Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
In deze editie van Wat eens d’oude glorie blikken we terug op de mannen die bij PSV de voorzittershamer in handen hadden/hebben. Van de heren Hofkes (1913-1920) tot aan dhr Jansen Gration (1963-1970) was weinig informatie beschikbaar dus we beginnen vanaf 1970 met het uitlichten van Aad Groeneveld.
*Jan-Willem Hofkes 1913-1920
*J. van der Luer 1920-1921
*Jan-Willem Hofkes 1921-1925
*Dr. ir. N. Halbertsma 1925-1926
*A. Broekman 1926-1927
*J. Smit 1927-1928
*A Kaas 1928-1932
*Dr. A. van Anrooy 1932-1939
*C.M. Mollerus 1939-1945
*A. Voorwinde 1945-1951
*C.M. Mollerus 1951-1954
*A. van Strien 1954-1963
*M.J. Jansen Gration 1963-1970
Aad Groeneveld was voorzitter van PSV in de periode van 1970 tot 1983. Groeneveld werkte nauw samen met PSV manager Ben van Gelder. Tijdens zijn voorzittersperiode van Groeneveld won PSV de UEFA Cup, 3 landstitels en 2 KNVB Bekers. Groeneveld werd benoemd tot erelid van PSV.
De opvolger van Aad Groeneveld was Jacques Ruts. Hij was voorzitter van PSV in de periode 1983 tot 1993. Ruts werkte nauw samen met PSV manager Kees Ploegsma. Tijdens de voorzittersperiode van Ruts won PSV de Europa Cup l, 6 landstitels en 3 KNVB Bekers. Ruts werd benoemd tot erelid van PSV. Het credo van voorzitter Ruts en manager Ploegsma was 'liever 2 toppers, dan 4 subtoppers'.
Samen leidde voorzitter Ruts met manager Ploegsma PSV naar de Europese top. Ruts zette zich in voor een zakelijkere en commerciëlere leiding binnen PSV. Ruts vond PSV te bescheiden en werkte aan een omslag in de clubcultuur. Het stadion werd verbouwd en kreeg verwarming, televisieschermen, entertainment en catering.
Na Ruts kwam Willem Maeyer op de voorzittersstoel te zitten in de periode 1993 tot 1996. Maeyer trad binnen bij PSV als voorzitter in een uiterst moeilijke periode. In de spelersgroep van PSV was veel onrust. Verder had assistent-trainer van het 1e elftal van PSV Frank Arnesen zich in een interview zeer kritisch over de club PSV en in het bijzonder over trainer Hans Westerhof uitgelaten. Arnesen werd zo op staande voet ontslagen. Trainer Bobby Robson was de seizoenen 1990-1991 en 1991-1992 landskampioen geworden. Zijn opvolger trainer Hans Westerhof was ondanks hoge verwachtingen teleurstellend 2e geworden in de Eredivisie. Sterspeler Romario de Souza Faria die in zijn laatste seizoen onder trainer Westerhof voor veel onrust zorgde werd verkocht aan FC Barcelona. Westerhof werd weggepromoveerd tot hoofd jeugdopleidingen van PSV. Trainer Aad de Mos werd aangesteld als zijn vervanger. Maeyer werkte vervolgens nauw samen met Frank Arnesen die in januari 1994 terugkeerde in de rol van technisch manager en zo manager Kees Ploegsma verving.
Samen met manager Arnesen schreef voorzitter Maeyer het plan 'Scenario 1994-1995 opnieuw naar de top'. Dit betekende een grote hervorming van de spelersgroep. In maart 1994 vroeg de club PSV ontslag aan voor de routiniers Adri van Tiggelen (36 jaar), Wim Kieft (31 jaar), Juul Ellerman (28 jaar),
Jan Heintze (30 jaar), Berry van Aerle (31 jaar), Jerry de Jong (29 jaar), Kalusha Bwalya (30 jaar) en Erwin Koeman (32 jaar). Doelman Hans van Breukelen (37 jaar) had aangegeven nog een jaar als reservekeeper en mentor te willen doorgaan voor zijn opvolger. Uiteindelijk werd al in een eerder stadium hem de wacht aangezegd. Aangezien de ontslagronde nog voor het Bosman-arrest plaats vond, hoopte PSV nog voor enkele spelers transfervergoedingen op te kunnen strijken.
Ook de contracten van de talenten Nii Lamptey (gehuurd van RSC Anderlecht), Raymond Beerens, Dick Schreuder en Thomas Thorninger werden opgezegd. PSV nam óók afscheid van Wim de Ron, Gheorghe Popescu, Klas Ingesson en Edwin van Ankeren.
Nieuwe spelers kwamen naar PSV in de persoon van Stanley Menzo, Ronald Waterreus, Marciano Vink, Boudewijn Phalplatz, Luc Nilis en Ronaldo Luis Nazario de Lima. In totaal werd er voor zo'n 25 miljoen gulden geïnvesteerd in de vernieuwing van de spelersgroep. Wanneer dit echter niet het gewenste succes bracht nam voorzitter Maeyer de beslissing om trainer Aad de Mos te ontslaan in september 1994. Tijdelijk werd de toen 68-jarige Kees Rijvers aangesteld als interim-trainer. Trainer Dick Advocaat kwam vervolgens in december 1994 naar PSV. Vervolgens werden de spelers Phillip Cocu, Chris van der Weerden, Wim Jonk, Jaap Stam en René Eijkelkamp gehaald maar wederom werd PSV geen landskampioen. Wel zou PSV het seizoen 1995-1996 de KNVB Beker veroveren. In oktober 1996 vertrok voorzitter Maeyer. Het 1e elftal van PSV stond toen bovenaan in de Eredivisie en zou uiteindelijk dat seizoen landskampioen worden.
Harry van Raaij was voorzitter van PSV in de periode 1996 tot 2004 (september) In twee eerdere periodes was van Raaij penningmeester van PSV (1984-1990 en 1993-1996). Deze periodes als penningmeester had van Raaij grote invloed op het clubbeleid. Samen met voorzitter Jac Ruts en manager Kees Ploegsma stond van Raaij aan de basis van de grote successen van PSV tweede helft jaren 80 en begin jaren 90. Zo groeide PSV uit tot de voetbalhoofdstad van Nederland, met winst van de Europa Cup l en 6 landstitels in 7 seizoenen tijd, de periode 1986-1992. De clubman van Raaij bestuurde PSV in zijn ruim 20 jarige termijn onder het motto: 'PSV leiden als een onderneming, maar beleven als een club'. Van Raaij groeide bij PSV uit tot een iconische bestuurder, die in alles de gemoedelijkheid én Brabantse warmte van PSV uitstraalde. Van Raaij stond verder model voor PSV, voor topsport in een warme harmonieuze omgeving, met trainingscomplex de Herdgang als basisnest. Hij stond erom bekend dat hij juist met uitgesproken karakters als die van de Braziliaan Romario de Souza Faria, de Belg Luc Nilis en Mark van Bommel prima overweg kon. Daarnaast was hij door zijn fijne manier in de omgang ook heel populair onder supporters.
In 2003 droeg toen aanvoerder van Bommel de landstitel aan van Raaij op, nadat deze PSV door een financieel turbulente tijd had geloodst. Verder beleefde van Raaij toen een moeilijke periode in persoonlijke sferen. Zijn zoon was ernstig ziek en zijn broer kwam zelfs te overlijden. Ook zakelijk gezien was het onrustig bij PSV. Commercieel directeur Fons Spooren werd ontslagen vanwege een zedenschandaal, trainer Guus Hiddink ontving een kogelbrief en spits Mateja Kežman was bijna ontvoerd. In 2007 verscheen een biografie over van Raaij en hij benoemt de landstitel die aan hem werd opgedragen een 'Lichtpunt in de duisternis'. Van Raaij gold als revolutionair, was niet vies van het nemen van risico's en groeide uit tot een charismatisch boegbeeld van PSV.
Tijdens zijn voorzittersperiode van van Raaij won PSV 4 landstitels, 5x de Johan Cruijff Schaal, 1x de KNVB Beker. Van Raaij werd in 1990 benoemd tot erelid van PSV.
Het deed van Raaij pijn toen de naam Philips van het spelersshirt verdween, maar des te opgetogener was hij met de nieuwe shirtsponsor Metropoolregio Brainport Eindhoven. "De meest logische opvolger van Philips het had niet beter gekund", zei van Raaij.
Van Raaij zijn lijzige manier van praten was voer voor kleinkunstenaar Erik van Muiswinkel, die hem regelmatig imiteerde. Van Raaij vond dat kostelijk. Op zijn eigen verzoek maakte van Muiswinkel een speciale dvd met persiflages van van Raaij die in 2007 bij zijn biografie werd gevoegd.
Op 16 november 2020 overleed Harry van Raaij op 84-jarige leeftijd. Enkele duizenden PSV-supporters brachten bij het Philips Stadion een laatste eerbetoon aan hun geliefde oud-voorzitter.
Voor de rouwstoet was er applaus en siervuurwerk bij het stadion, waar de fans van PSV zich hadden verzameld langs de route om afscheid te nemen.
Rob Westerhof was voorzitter van PSV in de periode 2004 (september) tot 2006 (oktober)
Westerhof was president-directeur van Philips in de Verenigde Staten. Hij werd in september 2004 gevraagd voorzitter te worden van PSV als opvolger van de uitermate populaire voorzitter Harry van Raaij. Westerhof werkte nauw samen met dan PSV technisch directeur Stan Valckx. Tijdens zijn voorzittersperiode van Westerhof won PSV 2 landstitels en 1x de KNVB Beker. De club bereikte 2x de knock-outfase van de Champions League. Hoogtepunt was het bereiken van de halve finale van de Champions League in 2005. Na 2 jaar zou Westerhof de voorzittershamer neerleggen, omdat hij de functie niet langer kon combineren met zijn overige werkzaamheden. In 2012 keert Westerhof toch terug in de voetballerij als voorzitter van Sparta Rotterdam. Deze functie voert hij uit tot januari 2019. Wel zou hij zich blijven inzetten voor de club Sparta Rotterdam.
Frits Schuitema was voorzitter van PSV in de periode 2006 (oktober) tot 2007. Schuitema heeft jarenlang hoge functies binnen Philips bekleed en is sinds 1990 betrokken bij PSV. Eerst als bestuurder van stichting PSV Voetbal, later als lid van de Raad van Commissarissen. Wanneer voorzitter Rob Westerhof zijn vertrek bekend maakt volgt Schuitema hem, ad interim op. Schuitema werkte nauw samen met dan PSV technisch directeur Stan Valckx. Wanneer Jan Timmer als president-commissaris van PSV aftreedt in 2007 wordt Schuitema zijn opvolger. Jan Reker neemt dan de functie van voorzitter over van Schuitema, maar in de noemer van algemeen directeur. Schuitema blijft dan president-commissaris van PSV tot 2010.
Schuitema kreeg grote lading kritiek over zich heen, betreffende de kwestie trainer Ronald Koeman. Tijdens de huldiging van het landskampioenschap 2007 werd hij uitgejoeld door vele PSV supporters tijdens zijn speech. Daar waar Schuitema voor de huldiging openlijk door liet schemeren dat de laatste dagen van Koeman geteld leken, hield hij daarna de trainer de hand boven het hoofd.
Begin december 2007 komt Schuitema in het nieuws met een denigrerende uitlating over keeper Heurelho da Silva Gomes. Schuitema melde: "Mijnheer positivo heeft niets te klagen", toen de toegezegde contractverlenging van Gomes op zich liet wachten.
Wanneer Jan Reker in april 2008 onder druk komt te staan omdat Gomes het vertrouwen opzegt in algemeen directeur Reker schaart Schuitema zich achter Reker. Gomes wordt in deze gesteund door technisch manager Stan Valckx en scout Piet de Visser die beiden het vertrouwen in Reker opzeggen.
Wederom laat Schuitema van zich spreken als hij zegt: "Een oordeel geven over de algemeen directeur is niet de taak van een jongen van 27, die uit een andere cultuur hiernaartoe is gekomen en in 4 jaar al 3x een verbeterd contract heeft gekregen."
Sinds 1999 is PSV een NV met een raad van commissarissen die de directie (waaronder voorzitter of algemeen directeur) controleert.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 24 nov 2021 - 15:04
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: