Ernie (Ernstus, Wilhelmus, Johannes) Brandts wordt geboren op 3 februari 1956.
1 :WK) Wanneer je je verdiept in uw leven en voetbalcarrière kom je als eerste uit waar u bent geboren. Bent u geboren in Nieuw-Dijk of in Didam? Want zoals de informatie bekend is is Nieuw-Dijk topografisch onderdeel van de gemeente Didam.
EB) Ik ben geboren in Nieuw-Dijk dat is onderdeel van de gemeente Didam. Nieuw-Dijk is een dorpje van zo'n 2500 inwoners.
2 :WK)Wanneer u jong bent voetbalt u bij de amateurs van VV Sprinkhanen uit Nieuw-Dijk. Hoe oud was u toen daar met voetballen begon en welke elftallen heeft u daar doorlopen?
EB) In Nieuw-Dijk heb je de voetbalclub VV Sprinkhanen en bij Didam heb je DVC. Ik ben begonnen als 5-jarige. Mijn vader was een hele goede keeper, die hadden ze bij NEC gevraagd. Wij hadden thuis een brood en banketzaak en mijn opa zei "Toon want zo heette mijn vader jij blijft gewoon in de bakkerij want jij moet hier werken." Anders had mijn vader bij NEC toentertijd gezeten. Het zit dus wel een beetje in het bloed van mij. Ik ging toen naar de Sprinkhanen kijken, en dan ging ik achter de goal staan toen ik 5 jaar oud was. De keeperstrainer was dan bezig met het inschieten van de keepers en het trainen van de keepers en dan schoot ik die ballen terug. Toen zei hij tegen mij je moet je aanmelden, alleen toen zei ik dat kan niet als 5-jarige. Natuurlijk wel zei hij, je hebt zo'n goed schot en je schiet die bal zo hard terug. Zodoende ben ik toen al als 5-jarige lid geworden van de Sprinkhanen.
Als 17-jarige moesten wij spelen voor promotie van de 3e naar de 2e klasse KNVB en ik speelde bij de Sprinkhanen en ik was al een paar keer gescout door Piet de Visser. Op 17-jarige leeftijd moest ik toen een beslissingswedstijd spelen tegen Concordia Wehl. Ik was altijd met voeding bezig in die tijd en verder verzorgde ik mijn voeten altijd goed (dat doe ik nog steeds). Dat is toch een belangrijk wapen dat je schoenen goed zitten dat je geen ingegroeide nagels krijgt of kalknagels. Ook dronk ik toentertijd speciale voeding drankjes op vroege leeftijd.
3 :WK) Op jonge leeftijd bent u naast voetbal ook fanatiek bezig als wielrenner, heeft u een keuze bewust moeten maken tussen het voetbal of wielrennen? Daarmee bedoeld had er in plaats van uw voetbalcarrière anders misschien wel een carrière als wielrenner ingezeten?
EB) Het wielrennen is een individuele sport en voetbal een teamsport. Mijn instelling als voetballer had ik ook als wielrennen dus ik denk als ik daarvoor had gekozen dat ik ook al wielrenner ver had kunnen komen. De ronde van Nieuw-Dijk kwam langs mijn vader zijn brood en banketzaak. Ik deed al 17-jarige bij de amateurs mee en had een Jan Janssen Tour de France fiets gekregen van mijn inmiddels overleden vriend Tony Freriks. Wij gingen samen fietsen en ik trainde 2 of 3 keer in de week met wielrennen en ook nog voetbaltraining zodoende was mijn conditie erg goed. Als 17-jarige kreeg ik vrijstelling bij de amateurs in de ronde van Nieuw-Dijk ik was 6e geworden want 5 man waren voor uit gegaan. Wel won ik de sprint van het peloton en elke keer in een ronde bij de sprint kreeg je geld zo had ik op het einde van de wedstrijd 300 gulden bij elkaar gefietst.
Ik was altijd geïnteresseerd in wielrennen. Ik moest op een gegeven moment kiezen tussen voetballen en wielrennen en omdat wielrennen tijdrovender moest ik van mijn vader kiezen voor het voetballen aangezien ik ook nog mee moest helpen in de banketzaak.
4 :WK) Wanneer had u het gevoel of gedachten dat er wel eens een carrière professioneel voetballer in zou zitten? Op jonge leeftijd werd u gesteund door uw thuisfront/ouders om vol voor het voetbal te gaan?
EB) Mijn vader had al een carrière die kon eigenlijk al naar NEC. Ik blonk in de jeugd altijd uit bij de Sprinkhanen, ik begon in de spits, ik scoorde aan de lopende band. Ik was snel en fanatiek. Ik voelde al snel dat ik talent had en dat ik er uit sprong en één van de betere was. Er is een seizoen geweest dat ik zo'n 60 doelpunten scoorde als spits zijnde. Vanaf mijn 6 a 7 jaar heb ik altijd gezegd ik wil profvoetballer worden. Ik deed veel aan steentjes voetbal daar leer je lichamelijk je coördinatie zo goed om je op de been te houden. Want bij valpartijen gaat heel je been open, ik was dag en nacht er mee bezig buiten.
5 :WK) Door wie ben u gescout van de Graafschap om daarna over te stappen van VV Sprinkhanen naar betaald voetbal organisatie de Graafschap?
EB) Bij de Graafschap kreeg ik als 1e jaar als amateur onkostenvergoeding en het 2e jaar kreeg ik een contract en ben ik toen helemaal met wielrennen gestopt. Het 1e jaar speelde ik bij het 2e elftal ik had altijd kramp na 70/80 minuten. Waarom, omdat ik vrijdag s' nachts moest werken. Ik ging mijn vader altijd helpen in de bakkerij tot 's morgens 5 uur en dan ging ik een paar uur slapen en dan moest ik op zaterdag voetballen en dan had ik vaak de laatste 20 minuten kramp.
Ik was wel een trainingsbeest, ik ging altijd voor mezelf trainen. Wat gebeurt er nu, ik ging met mijn zwager Theo Gieling in 's Heerenberg vlak bij de Duitse grens in de bossen op een open plek trainen. Daar liep een hond die van Piet de Visser was en die hield ons in de gaten. Die dacht ik moet meer weten van dat ventje. Hij was erachter gekomen dat ik bij de Sprinkhanen voetbalde en hij was 4 wedstrijden komen kijken waarvan ik er 3 erg goed voetbalde en toen vroeg de Visser of ik bij de Graafschap wilde komen voetballen.
6 :WK) Wanneer u dan bij de Graafschap start welke elftallen heeft u daar gehad alvorens u bij het 1e elftal kwam?
EB) Begonnen bij het 2e elftal, daarna zat ik al een paar keer bij het 1e elftal. Ik weet nog dat een speler tegen mij zei, jij verliest nooit de bal, jij doet nooit moeilijke dingen dat je risico neemt of wat dan ook, jij bent altijd zuiver in de passing dat zeiden mijn medespelers. Dus toen dacht ik al misschien dat ik het nieuwe seizoen bij het 1e elftal zou komen. Ik voetbalde vervolgens met onder meer Guus Hiddink, Nico van Zoghel, Dick Schoenaker bij de Graafschap.
7 :WK) Wanneer u uiteindelijk de seizoenen 1975-1976 en 1976-1977 in de Eredivisie voor de Graafschap uitkomt zijn eerst Evert Theunissen en vervolgens Ben Polak uw trainers. Onder trainer Piet de Visser heeft u die voor dat Evert Theunissen trainer was van de Graafschap niet onder hem bij het eerste elftal van de Graafschap gevoetbald?
EB) Mijn laatste trainer was Hans Dorjee, eerst was Piet de Visser mijn trainer, vervolgens Evert Theunissen, daarna Ben Polak.
8 :WK )Seizoen 1975-1976 komt u tot 10 Eredivisie wedstrijden en 12e op de ranglijst en seizoen 1976-1977 tot 28 Eredivisie wedstrijden en 18e op de ranglijst voor de Graafschap gevolgd door degradatie. Ondanks de degradatie is in uw dan nog prille carrière direct belangstelling uit de top van de Eredivisie voor u namens PSV als ook Feyenoord. U voert gesprekken met PSV en Feyenoord, wat gaf voor u doorslag om voor PSV te kiezen?
EB) Wij hadden met onder meer Guus Hiddink een geweldig elftal. In de oefencampagne speelde we tegen Feyenoord en verloren we met 7-5. Mijn idool was Willem van Hanegem, ik vond het geweldig om tegen Willem te spelen. Ik maakte een goal, maar bij een 2e poging kreeg ik een beuk van Willem en toen heb ik 10 minuten op de grond gelegen van de pijn. Dat was óók Willem.
Er was óók belangstelling van FC Twente. Mijn vader ging mee naar Eindhoven. Wij komen bij PSV aan, we werden goed ontvangen met een diner. Daarna mocht ik bij de Philips winkel wat uitzoeken. Verder het stadion gezien en zo heel de dag bezig geweest echt om mij in de watten te leggen. Toen gingen we naar Feyenoord met manager Guus Brox. Binnen een uur stond ik buiten, manager Brox had gezegd dat kun je verdienen en dan hoor je het nog wel. Feyenoord was altijd mijn favoriete club geweest, maar mijn vader zei na het vertrek uit Rotterdam jij gaat naar PSV. Bij Feyenoord was het allemaal wat harder, ik kon er meer verdienen dan bij PSV, maar de manier waarop het was gegaan vond mijn vader niet bij mij passen. Mijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk heeft de belangstelling toen van FC Twente afgewikkeld en zo is het toen uiteindelijk PSV voor mij geworden en ben ik vol PSV-er geworden met hart en ziel. Toen ik bij PSV kwam ben ik in Eindhoven komen wonen en meteen getrouwd.
9 :WK) Wanneer u bij PSV begint seizoen 1977-1978 is er direct sprake van een droom seizoen met het behalen van de landstitel en winst van de UEFA Cup. Trainer Kees Rijvers, die dan al enige tijd trainer van PSV was, had al enkele jaren gebouwd aan zijn succes formatie en seizoen 1977-1978 was het hoogtepunt. Na uw overstap van de Graafschap bent u direct bij PSV in uw 1e seizoen in Eindhoven in de Eredivisie als in Europese wedstrijden voor PSV ontzettend belangrijk. Had u verwacht om direct in uw 1e seizoen bij PSV om dan al zoveel wedstrijden te voetballen, u had blijkbaar weinig moeite met aanpassingen en het hogere niveau?
EB) Ik heb vooraf met trainer Kees Rijvers een gesprek gehad en toen zei hij "Jan van Beveren is een geweldige keeper alleen hij heeft 1 zwakpunt, bij het uitkomen met hoge ballen van de flanken." Waarom was dat zo, omdat toen een keer tegen Feyenoord Nico Jansen een harde bikkel Jan van Beveren had geblesseerd en zo lag hij er lange tijd uit. Jan van Beveren had hier door een soort trauma opgelopen en durfde met zulke ballen er niet uit te komen. Rijvers zei toen in het gesprek, Brandts jij bent goed met de kop en ja dat was ook zo en ik moest zorgen dat als er hoge ballen kwamen ik ze moest hebben dan hoefde van Beveren er niet uit te komen. Ze hebben toen Huub Stevens naar het middenveld gezet en ik kwam direct centraal achterin samen met Adri van Kraaij. Huub Stevens speelde toen voor de verdediging of rechtsback.
10 :WK) Smet op het geweldige seizoen 1977-1978 was natuurlijk de 1-6 thuisnederlaag in de 3e ronde van de KNVB Beker tegen Eerste Divisie club Wageningen. Als je terugkijkt is er sprake geweest van onderschatting of geen motivatie voor deze wedstrijd?
EB) Wageningen hadden best goede voetballers, maar het probleem was de ene helft van het veld was zacht en de andere kant hard. Wij dachten in de rust we zetten het nog wel recht, maar het werd 1-6. Uiteindelijk maakte wij er een grapje later van we hebben de UEFA Cup gewonnen en zijn landskampioen geworden we hebben de beker weg gegeven die konden we er niet bij hebben. Dat was natuurlijk niet zo, puur op instelling en dat we erg voorzichtig waren daarom werden we geklopt. Stukje mentaliteit was dat.
11 :WK) De bekroning op uw debuut seizoen bij PSV is misschien wel dat u geselecteerd werd voor het Nederlands elftal dat naar het WK ging in Argentinië. Waar u wedstrijden voetbalt en zelfs scoort tegen Oostenrijk en als Italië. Bijzonder is dat u tegen Italië een eigen doelpunt als daarna de gelijkmaker scoort. Hiermee bent u 40 jaar lang de enige voetballer die op een WK een eigen doelpunt en een gewoon doelpunt scoorde. Pas in 2018 zou de Kroaat Mario Mandzukic in de finale van het WK die door Frankrijk met 4-2 werd gewonnen zo óók tweemaal scoren. Betreft het WK de finale tegen Argentinië; heeft u terugkijkend mogelijkheden gezien dat het Nederlands elftal ooit zou hebben kunnen winnen van Argentinië gezien de corruptie daar? Waren jullie als spelers onder de indruk van de situatie daar of was de nederlaag pure pech?
EB) Je weet het niet, het was zo huiverig. Ik weet nog nadat de wedstrijd was afgelopen stond er een cordon van mensen bij de bus. Er was helemaal geen politie meer, we hebben er een uur overgedaan over onze rit die normaal een half uur zou duren, het was angstaanjagend. Wij waren toch wel bang van die Argentijnse supporters. Er werd daar in Argentinië heftige politiek bedreven ze zullen nooit het achterste van de tong zeggen, maar er is zeker invloed geweest.
De 2e plek telt uiteindelijk niet, het was pijnlijk en je wordt er nog vaak aan herinnerd. Ik denk wel dat de scheidsrechter te horen had gekregen van het kamp Argentinië dat die moesten winnen daar ben ik van overtuigd. Maar ik weet zeker dat ze voor het oog van heel de wereld niet kunnen maken dat je onveilig bent dat kan niet. Wel vraag ik me af wat er gebeurt zou zijn al we wél gewonnen hadden. Persoonlijk was er na het WK nog een prijs voor mij, ik werd verkozen tot beste jongere speler van het WK.
12 :WK) Wanneer u terugkomt bij PSV volgen er mindere seizoenen voor PSV. Succestrainer Kees Rijvers vertrekt, dan volgt interim-trainer Jan Reker en vervolgens komt Rotterdammer Thijs Libregts en zij halen geen prijzen voor PSV. Wanneer Thijs Libregts vertrekt neemt Jan Reker het over, maar die heeft pas in het seizoen 1985-1986 samen met Hans Kraay sr succes met PSV met behalen van de landstitel. Had er na de periode 1978 meer ingezeten voor PSV denkt u?
EB) We waren in die tussen seizoenen heel wisselvallig. De verhouding tussen jong en oud liep niet zo lekker en het had óók wel te maken met instelling en elftallen/selecties te lang bij elkaar. Eerder vers bloed moeten brengen en nieuwe impulsen om weer gierig te zijn en honger te hebben. Het seizoen na het WK in 1978 liet wel zijn sporen na. Zes man op het WK, korte vakantie, er wordt anders naar je gekeken, je moest het elftal gaan dragen en misschien ben je daar dan als 22-jarige helemaal nog niet rijp voor.
13 :WK) Het seizoen 1984-1985 is er wéér geen landstitel en in het KNVB Beker toernooi verliest PSV thuis in de halve finale van FC Utrecht na strafschoppen. Vanaf dat moment gaat het roer om in Eindhoven. PSV wil terug naar de top en haalt dan onder andere Ruud Gullit en Erik Gerets naast het elftal wat er dan al staat is dat dan het begin van een succesperiode voor PSV. U begon en sloot af bij PSV met een landstitel. Hoe kijkt u terug op uw periode als voetballer 9 seizoenen bij PSV?
EB) Mijn laatste seizoen bij PSV was ik niet helemaal fit meer. In 1980 was ik in een duel met Ron Jans en komt hij met zijn noppen op mijn achillespees een zware blessure. Hierdoor ben ik vanaf 1980 eigenlijk nooit meer volledig fit geweest. Schoenen aangepast en schuim in de schoen om zomaar toch te kunnen voetballen altijd met pijn. Zo kreeg ik slijtage aan mijn heup en heb ik inmiddels daardoor nu een nieuwe heup.
14 :WK) In het weekblad Voetbal International stond ooit een artikel over u met een foto welke blessures u allemaal had gehad, enorm veel. Desondanks komt u bij PSV in 9 seizoenen 5 seizoenen tot meer dan 30 wedstrijden en verder 2 seizoenen hoog in de 20. Eigenlijk uw laatste seizoen bij PSV komt u maar tot 15 Eredivisiewedstrijden. Had u een hoge pijngrens om ondanks veel blessureleed toch tot zoveel wedstrijden te komen?
EB) Ik had een zeer hoge pijngrens. Ik speelde met Nederland tegen Bulgarije toen had ik een open teen breuk, ik deed de schoen uit en toen stak het bot zo uit de sok ik heb gewoon door gevoetbald. Ook heb ik een dubbele liesbreuk gehad. Verder Wim Kieft ging op mijn hand staan in een duel, ik zei een verbandje er om ik speel wel verder toen bleek later dat mijn hand was gebroken. Een keer mijn neus gebroken in de wedstrijd en toen ook door gevoetbald, hersenschuddingen gehad noem maar op. Het zat in mij, mijn drive dat was adrenaline dan ga je door. Ik heb twee jaar geleden een nieuwe heup laten zetten. Dat kwam door mijn achillespees die was 2 centimeter verschil met de andere kant en dan ga je scheef lopen. Dat is dan later de tol die je ervoor moet betalen. Ik heb nog een half jaar bij MVV gespeeld en ik kon toen bijna niet meer wenden, draaien, keren door mijn heup.
Ik heb roofbouw op mijn lichaam gepleegd, altijd om door te gaan met die blessures en daar heb ik nu wel naweeën van. Het zit wel in de aard van het beestje om zo voor mijn sport te gaan. Ik heb een flinke knieblessure gehad die werd gehecht daar stond een hersteltijd voor, maar ik had eerder zelf de hechtingen eruit gehaald om snel weer te kunnen trainen om mijn plek in het elftal niet te verliezen. Dat was toen bij Roda JC onder trainer Jan Reker. De dokter zei dat kan helemaal niet maar ik trainde toch weer mee.
15 :WK) In 1980 is er belangstelling van Arsenal voor u om in de Premier League te gaan voetballen. Wegens ziekte van uw vader kiest u toch voor een langer verblijf bij PSV. Dit mag toch wel een groot respect van u naar uw vader toe worden genoemd.
EB) Ik kon ook naar de Bundesliga naar HSV waar ik mee had gesproken en kon een 5 jarig contract krijgen tijdens een gesprek in België op het vliegveld in Brussel. Wat gebeurt er nu een uur er na hadden we daar ook een gesprek met een delegatie van Arsenal. De mensen van HSV gingen daarna nog wat eten en die komen de delegatie van Arsenal tegen dat was wel vervelend. Ik kon bij Arsenal een fantastisch 3 jarig contract tekenen. Ze regelden alles een sportzaak noem maar op. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan in verband met de situatie van mijn vader.
16 :WK) Bij PSV voetbalt u met grote namen, wie of meerdere hebben in uw Eindhovense periode de meeste indruk op u gemaakt? U voetbalt lang samen met Huub Stevens in die tijd het duo Stevens Brandts dat was echt wel status.
EB) Dat was wel zo iedereen was wel bang van het duo Brandts Stevens. De beste speler die ik heb meegemaakt en mee heb samen gevoetbald was Willy van der Kuijlen. Verder toen ik trainer bij PSV was natuurlijk Luc Nilis, die was echt goed. Ik ben bij het afscheid van Willy geweest in het stadion na zijn overlijden, dat was zeer indrukwekkend. Ik wist dat het niet goed ging met Willy, ik kende zijn vrouw en zijn kleinzoon speelde bij Eindhoven daar was ik trainer.
17 :WK)Na PSV is er een overgang naar dan Eredivisie club Roda JC voor tweeënhalf seizoen, onder trainers Rob Baan en Rob Jacobs. Seizoen 1986-1987 een 4e plaats en seizoen 1987-1988 een 15e plaats in de Eredivisie. Hoe was uw tijd in Kerkrade?
EB) Daar heb ik samen gespeeld met Piet Wildschut, we hadden een goede selectie het eerste jaar. Verder was Nol Hendriks de geldschieter van Roda JC, daar had ik wel een goed contact mee. Nol Hendriks zei toen al Mark van Bommel die net 16 jaar was dat wordt een goede voetballer. Hij ging overal kijken en die wist zo of het goede spelers waren. Roda JC heeft altijd dankzij Nol Hendriks bestaan. Ik geloof dat hij zo'n 10 miljoen gulden in die tijd voor de club verdiend heeft. Hij wilde nooit meer geld hebben als er een speler gekocht was en later verkocht werd dan ging de winst naar de club.
18 :WK )Het seizoen 1988-1989 voetbalt u de 2e helft van het seizoen in de Eredivisie voor MVV Maastricht hoe kwam deze overgang tot stand? Uiteindelijk is er behoud in de Eredivisie voor MVV met een 14e plaats onder trainer Jo Bonfrere waar u voor MVV tot 16 Eredivisiewedstrijden komt.
EB) Ik had een beetje een haat- liefdeverhouding met trainer Jan Reker en hij zette mij er een keer er naast en daar was ik door gepikeerd. Misschien was dat zijn manier om mij te prikkelen en dat is misschien eigenlijk alleen maar goed, maar in die periode hadden we even niet zo'n goede verhouding. Ik kom Jan nu nog regelmatig tegen hij regelt kaarten voor mij bij PSV en ik vond hem een prima trainer alleen toen hij mij niet meer opstelde daar had ik problemen mee, ik ben sportman en wilde voetballen.
19 :WK) Vervolgens speelt u twee seizoenen in de Belgische Eerste Klasse bij Germinal Ekeren. Een 13e en een 5e plaats wat UEFA Cup voetbal brengt. Voor u achtereenvolgens 26 en 33 competitiewedstrijden, je kunt wel spreken van een succesperiode bij Germinal Ekeren lijkt me zo? Uw 2e seizoen Europees voetbal halen voor het eerst in het bestaan van deze club moet geweldig zijn geweest?
EB) Het was geweldig om met deze club Europees voetbal te halen. Wel heb ik het seizoen daarna niet meer voor Germinal Ekeren gevoetbald. Na 2 seizoenen werd er gezegd dat er een verbeterende aanbieding zou komen. Dus ik ben met vakantie gegaan en kom daarna terug om mijn contract te tekenen en toen kreeg ik te horen dat het niet door ging. Ik was verbijsterd. Ineens onverwacht was het klaar, toen ben ik naar de Graafschap gegaan. Dan kun je zien hoe onbetrouwbaar zo'n bestuur van die club eigenlijk was. Onbegrijpelijk nadat we na een geweldig seizoen Europees voetbal hadden gehaald en ik veel wedstrijden gespeeld had.
20 :WK) Uw laatste seizoen van uw actieve voetbalcarrière is in de Eredivisie bij de Graafschap waar u uw profcarrière begon. U komt nog tot 20 Eredivisiewedstrijden onder trainer Simon Kistemaker, maar wordt uiteindelijk afgekeurd vanwege uw heup. Hoe ging u om met deze teleurstelling?
EB) Ik was er op een gegeven moment wel klaar mee. Ik had als voetballer al zoveel meegemaakt. Simon Kistemaker was een geweldig mens en een enorme fanatieke trainer. Hij ging nog al eens te keer in de kleedkamer door met spullen op de grond te gooien. Ik dacht toen misschien wordt het tijd om zelf verder te gaan als trainer, daarbij had ik zoveel last van mijn heup het was eigenlijk wel over en klaar.
21 :WK) Als trainer keert u terug bij PSV in 1993. Beginnende als trainer van het 2e elftal en vervolgens vanaf 1997 wordt u assistent-trainer van het 1e elftal achtereenvolgens van Dick Advocaat, Bobby Robson en Erik Gerets. Uiteindelijk verlaat u PSV in 2001 wanneer Erwin Koeman door dan trainer van PSV Erik Gerets en voorzitter Harry van Raaij naar voren wordt geschoven als nieuwe eerste assistent-trainer van PSV. Dit was een teleurstelling na zoveel seizoenen? U vertrekt naar Spanje om dan met een vriend een bedrijf te runnen met waterkoelers.
EB) Na de Graafschap heb ik ongeveer een jaar niks gedaan en ben toen door voorzitter Jacques Ruts gevraagd om assistent-trainer te worden van dan trainer Aad de Mos. Er ontstond op een gegeven moment wrijving met mij en Erik Gerets en toen heeft hij via Harry van Raaij aangeven dat ik weg moest en Erwin Koeman doorgeschoven moest worden. Dat was wel pijnlijk. Toen ben ik naar Spanje gegaan omdat ik op dat moment er wel genoeg van had en begon daar met waterkoelers. Naderhand dat was wel mooi belde Erik Gerets mij op en zegt je bent mijn beste assistent-trainer ooit geweest zou je terug willen komen toen hij trainer werd van 1 FC Kaiserslautern. Toen heb ik resoluut nee gezegd want ik wilde niet meer samenwerken met Gerets na de ervaringen van eerder met hem.
22 :WK) Uiteindelijk keert u toch terug in de voetballerij als trainer. U gaat aan de slag bij RKSV Nuenen en promoveert naar de hoofdklasse. Vervolgens wordt u gevraagd door oud PSV voetballer Wim Jonk die dan technisch directeur is bij FC Volendam om daar hoofdtrainer te worden. In 2005 is er voor u dan een terug keer als trainer in het betaalde voetbal. In uw 2e seizoen bij FC Volendam bereikt u de finale van de nacompetitie waarin NAC Breda uiteindelijk te sterk is. Terugkijkend eigenlijk voor u een goede periode bij FC Volendam.
EB) Ik kende Wim Jonk uit mijn periode als assistent-trainer van PSV wanneer Jonk toen bij PSV voetbalde. Wij zaten een beetje op dezelfde lijn over de beleving van voetbal tijdens onze gesprekken in zijn tijd bij PSV. Zo is hij toen bij mij uitgekomen om mij te vragen als trainer toen hij technisch directeur was van Volendam. Dit had ik nooit vooraf verwacht. In de nacompetitie lopen we dan net promotie mis in mijn 2e seizoen. We dachten dat we er waren, maar in de laatste minuut scoort Diba voor NAC en wij promoveren zo net niet, heel zuur.
23 :WK) Uw carrière gaat vervolgens verder bij NAC Breda in de Eredivisie en u zet bij de club de beste prestatie ooit neer met een 3e plaats in de Eredivisie. Toch gaan beide partijen uit elkaar. Er wordt uitgesproken in de media dat het niet om de persoonlijkheid van trainer Brandts gaat maar puur om voetbaltechnische zaken. Terugkijkend misschien wel erg wrang lijkt me.
EB) Toen ik daar trainer werd wilde ze aantrekkelijk voetbal, dat eiste directeur Theo Mommers. Hij zei dat we elke thuiswedstrijd moesten winnen, de rest maakte niet uit.
Als trainer wil je natuurlijk alles winnen en daar zorgde ik voor. We speelde zeer gedisciplineerd voetbal, de tegenstanders zeiden in die periode als je bij NAC met 1-0 achter komt dan win je nooit meer. Het was gewoon goed voetbal wat wij brachten en dat kon het bestuur niet hebben en er was zodoende wrijving. Ik had geen contact met het bestuur, maar de spelers gingen voor mij door het vuur en ik werd met NAC 3e in de Eredivisie. We hebben dat seizoen een jaar op onze premies moeten wachten omdat we zoveel punten hadden behaald, ieder punt leverde geld op dat hadden ze nooit verwacht. Ik wist in december al dat mijn contract niet verlengd zou worden want binnenskamers werd mij al door mensen gezegd dat trainer Robert Maaskant al steeds op de tribune zat. Ik heb er goed gefunctioneerd, maar er was een vorm van jaloezie van het bestuur en zo liep dat niet prettig de samenwerking. In januari dat seizoen zeiden ze me we gaan niet verlengen toen stonden we 8e of 7e want we zouden zogenaamd niet aantrekkelijk voetbal spelen. We gingen uiteindelijk steeds beter spelen van af dat moment en werden 3e.
24 :WK) Dan gaat u een zeer bijzondere periode aan als trainer beginnende in Iran bij Rah Ahan FC waar u een half jaar werkt, maar beide partijen gaan uit elkaar. Vervolgens werkt u in Rwanda bij APR FC waar u in 2011 en 2012 de dubbel behaald. Deze ervaringen in Iran als Rwanda zijn natuurlijk ongekend bijzonder en prachtig natuurlijk dat dit in Rwanda gepaard gaat met succes.
EB) Het duurde net te lang na mijn vertrek bij NAC om te wachten op een club in Nederland daarom heb ik dat gedaan. Achteraf had ik dat nooit moeten doen ondanks het sportief succes. In Iran duurde het maar een half jaar omdat ze mijn salaris niet betaalde.
25 :WK) U bent óók trainer in Tanzania in de hoogste klasse daar bij Young Africans waar u in uw eerste seizoen wederom een landstitel veroverd. In het 2e seizoen gaan u en de club uit elkaar ondanks dat u eerste staat!
EB) Het is enorm pittig en zo'n keuze in zulke landen zou ik nooit meer doen. Een gigantische beleving, maar je moet er ook veel voor inleveren. Achteraf kun je dan beter naar het Midden Oosten gaan.
26 :WK)Terug in Nederland werkt u nog voor de amateurs van RKVV DIA en vervolgens voor FC Dordrecht en vervolgens wederom voor RKVV DIA. Ging dit in goed overleg met RKVV DIA?
EB) DIA was van vrienden van ons en die vroegen of ik ze niet kon helpen. Hun zonen voetbalde daar, vandaar dat ik er ging trainen. Dordrecht was betaald voetbal en toen dat dan eindigde had DIA geen trainer en kon ik daar terugkomen.
27 :WK) Dan bent u assistent-trainer bij NEC van hoofdcoach Peter Hyballa. Wanneer Hyballa wordt ontslagen wil u op eigen verzoek niet meer betrokken zijn bij het 1e elftal van NEC en gaan beide partijen uit elkaar.
EB) Ik kon niet goed overweg met Peter Hyballa. Bij NEC hebben ze mij toen als assistent-trainer niet gevraagd om het over te nemen als hoofdtrainer. Ik wilde zo zelf vertrekken bij NEC.
28 :WK) U wordt assistent-trainer en hoofdtrainer van FC Eindhoven de periode 2018-2019 tot 2019-2021. Mogen we zeggen dat u mede grondlegger bent van het succes dat FC Eindhoven nu beleefd door een 3e plaats in de Eerste Divisie en de nacompetitie heeft bereikt?
EB) In mijn periode hebben we daar een goede basis neergezet.
29 :WK )In 2020 brengt u een biografie uit onder de naam "Nooit natrappen". U beschrijft ww hoogtepunten als voetballer met 2 landstitels met PSV, winst van de UEFA Cup en de WK finale van 1978. U leert Johan Cruijff beter kennen in Spanje tijdens uw zakelijke avontuur met de waterkoelers. U beschrijft Piet de Visser over de ontdekking van Ronaldo die u zelf ontdekte en waar de Visser de eer opeiste. De periode als trainer van NAC Breda waar u formidabel presteert, maar technisch directeur Ernest Stewart, algemeen directeur Theo Mommers, hoofdscouting Jeffrey van As en assistent Leon Vlemmings u keihard lieten vallen. Uw ervaringen bij PSV als assistent-trainer met Bobby Robson en Erik Gerets en Dick Advocaat. Tot slot de precieze situatie bij FC Dordrecht met directeur Marco Boogers en assistent-trainer Gerard de Nooijer. In de biografie bijt Brandts van zich af waar hij als voetballer fier overeind bleef, maar als trainer steeds ervaringen kreeg met list en bedrog.
Vriend van Brandts Ed Kieboom beschrijft dat Brandts weinig waardering heeft gehad. Er had eigenlijk een biografie moeten komen over Brandts waar andere hadden kunnen vertellen wat voor goede trainer en mens hij eigenlijk is.
EB) Achteraf had ik wat meer van me moeten afbijten. Je bent zo wie je bent. Het is ook hoe de voetbalwereld kan zijn op momenten.
WK) Bedankt voor dit open interview
EB) Graag gedaan.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 24 jun 2022 - 16:18