Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
Ismail Aissati zijn ouders komen oorspronkelijk uit Ait Touzine, in het noorden van Marokko. Aissati zelf wordt op 16 augustus 1988 geboren in Utrecht en groeit vervolgens op in de Staatsliedenbuurt. Bij amateurclub DSO begint hij met voetballen, om daarna de overstap te maken naar USV Elinkwijk. De scouts van PSV ontdekken hem op 12 jarige leeftijd, waarnaar Aissati bij PSV gaat voetballen in de D-jeugd. Hij moest daarvoor dagelijks op en neer reizen; van Utrecht naar Eindhoven. De toenmalige trainer van PSV A1, Ricardo Moniz, was erg onder de indruk van Aissati en liet hem van uit de B1 overstappen naar de A-junioren, waar hij het seizoen 2004-2005 afmaakte. In februari 2005 had trainer Guus Hiddink, door interland verplichtingen, te weinig spelers en liet hij de, toen pas 16-jarige Aissati, met het eerste elftal van PSV meetrainen. In datzelfde jaar werd hij in april toegevoegd bij de A-selectie, maar tot een debuut kwam het nog niet.
In het seizoen 2005-2006 was Aissati officieel speler van jong PSV, maar vanwege blessures ging hij vaak mee bij wedstrijden van PSV 1. Zijn PSV-debuut in de Eredivisie maakte hij in augustus 2005, in een uitwedstrijd tegen Roda JC. Hij viel in deze wedstrijd vlak voor tijd in, als invaller voor Phillip Cocu. Hierna was het vertrouwen in Aissati zo groot dat hij zelfs zijn debuut mocht maken in de UEFA Champions League. In de uitwedstrijd tegen AC Milan viel hij als invaller in voor de Braziliaan Robert. Hiermee werd hij, met 17 jaar en 64 dagen, de jongste Champions League-debutant ooit voor PSV. Op 1 november 2005 mocht Aissati in de thuiswedstrijd tegen AC Milan zelfs in de basisopstelling beginnen. Hij vervulde een controlerende rol op het middenveld en won de wedstrijd met 1-0. Trainer Guus Hiddink had na de wedstrijd lovende woorden over Aissati.
In december 2006 liet toenmalig trainer Ronald Koeman weten dat Aissati verhuurd werd aan FC Twente. Bij FC Twente kreeg Aissati Fred Rutten als trainer. Aissati moest ervaring op te doen in Enschede om zo later klaar te zijn voor PSV 1. Bij FC Twente kwam Aissati in 14 Eredivisie wedstrijden in actie, waarin hij 1x scoorde.
Bij aanvang van het seizoen 2007-2008 kwam Aissati, na zijn verhuur aan FC Twente, terug bij PSV. Eerst begon hij dat seizoen onder trainer Ronald Koeman, die vervolgens naar Valencia CF ging. Hierna volgde Jan Wouters als interim-trainer en na de winterstop werd Sef Vergoossen de nieuwe trainer. Aissati leek een mooie toekomst tegemoet te gaan, maar het verliep toch anders dan menigeen had kunnen denken. Hij pendelde al snel tussen het veld en de dug-out. Later vertelde hij dat dit zeker zijn uitwerking had op zijn humeur. Zo ging hij tijdens trainingen en in onderlinge partijtjes soms over de schreef met tackles, puur uit frustratie. Niet direct een houding die je bij Aissati, de stille, kalme jongen, zou verwachten. Aissati trok veel op met Ibrahim Afellay, die uiteindelijk wél de weg aflegde die hij ook wilde bewandelen.
In mei 2008 maakte de zaakwaarnemer van Aissati, Roger Linse, bekend dat Aissati afzag van ondertekening van een nieuw contract. Na een eerder mondelinge overeenkomst zouden, volgens de zaakwaarnemer, afspraken niet zijn nagekomen. Uiteindelijk stuurde Aissati in de voorbereiding van het seizoen 2008-2009 aan op een breuk met PSV. Hij vertrok naar Ajax, waar PSV een akkoord mee bereikten over een verkoop van circa 4 miljoen euro.
In Amsterdam kende Aissati een moeizame start onder trainer Marco van Basten. Aissati belande op de bank en ging vervolgens naar Jong Ajax. Een knieblessure zorgde ervoor dat Aissati in 2008 geen enkele officiële wedstrijd voor Ajax speelde. Zijn debuut voor Ajax 1 maakt hij pas in februari 2009.
Onder trainer Martin Jol kwam Aissati in het seizoen 2009-2010 weinig aan spelen toe. Hij speelde in dat seizoen vooral zijn wedstrijden bij jong Ajax. Aissati kreeg te horen dat hij mocht vertrekken uit Amsterdam. In mei 2010 gaf hij zelf aan de Amsterdamse club te willen verlaten, om elders iedere week in een 1e elftal te kunnen voetballen.
Er kwam een verhuur aan Vitesse, met een optie tot koop voor de Arnhemse club. Bij deze club, welke onder de leiding stond van de Spaanse trainer Albert Ferrer, kwam Aissati tot 29 Eredivisie-wedstrijden waarin hij 4x scoorde. Vitesse nam Aissati vervolgens definitief over van Ajax en de clubs waren akkoord. Uiteindelijk ging de transfer niet door omdat Aissati niet tot een persoonlijk akkoord kwam met Vitesse betreffende onder andere het geboden salaris.
Bij zijn terugkeer in Amsterdam begon Aissati, mede door concurrentie, bij jong Ajax. In november 2011 kwam hij, door goede prestaties op trainingen en wedstrijden bij jong Ajax, terug in de A-selectie onder leiding van trainer Frank de Boer. Vanaf dat moment zat Aissati iedere week bij de selectie en stond hij vrijwel iedere wedstrijd in de basis. Aissati werd landskampioen met Ajax seizoen 2011-2012. Vervolgens kwam er een aanbieding van Ajax om voor 3 jaar te verlengen. Aissati was niet tevreden over de aanbieding die hem gedaan werd, waardoor hij transfervrij vertrok uit Amsterdam.
Vitesse lijkt de nieuwe club van Aissati te gaan worden. In Arnhem hield hij zijn conditie op peil, door bij Vitesse mee te trainen. Uiteindelijk kwam er toch géén nieuw contract. In augustus 2012 werd bekend dat Aissati een 4-jarig contract getekend heeft bij het Turkse Antalyaspor, dat uitkomt in de Turkse Süper Lig. Bij Antalyaspor kende Aissati een sterke start en werd hij spelverdeler. In zijn 1e seizoen bij Antalyaspor kwam hij tot 31 wedstrijden waarin hij 3x scoorde. Zo kwam er, mede door zijn prestaties, belangstelling van diverse Russische clubs.
In september 2013 werd bekend dat Aissati voor 3,3 miljoen euro naar de Russische Premjer-Liga ging voetballen bij Terek Grozny. Bij Terek Grozny verbleef Aissati 3 seizoenen en kwam achtereenvolgens 13, 24 en 28 wedstrijden in actie in de competitie. Drie seizoenen eindigde Aissati met Terek Grozny steeds in de middenmoot van de ranglijst.
Vervolgens volgde er wederom een terug keer naar Turkije.
Terug naar het moment waar het eigenlijk allemaal begon: zijn doorbraak. In november 2005 won PSV van AC Milan in de groepsfase van de Champions League. Met de piepjonge Aissati, net als de dan 19-jarige Ibrahim Afellay, in de basis. De twee jonge Utrechtse middenvelders met Marokkaanse roots maken een onbevangen indruk en worden na afloop door PSV-trainer Guus Hiddink én NOS-analyticus Johan Cruijff gecomplimenteerd met hun spel.
Na die wedstrijd was het leven van Aissati nooit meer hetzelfde, vertelt hij bijna 16 jaar later. "Iedereen was toen lyrisch. Een dag later liep ik hier in de buurt in Utrecht over straat en staarde iedereen me aan. Daar kon ik niet mee omgaan. Dat wilde ik ook helemaal niet." Het blijkt achteraf het eerste signaal dat Aissati misschien niet helemaal gemaakt is voor de wereld rondom de voetballerij. "Ik kon niet met de druk omgaan, had geen vertrouwen in mezelf en was verlegen." Aissati vertelt verder, "ik vond het spelletje heel leuk, maar de dingen die erbij kwamen niet. Ik kan hier nu relaxed over praten, maar dat ging vroeger niet. Interviews waren niets voor mij en mezelf presenteren al helemaal niet."
Anno 2021 is een psycholoog (in de voetbalwereld ook wel een ‘mental coach’ genoemd) geen taboe meer in de sport en kan een pupil hulp krijgen om te leren omgaan met druk. De vraag is of dat Aissati had kunnen helpen. "Nee" is zijn antwoord. "Ik ben een binnenvetter, probeer altijd alles zelf op te lossen. Het is niet altijd makkelijk, zeker niet na die wedstrijd tegen AC Milan. Maar
ik moet eerlijk zijn: ik ontwikkelde me ook gewoon niet goed genoeg."
De hoge verwachtingen kon Aissati bij PSV niet waarmaken. In 2008 vertrok hij naar concurrent Ajax. Ook in Amsterdam wil het niet vlotten. Na een verhuurperiode aan Vitesse verliet de 'nummer 10' in de zomer van 2012 de Eredivisie. Aissati voetbalde voor clubs als Antalyaspor, Terek Grozny, Alanyaspor, Balikesirspor, Denizilspor en Adana Demirspor. In Nederland raakte Aissati steeds meer in de vergetelheid. Op een gegeven moment speelde hij zelfs op het 2e niveau in Turkije.
In al die jaren leefde Aissati alleen. Zijn vrouw bleef achter in Nederland, samen met hun 2 dochters. Om zijn gezin te voorzien van een financieel sterke toekomst, koos de voetballer zijn buitenlandse clubs in de loop der jaren meer dan eens uit op basis van geld. "Soms waren aanbiedingen uit een ander land sportief gezien beter, maar was het geld minder, dan koos ik voor het geld. Daar sta ik nog steeds achter, ik heb liever dat mijn familie het goed heeft dan ikzelf."
Jarenlang ging het goed en had Aissati amper heimwee. Hij is het namelijk wel gewend om alleen te zijn. In de jeugd reisde hij ook altijd alleen van Utrecht naar de training van PSV. In Turkije wist Aissati waar hij het voor deed. Maar de laatste tijd begon Aissati zijn familie te missen en liet hij, begin maart 2021, zijn contract bij Adana Demirspor ontbinden en keerde hij terug naar de stad waar hij is opgegroeid.
In Utrecht was Aissati ook weer dichtbij Afellay, met wie hij nog vaak contact heeft. Afellay lukte het wél om FC Barcelona te halen. "Hij kon met de druk omgaan en heeft een topcarrière gehad. Ik vind het mooiste aan hem dat hij altijd zichzelf is gebleven, ondanks dat hij in de absolute top heeft gespeeld. Hij is geen macho met een grote auto. Ibi is Ibi, dat zegt men ook hier in Utrecht. Dat vind ik geweldig."
Aissati hoopt dat ze na zijn carrière hetzelfde over hem zullen zeggen als over Afellay, dat hij altijd zichzelf is gebleven. Hij heeft zijn grote belofte nooit echt in kunnen lossen. Op zijn 32ste weet hij piekfijn uit te leggen waarom. Met zijn kennis wil hij Utrechtse voetbaltalenten helpen om wél de top te bereiken. Op wat voor club hoopt de 32-jarige Aissati nog? "Het moet iets interessants zijn voor mij en mijn familie. Ik ga niet meer naar het Midden-Oosten, China of Amerika. Ik hoop op een Nederlandse club. Het moet wel een team zijn die wil voetballen, ik ben geen speler die achter zijn man aan rent." Aissati wacht af wat er gaat komen, "mocht er niets meer komen dan heb ik toch een mooie carrière gehad."
Voor Oranje kwam Aissati uit voor;
3 wedstrijden voor Nederland onder 15
3 wedstrijden voor Nederland onder 16
4 wedstrijden voor Nederland onder 17
17 wedstrijden voor Nederland onder 21
Aissati heeft een dubbele nationaliteit en zo zou zijn keuze uiteindelijk vallen op interlands voor Marokko. Onder oud PSV-speler en trainer Eric Gerets als bondscoach van Marokko maakte Aissati zijn debuut. Op 10 augustus 2011 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Senegal werd met 0-2 gewonnen. Zijn 2e en tevens laatste interland voor Aissati was een kwalificatie wedstrijd voor de Afrika cup van 2012. Tegen Centraal-Afrikaanse Republiek kwam Aissati in de 2e helft als invaller in het veld in de met 0-0 gelijk gespeelde wedstrijd.
PSV
Ajax
Denizilspor
Jong Oranje
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 14 jul 2021 - 11:17
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: