in een hotel of internaat. Voor u een project bij de PSV-opleidingen met een lange termijnvisie, hier lag voor u een prachtige uitdaging?
EF) Ja dat klopt en het is nog lang niet af. Er zijn erg mooie plannen om uit te voeren, voor zowel op het veld als buiten het veld! Het is steeds weer genieten om in een absolute topsport omgeving met louter gemotiveerde collega’s te mogen werken!
WK) Wanneer trainer en oud-collega voetballer Mark van Bommel vertrekt bij PSV neemt u het 1e elftal van PSV onder uw hoede als interim-trainer. Dit alles in een zeer roerige periode met veel randzaken, die eindigde door dat de corona alles stil had gelegd. Wederom was het Faber die weer bij PSV ingezet werd om de club voor uit te helpen.
Hoe waren die roerige maanden bij PSV 1?
EF) Zeer intensieve maanden gehad en gelukkig de rust uiteindelijk weer terug kunnen brengen. Met zijn allen ervoor zorgen dat we als PSV zijnde niet meer in zo’n situatie terecht komen.
WK) Met de aanstelling van Roger Schmidt ging u weer terug naar u functie van hoofdopleidingen. Zoals begonnen in dit verhaal/interview wederom de woorden, Ernest Faber de man die PSV als een rode draad door zijn(voetbal)leven heeft in zijn bestaan. Het blijft boeiend wat uw verdere carrière nog gaat brengen en op dit moment wat u bereikt als hoofdopleidingen. U bent een echte clubman die zoveel bij en voor PSV heeft gedaan en daar mag zeker groot ontzag voor zijn.
EF) Hartelijk dank en ik ben ook benieuwd naar wat de toekomst me nog gaat brengen, in de planning staat de cursus Hoofd Opleidingen Pro om te beginnen, leren en ontwikkelen houdt nooit op en de club kan op me rekenen als ze me nodig hebben.
De redactie bedankt Ernest Faber voor zijn openhartigheid en het leuke interview.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 5 mei 2021 - 10:57