De op 28 oktober 1943 in Rotterdam geboren Pim Doesburg kwam in zijn actieve voetbal/keepers carrière uit voor Sparta Rotterdam, Feyenoord (jeugd), PSV en het Nederlands elftal. Pim Doesburg een "vliegende keep" befaamd om zijn reflexen, een nerveuze keeper, een fanatiekeling met een schallende hoge stem en sappig Rotterdams accent. Pim Doesburg was te vergelijken met een vaatje buskruit. Als iets hem niet zinde of er ging in het veld iets mis, ontplofte de doelman. Hij was daardoor echter een zeer nuttige doelman die tot zijn 43e jaar altijd met dezelfde passie en overgave speelde.
In de jeugd kwam Pim Doesburg uit voor Sparta Rotterdam en maakte een korte overstap naar Feyenoord. Piet de Visser herinnert zich nog het uitstapje van Pim Doesburg. "Ik denk dat Pim 14 was. Het was hem even te veel. Hij vroeg overschrijving aan naar Feyenoord, ik was boos. Dan ging de training een keer niet door bij Feyenoord en fietste hij terug naar huis. Pim stond achter een boom te kijken. Ik zag hem staan. Zei ik tegen zo'n jongen dat ik van hem een betere keeper zou maken dan Pim Doesburg was. Bij de club uit Rotterdam-Zuid kon Pim Doesburg niet aarden en na een paar weken was Pim terug bij Sparta Rotterdam." Op 18 jarige leeftijd in 1962 is er dan al het debuut van Pim Doesburg in het 1e elftal van Sparta Rotterdam. Assistent-trainer Piet de Visser liet Pim Doesburg debuteren wanneer keeper Tonny van Leeuwen van Sparta Rotterdam geblesseerd was. Piet de Visser vertelt, " Pim was zo nerveus dat ik hem een pilletje gaf, het was gewoon een aspirientje." Pim Doesburg keepte in zijn 1e periode bij Sparta Rotterdam van het seizoen 1961-1962 tot 1966-1967. Bij Sparta Rotterdam zijn er in de Eredivisie een 9e, 3e, 14e, 5e, 7e en 3e plaats.
Het talent Pim Doesburg en de jonge trainer Piet de Visser, ze waren onafscheidelijk bij Sparta Rotterdam in de jaren 50 en 60. Piet de Visser was bij Sparta Rotterdam in het begin van zijn trainerscarrière zowel jeugd als assistent-trainer in de periode 1957-1963. Pim Doesburg zou zich jarenlang door Piet de Visser laten afbeulen, als fanatici onder elkaar. De leergierige doelman vond het heerlijk. In de biografie van Piet de Visser zegt Pim Doesburg: 'De trainer Piet de Visser kwam in mijn leven toen ik nog een kind was, van 10 of 11 jaar uit de volkswijk Oud-Mathenesse in Rotterdam. Van elke dag met hem werken heb ik genoten. Hij heeft me tot het 1e elftal gebracht, vanaf de pupillen.' Piet de Visser had ook een judoschool en leerde Pim Doesburg vallen, door hem alle kanten op te werpen. Hij schoot ook met ballen voor senioren op de dan nog jeugdige Pim.
In 1966 won Pim Doesburg met Sparta Rotterdam de KNVB Beker. In de finale van het seizoen 1965-1966 werd in het Feyenoord stadion ADO Den Haag met 1-0 verslagen. Die zomer nam Sparta Rotterdam de nog jonge Jan van Beveren over van VV Emmen. Zo kwam er een grote concurrent voor Pim Doesburg bij Sparta Rotterdam. In de zomer van 1967 verliest Pim Doesburg de concurrentiestrijd met Jan van Beveren. Bij Sparta Rotterdam keept Pim Doesburg in zijn 1e periode onder de trainers, de Engelsman Denis Neville, de Schot Bill Thompson en de Nederlander Wiel Coever.
Bij aanvang van het seizoen 1967/1968 vond er een spelersruil plaats tussen PSV en Sparta. Pim Doesburg en Gerrie ter Horst gingen van Sparta Rotterdam naar PSV en Lambert Verdonk en Miel Pijs gingen van PSV naar Sparta Rotterdam. Bij PSV treft Pim Doesburg als trainers in zijn eerste periode de Joegoslaaf Milan Nikolić, de Nederlander Wim Blokland en de Duitser Kurt Linder. Pim Doesburg verblijft zijn eerste periode bij PSV seizoen 1967-1968 tot 1969-1970. Bij PSV zijn er dan in de Eredivisie een 14e, 5e en 3e plaats. In het KNVB Beker toernooi verliest PSV met Doesburg 2x de bekerfinale seizoen 1968-1969 van Feyenoord (1e wedstrijd 1-1, replay 2-0 verlies, Feyenoord stadion), seizoen 1969-1970 van Ajax (2-0 verlies, stadion de Vliert 's Hertogenbosch).
In de eerste periode van Pim Doesburg bij PSV speelt hij in de verschillende selecties met onder andere Willy Heijink, Sjef Blatter, Joy de Wit, Peter Kemper, Hendrik Schalks, Daan Schrijvers, Wim van den Dungen, Jac van Stippent, Ad Graumaans, Frits Soetekouw, Ole Sørensen, Pleun Strik, Peter Wordragen, Stanley Bish, Bent Schmidt Hansen, Willy Senders, Willy van der Kuijlen, Ab Fafié, Lazar Radović, Hendrik Schalks, Kresten Bjerre, Nico Mares, Jos Simons, Stanley Bish, Pavle Kiš, Harry Lubse, Willy van der Heijden, Gerard Weber, Peter Ressel, Wietse Veenstra en John Frederix.
Ingaande het seizoen 1970-1971 is er een terug keer van Pim Doesburg naar Sparta Rotterdam en komt Jan van Beveren over van Sparta Rotterdam naar PSV. Pim Doesburg verblijft tot het seizoen 1979-1980 bij Sparta Rotterdam. Voor Sparta zijn er in de Eredivisie een 6e, 4e, 4e, 8e, 6e, 10e, 7e, 5e, 6e en 13e plaats. Voor de groep bij Sparta staan als trainers achtereenvolgens de Duitser George Kessler, de Roemeen Elek Schwartz, de Nederlander Leo Steegman, de Engelsman Jimmy Adamson, de Nederlander Cor Brom, de Roemeen Mircea Petescu, en de Nederlander Hans Kraay sr.
Ingaande het seizoen 1980-1981 is keeper Jan van Beveren vertrokken bij PSV. Hij gaat naar de North American Soccer League keepen bij de club Fort Lauderdale. Zo komt PSV wederom uit bij de dan al 36-jarige Pim Doesburg van Sparta Rotterdam als keeper voor het 1e elftal. Pim Doesburg zou in zijn tweede periode bij PSV vier seizoenen dan 1e keeper zijn. Ingaande het seizoen 1984-1985 wordt dan Hans van Breukelen gehaald van het Engelse Nottingham Forest. Hans van Breukelen wordt dan direct eerste keeper. Pim Doesburg blijft bij PSV dan reservekeeper tot einde van het seizoen 1986-1987. Bij PSV zijn er in de Eredivisie een 5e, 2e, 3e, 2e, 2e, 1e, en 1e plaats. Als reservekeeper bij PSV zijn er voor Pim Doesburg twee landstitels seizoen 1985-1986 en 1986-1987. Bij PSV treft Pim Doesburg als trainers in zijn tweede periode de Nederlanders, Thijs Libregts, Jan Reker, Hans Kraay sr en Guus Hiddink.
In zijn tweede periode bij PSV speelt hij onder andere met Quintus van der Meulen, Ernie Brandts, Willy Janssen, Rob Landsbergen, Jan Poortvliet, Huub Stevens, Adrie van Kraaij, Piet Wildschut, Tommy Christenen, Gerrie Dijkstra, Jung-Moo Huh, Erwin Koeman, Adrie Koster, Willy Scheepers, Michel Valke, Frans van Rooij, Teddy Maybank, Paul Postuma, René van de Kerkhof, Willy van de Kerkhof, Willy van der Kuijlen, Hans Segers, Berry van Aerle, Edwin van Berge Henegouwen, Ruud Geels, Jurrie Koolhof, Hallvar Thoresen, Jan Heintze, Ton Lokhoff, Hans Smulders, Erik-Jan van den Boogaard, Mart van Duren, Glenn Hysén, Adick Koot, Raymond Libregts, Arie Haan, Hans van Breukelen, Bert Verhagen, Frank Berghuis, René van der Gijp, René Wolffs, Kenneth Brylle, Peter Corbijn, Eric Gerets, Frank Arnesen, Rob Mc Donald, Ruud Gullit, Alfons Arts, Ronald Koeman, Ivan Nielsen, Randy Samuel, John Veldman, Gerald Vanenburg en Eric Viscaal.
Pim Doesburg gaf nooit op. Beter kun je hem niet omschrijven. Als het aan hem zelf had gelegen had hij nog langer gekeept. Toen hij 43 jaar oud was in 1987 moest toen PSV trainer Guus Hiddink de boodschap overbrengen. Stoppen? Doesburg zou 'die Hans van Breukelen' er nog wel uit keepen, als hij tenminste de kans kreeg, maar de club PSV besloot dat het genoeg was geweest.
Pim Doesburg kon terug ijken op een indrukwekkende keeperscarrière. Bij Sparta Rotterdam stond hij 471x onder de lat en bij PSV 216x. Totaal kwam hij tot 687 wedstrijden in de Eredivisie, een record dat hij vermoedelijk voor de rest der tijden zal dragen. Alleen Jan Jongbloed (685 duels) kwam in de buurt. Pim Doesburg groeide uit tot de ultieme clubkeeper. Zijn pech was dat er altijd betere keepers waren, zoals Jan van Beveren, Piet Schrijvers en Jan Jongbloed.
Pim Doesburg kwam in de periode 1967 tot 1981 8x uit voor het Nederlands elftal. In 1978 behoorde hij tot de selectie die de finale haalde op het WK in Argentinië, twee jaar later stond hij tijdens het EK op doel bij Oranje.
Na zijn actieve voetbalcarrière is Pim Doesburg keeperstrainer bij achtereenvolgens Sparta Rotterdam (1987-1988) PEC Zwolle (1988-1989) Neptunus-Schiebroek (Hoofdtrainer 1989) wederom keeperstrainer nu bij Feyenoord (1989-2007) en het Nederlands elftal (1990-2000). Bij het Nederlands elftal werkte Pim Doesburg onder de Bondscoaches Leo Beenhakker, Rinus Michels, Dick Advocaat, Guus Hiddink en Frank Rijkaard.
Pim Doesburg startte tijdens zijn actieve carrière enkele sportzaken, die fungeren als familiebedrijf. Hij had 5 sportzaken waarvan 3 in Rotterdam in Hillegersberg, Oude Noorden en Winkelcentrum Alexandrium en twee in Berkel en Rodenrijs. Na 50 jaar ging Sporthuis Doesburg failliet in 2020.
Pim Doesburg overleed op 18 november 2020, hij zou 77 jaar oud worden.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 15 sep 2021 - 11:15