Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
Bij PSV hebben vele bekende keepers onder de lat gestaan en de clubkleuren verdedigd. Maar jaarlijks bestaat het korps doelmannen uit meerdere personen. In deze editie leggen we de aandacht op een aantal reservekeepers uit de geschiedenis van PSV.
André van Gerven werd geboren op 6 oktober 1952 in Valkenswaard en was 4 seizoenen reservekeeper bij PSV, achter 1e doelman Jan van Beveren. Op 17-jarige leeftijd kwam hij eerst bij de jeugd van PSV, nadat hij was overgekomen van KVV Hamontlo, een Belgische voetbalclub uit Hamont-Achel. Vervolgens is hij in de periode 1971-1972 actief bij ASV Blauw-Wit Amsterdam. De periode 1973-1974 t/m halverwege het seizoen 1976-1977 zat hij bij de selectie van PSV 1. In zijn 2e seizoen zou van Gerven in 23 Eredivisie duels uitkomen voor PSV in het 1e elftal. Verder kwam hij Europees in actie in de Europacup 2 uitwedstrijden tegen Ards FC 1-4 en Gwardia Warszawa 1-5 in het seizoen 1974-1975. Na zijn PSV-periode zou hij naar FC Twente gaan in december 1976 op voorspraak van trainer Spitz Kohn van FC Twente. Bij FC Twente verbleef van Gerven tot en met het seizoen 1982-1983. Met FC Twente veroverde van Gerven in 1977 de KNVB Beker. Wanneer de talentvolle Theo Snelders de 1e keeper wordt van FC Twente vertrekt van Gerven in november 1983 uit Enschede.
Op huurbasis gaat van Gerven naar Fortuna Sittard. Ingaande het seizoen 1984-1985 neemt Fortuna Sittard van Gerven definitief over. In het seizoen 1987-1988 vervolgd van Gerven zijn carrière bij het Belgische Waterschei Thor. Op 35-jarige leeftijd is er nog een overgang in het seizoen 1988-1989 naar FC Eindhoven waar hij de strijd moet aangaan met keeper Albert van der Sleen. Bij FC Eindhoven treft van Gerven dan oud PSV-speler René van de Kerkhof. Na 1 seizoen bij FC Eindhoven beëindigde van Gerven zijn betaald voetbalcarrière in 1989. Op amateurniveau zou hij nog blijven keepen. Eén keer haalde van Gerven de selectie van het Nederlands elftal, in 1981 zat hij bij een wedstrijd van Oranje op de reservebank tegen België. Later na zijn actieve carrière zou hij een periode bij PSV keeperstrainer zijn en fulltime scout. In 2011 werd van Gerven aangesteld als trainer van de Belgische vierdeklasser Overpeltse VV.
Drie seizoenen stond de in 's Hertogenbosch op 4 oktober 1950 geboren Ton van Engelen bij PSV onder contract. Na gespeeld te hebben bij Vlijmense Boys, BVV uit 's Hertogenbosch en RKVV Wilhelmina uit 's Hertogenbosch kwam hij in 1976 bij PSV. Zijn profdebuut was in 1976 in de Europacup 1 wedstrijd thuis van PSV tegen Dundalk FC met een 6-0 overwinning. Van Engelen behoorde bij de selectie van PSV in het topseizoen 1977-1978 waarin de landstitel en de UEFA Cup veroverd werd. Na zijn PSV-periode vertrok hij naar Feyenoord. Bij Feyenoord was er een verblijf van drie seizoenen. Het seizoen 1982-1983 is er een verhuur aan Go Ahead Eagles dat ook in de Eredivisie uit kwam. Na 1 seizoen in Deventer beëindigde van Engelen zijn carrière bij Feyenoord.
Met PSV was er de UEFA Cup winst en de landstitel in het seizoen 1977-1978. Met Feyenoord winst van de KNVB Beker seizoen 1979-1980. Later verklaarde van Engelen een tevreden reserve te zijn bij PSV. Hij zei; "ik mocht achter Jan van Beveren 2e doelman zijn in het Philips Stadion en was daar dol gelukkig mee. Wat een geweldenaar was Jan. Destijds misschien wel de beste keeper van de wereld. Ik vond het een enorme eer dat ik zijn vervanger mocht zijn en met zo'n imposante verschijning mocht samenwerken. Na mijn PSV-periode heb ik mede dankzij alle ervaringen met hem een mooie carrière kun opbouwen."
Wielersport
Toen zijn voetballoopbaan was beëindigd is van Engelen actief geworden in de wielersport. Eerst als ploegleider van amateurteams, en van af 1986 als verzorger van professionele teams als Skala-skil, Roland-Skala, Panasonic, Novemail-Histor, Rabobank, Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo. Van Engelen is als soigneur in alle grote wielerronden (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a España) actief geweest. Bij zijn 20e deelname aan de Ronde van Frankrijk ontving hij in 2007 uit handen van Bernard Hinault en Christian Prudhomme de traditionele onderscheiding.
Quintus van der Meulen werd geboren in Heeze op 7 oktober 1959. Hij zou 2 seizoenen bij de 1e selectie van PSV behoren als reservekeeper. Achter eerst Jan van Beveren in het seizoen 1979-1980 en vervolgens achter Pim Doesburg in het seizoen 1980-1981. In zijn 2e seizoen komt hij in de competitie thuiswedstrijd tegen FC Utrecht in actie na rust. Hij is de vervanger van de dan uitgevallen 1e PSV-goalie Pim Doesburg die zijn knie verdraaide, PSV staat dan met 2-1 voor. Het zou pas het 3e competitieduel worden voor van der Meulen bij PSV. Door persoonlijke fouten van de keeper verloor PSV de wedstrijd met 2-3. Na deze voor van der Meulen dramatische verlopen 2e helft zou hij nooit meer in actie komen voor PSV, hij verloor de slag van Hans Segers. Quintus Demes, toen nog de achternaam Van der Meulen dragend stond daar dan ineens. Net een paar weken 21 jaar oud. Opgeleid bij FC Eindhoven, jeugdinternational en trots op zijn 3-jarige contract bij PSV, maar met een wedstrijd om van te gruwelen. Drie matige kwartieren met als klap op de vuurpijl een grote blunder en met gevolg 2 punten verloren voor PSV. De voetballerij is dan meedogenloos en Demes was ook keihard voor zichzelf. "Ik vond dat ik gefaald had en heb er echt enorm lang mee gezeten. 45 minuten traumatische minuten, pas een paar jaar geleden heb ik er vrede mee gekregen en ben ik anders gaan denken. Ik mag ondanks de pijnlijke ervaring van die nederlaag gewoon trots zijn dat ik toen PSV 1 heb gehaald. Het verlies en vooral de manier waarop zorgde voor onzekerheid en ik kwam ook niet lekker binnen bij mijn nieuwe club. Nu is het al not done om toe te geven dat je onzeker bent in het profvoetbal en toen was dat al helemaal zo. Er was totaal geen mentale begeleiding en die had ik misschien wel nodig gehad. Zeker voor een keeper is zelfvertrouwen en rust in je hoofd belangrijk."
NAC Breda
Na 2 seizoenen PSV zou van der Meulen naar het Bredase NAC vertrekken. Quintus Demes zou in 1983 met NAC degraderen uit de Eredivisie. Dat seizoen ontsprong Helmond Sport net de dans en eindigde voor het op de 17e geëindigde plek NAC. "Op de laatste speeldag verloren we van Feyenoord en we redden het uiteindelijk niet. Bij NAC was ik wél de 1e keeper en heb ik een wedstrijd of 30 gespeeld onder trainer Jo Jansen. Een mooi mens, waar ik goede herinneringen aan bewaar." Na zijn periode bij NAC Breda keepte Demes nog een aantal jaren op het 2e niveau in België, bij het Wuustwezel van toenmalig coach Barry Hulshoff. "Pas op mijn 39ste ben ik gestopt en nu kan ik er veel meer van genieten dan toen. Ik volg het voetbal wel, maar behoudens het begeleiden van een paar jeugdkeepers heb ik nergens een functie."
Hans Segers werd geboren op 30 oktober 1961 in Eindhoven. In de jeugd zou Segers uitkomen voor RKSV Woensel en de jeugd van PSV. Segers zou bij PSV vooral reservekeeper zijn achter Pim Doesburg. Hij kwam in de Eredivisie tot 16 wedstrijden voor PSV en o.a. keepen in de cruciale wedstrijd van PSV tegen Feyenoord thuis in Eindhoven in het seizoen 1983-1984. Deze wedstrijd eindigde in 1-1 en moest PSV winnen om nog kans op de landstitel te behouden. Wanneer Hans van Breukelen in het seizoen 1984-1985 overkomt van het Engelse Nottingham Forest gaat Segers de omgekeerde weg naar de oude club van van Breukelen. Na in eerste instantie verhuurd te zijn wordt hij in 1985 definitief overgenomen door Nottingham Forest. Bij Nottingham Forest speelde Segers 4 seizoenen. Hij werd uitgeleend aan Sheffield United, Stoke City en het Schotse Dunfermline Athletic.
Vanaf 1988 tot 1996 speelde Segers voor Wimbledon FC. Van 1996 tot 1998 speelde Segers voor Wolverhampton Wanderers en Woking FC. Zijn loopbaan beëindigde Segers in 2001 bij Tottenham Hotspur FC in 2001.
Omkoopschandaal
In 1994 werd Segers beschuldigd in een omkoopschandaal waarbij ook Bruce Grobbelaar en John Fashanu genoemd werden, maar later vrijgesproken. Wel werd Segers in 1998 aangeklaagd wegens gokken op wedstrijden.
Keeperstrainer
Bij Tottenham Hotspur werd Segers keeperstrainer direct na zijn actieve carrière. Op 26 oktober 2007 werd Segers ontslagen nadat een dag eerder ook trainer Martin Jol was ontslagen. Segers zien we nog terug bij PSV in de periode 2008-2011 als keeperstrainer van onder andere de A-selectie, Jong PSV en de hoogste jeugdelftallen.
In 2011 ging Segers aan de slag bij Fullham FC. Vanaf 2014 was Segers werkzaam als keeperstrainer bij RKC Waalwijk en FC Eindhoven. Medio 2017 was Segers enkel nog part-time actief bij RKC Waalwijk. Sinds 2020 is Segers keeperstrainer bij ADO Den Haag.
Wim de Ron werd geboren op 23 augustus 1969 in Dinteloord. In zijn jeugd komt hij uit voor VV Dinteloord. De Ron werd gescout bij VV Dinteloord en daarna opgeleid in de jeugd bij PSV in de periode 1985-1991. Vanaf 1991 komt hij bij de A-selectie van PSV en maakt hij zijn debuut in 1992 in het 1e elftal. De Ron viel vooral op door zijn lengte, hij was slechts 171 cm lang toch wist hij dit te compenseren. In de Champions League zou hij ook éénmaal keepen, uit tegen AC Milan in het San Siro stadion waar PSV met 2-0 verloor. In 3 seizoenen bij PSV zou hij 14 competitiewedstrijden keepen de periode 1991-1992 t/m 1993-1994. Nadat het contract van doelman Hans van Breukelen niet verlengd werd en PSV liet merken de De Ron te licht te vinden werden Ronald Waterreus en Stanley Menzo aangetrokken. Zo ging toen de Ron opzoek naar een andere club. Aan belangstelling was er geen gebrek voor de Ron.
SC Cambuur Leeuwarden
FC Groningen wilde De Ron eventueel als PSV zou beslissen Patrick Lodewijks terug te halen naar Eindhoven. Bij Ajax was De Ron een optie om de plaats van Stanley Menzo in te nemen. Verder bij NAC Breda kwam De Ron in beeld om keeper John Karelse op te volgen. FC Dordrecht was zeer concreet maar kwam uiteindelijk niet tot overeenstemming met De Ron. Uiteindelijk was het SC Cambuur Leeuwarden dat De Ron benaderde als vervanger van Fred Grim. Hoewel De Ron liever in de Eredivisie wilde spelen zag hij voldoende perspectief bij het net gedegradeerde SC Cambuur. Hij tekende er een 2-jarig contract, maar zou uiteindelijk 7 jaar verbonden blijven aan SC Cambuur. Met SC Cambuur maakt De Ron zowel promotie (seizoen 1997-1998) naar de Eredivisie mee net zoals een degradatie (seizoen 1999-2000) De Ron kwam in 2001 bij RBC Roosendaal en beëindigde zijn actieve voetbalcarrière daar in 2003. Bij RBC werd De Ron later keeperstrainer bij de jeugd.
Met ingang van het seizoen 2020-2021 traint De Ron het 1e elftal van VV Marrum.
De in Leeuwarden woonachtige De Ron heeft eerder ervaring als trainer opgedaan bij FC Wolvega, VV Leeuwarden, SC Leovardia, VV Zwaagwesteinde en VV Warga.
Historisch duel
In 1996 wist SC Cambuur in de KNVB Beker in de achtste finales de toen kersverse wereldkampioen Ajax in eigen huis te verslaan. Het bekeraffiche in het Cambuur stadion werd door de club uit Leeuwarden met 2-0 gewonnen. De Ron vertelt, "het was één groot feest na afloop, een enorme ontlading voor zowel de spelers als de supporters." In de kwartfinale was Sparta met 1-0 te sterk voor SC Cambuur in Rotterdam.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 22 sep 2021 - 14:49
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: