Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
Huub, Hubertus, Jozef, Margaretha, Stevens werd geboren op 29 november 1953 in het Limburgse Sittard en hij groeide op in de volkswijk Stadbroek.
1.WK) Op 8 jarige leeftijd begint u met voetballen in de jeugd van toen Sittardia. Welke elftallen heeft u in uw jeugdperiode allemaal doorlopen? In uw begintijd als voetballer op welke positie speelde u allemaal?
HS) Ik ben in de E jeugd begonnen nadien ben ik naar de C jeugd gegaan. Ik lag altijd een jaar voor op mijn leeftijdsgenoten. Eigenlijk heb ik in de A jeugd maar 2 of 3 wedstrijden gespeeld, toen werd ik al gelijk overgeheveld naar het 1e elftal. Hahaha, die is goed, ik ben begonnen in de spits, ik was spits en ik scoorde veel en dat viel op schijnbaar. In de C jeugd hadden we een trainer Frans de Bruin die één keer in de zoveel dagen ons trainde en dat was de trainer van het 1e elftal en die wilde óók de jeugd wel eens trainen. Die gaf mij het advies of ik niet beter uit de voeten kwam als verdediger. In een bepaald toernooi was dat ik voor het eerst als centrale verdediger speelde. Toen ben ik in het Nederlands jeugdelftal onder 14 jaar terecht gekomen als centrale verdediger. Wel heb ik in het betaalde voetbal bij Fortuna Sittardia combinatie heb ik nog wel eens een bepaald moment in de spits eens een keer gespeeld als het nodig was. Ik was een echte verdediger die ook wel uit de voeten kon verdedigend op het middenveld. Ik heb ook jaren in het Nederlands elftal gespeeld als defensieve middenvelder.
2.WK) Wanneer had u het gevoel/gedachten dat er weleens een carrière als profvoetballer in zou zitten? Hoe was, naast het voetballen, uw schooltijd en opleiding?
HS) Heel simpel; wij woonde in de wijk Stadbroek en daar moest je iedere dag overwinnen en dat heeft mij gevormd. Niet alleen in de familie want ik was de middelste van 5 jongens en ik had 2 oudere broers en daar moest ik tegenaan vechten en we hadden nog 2 nakomertjes. School, ik heb de lagere school gedaan, de LTS gedaan, ik had ook naar de MULO kunnen gaan toentertijd, maar dat wilde ik niet want ik wilde met mijn handen werkzaam zijn. Wel bleef het voetbal daarnaast erbij dat deed ik veel te graag. Wanneer ga je eigenlijk denken aan een profcarrière? Eigenlijk op het moment dat je bij wijze van spreken je eerste contract aangeboden krijgt, en dat was toen ik 16 jaar was. Dan ga je na denken over een betaald voetbalcarrière. Nadat ik dat contract getekend had, werd ik voor de UEFA jeugd uitgenodigd en dat was denk ik wel een hele voorname selectie voor mij. Mede omdat ik toen met Adri van Kraaij in het centrum kwam te spelen.
3.WK) Welke trainer zag het in u zitten voor 1e elftal speler van toen Fortuna SC. Hoe werd het in uw thuissituatie gestimuleerd dat u zelf vol voor het voetbal ging?
HS) Evert Theunissen. Vol voor het voetbal? Dat kwam óók door de concurrentie onderling van mijn oudere broers, die speelde óók bij Sittardia in de jeugd. Zij maakte ook stappen en dat zag ik en ik wilde óók die stappen maken. Die concurrentie is eigenlijk altijd doorgegaan en mijn oudere broers zijn op een gegeven moment gestopt met voetballen en ik wilde niet stoppen, ik wilde altijd maar weer verder. Ik had ook het geluk dat ik op een gegeven moment een contract kreeg aangeboden. Dus dan ben je verder dan mijn broers waren. Mijn vader zei altijd, hij wilde niet dat zijn kinderen ook ondergronds moesten werken, want dat vond hij niets voor zijn kinderen. Die probeerde mij op een heel gezonde manier te pushen dat ik dat zou grijpen wat in mijn mogelijkheden lag. Of dat nou was op school of in het voetbal, als je iets deed dan moest je dat met plezier en vol overgave doen. Dat was de les die ik van mijn vader mee kreeg en van moeders kant laat dat duidelijk zijn. Als wij op straat voetbalde dan moest ik altijd opboksen tegen mijn oudere broers. Dan krijg je toch een bepaald soort winnaarscultuur die mij zo gevormd heeft.
4.WK) Op 16 jarige leeftijd maakt u uw debuut in de Eerste Divisie in het seizoen 1970-1971. Een uiterst zeer jonge leeftijd.
HS) Ja, wat snel komt kan goed zijn. Wij waren een mijnwerkers familie en wij hadden het niet breed, daardoor bleef ik ook met beide benen op de grond staan. Als ik bij wijze van spreken een klein beetje wilde zweven dan waren of mijn vader en moeder of mijn 2 oudere broers daar om mij te corrigeren.
5.WK) Een groot dramatische impact is het overlijden van uw vader op 4 mei 1971. De gezinssituatie en uw persoonlijk leven staan dan voor een enorme verwerking. Hebben jullie als gezin steun gehad en kracht gevonden om strijdend door te gaan?
HS) Na dat ons vader was overleden door een verkeersongeluk waren mijn 2 oudere broers al uit huis. Zij woonde wel in de buurt, maar zij hadden wel hun eigen zaken te regelen. Natuurlijk hielpen die af en toe wel eens. Ik had zelf al zoveel meegemaakt en natuurlijk was ik nog een kind. lk was zo ook al snel volwassen, omdat de jongere kinderen de één 6 was en de andere 4 van die nakomelingen. Dus je was eigenlijk een soort vader in de familie, maar wij corrigeerde ons onderling. Dat ging er af en toe er wel eens hard aan toe, maar wel op een eerlijke manier. Toen ons vader overleed was ik eind jaar van de school, ik had mijn examens in die week. Ik heb die examens gehaald. Puur uit het feit dat ons vader zei, je moet toch zorgen dat je je studie volbrengt. Dat voetbal is mooi, maar je moet iets hebben waar je op terug kunt vallen. Ik kijk met veel respect terug op mijn vader die maar 49 jaar oud is geworden. Ik heb hele grote bewondering voor het feit hoe ons moeder het verlies van haar man om ging. Financieel, dan komt er toch op een eenling in een gezin veel druk. Daarom was ik zo blij dat ik een contract kreeg aangeboden. Zo moest ik mede met mijn moeder zorgen en voor de twee jongere kinderen. Persoonlijk ondersteunen van ons moeder, de hele gang van zaken van een gezin. Maar we hebben het wel voor elkaar gekregen. Daarom spreek ik ook met grote bewondering voor mijn moeder dat zij dat voor elkaar heeft gekregen heeft. Zonder te hertrouwen of wat dan ook, nee puur voor haar kinderen, puur voor het gezin.Dus dat was een overlevingsfase. Die overlevingsfase heeft mij wel heel veel gegeven, dat vormt je. Helaas heeft mijn vader niet meer kunnen genieten van het feit dat zijn derde zoon debuteerde en profvoetballer werd. Hulp hebben we niet gehad van andere mensen. Ja natuurlijk heb je altijd wel hulp of van de buren of van mensen, maar de echte steun was ons moeder.
6.WK) Seizoen 1970-1971 t/m seizoen 1974-1975 voetbalt u 5 seizoenen in de Eerste Divisie 111 wedstrijden voor Fortuna SC. Welke trainers heeft u allemaal gehad en welke medespelers staan u nog het meeste bij?
HS) De eerste was Evert Theunissen, ik heb verder dan gehad Cor Brom. Frans de Bruin die was toen ik in de jeugd speelde trainer van het 1e elftal en die trainde dan één keer in de zoveel tijd óók dat jeugdelftal. Iemand die invloed op mij heeft gehad en wie mij in de jeugd ondersteund heeft dat was geen trainer maar dat was Gerrit Hendriks. Hij was jeugdleider, die was van Fortuna en die kwam over in de combinatie die toen ontstond.
7.WK) Vijf seizoenen Eerste Divisie Fortuna SC brengen u achtereenvolgens een 10e, 13e, 9e, 5e (na competitie 2e) en 9e plaats. Hoe kijkt u terug op 5 seizoenen Fortuna SC in de Eerste Divisie?
HS) Ik was jong, ik wilde altijd spelen. Buiten dan dat ik in die Eerste Divisie speelde had ik óók de UEFA jeugd en daar speelde ik ook veel wedstrijden en toernooien. De Eerste Divisie was wel een goede leerschool. Want je zat toch tussen de grote jongens in. Ik weet nog Frans Roemgens dat was een centrale verdediger waar ik mee in het centrum speelde. Je had Arno Ernst. Ik heb eigenlijk alle plaatsen gespeeld defensief, maar het waren wel allemaal gasten waar je tegen aan moest boksen. Met jeugdvriend Huub Phennings heb ik daarna ook nog in het eerste samengespeeld. Later toen die combinatie kwam was Fred van Barneveld er bij gekomen. In die jaren ontzettend veel steun ondervonden van die oudere spelers.
8.WK) Na 5 seizoenen Fortuna SC is er dan een vertrek uit Limburg naar PSV. Waren er meerdere clubs die in u interesse hadden? Heeft u met meerdere clubs gesproken? En wat gaf uiteindelijk de doorslag om voor PSV te kiezen?
HS) Er waren meerdere clubs, maar PSV was top, daar wilde ik heen. Ik speelde samen met Adri van Kraaij in de UEFA jeugd en ik denk dat Adri aan trainer Kees Rijvers een tip gegeven heeft. Omdat Pleun Strik zou stoppen was PSV op zoek naar een vervanger.
Ik kreeg op een gegeven moment een telegram bij Rosita textielbedrijf (waar ik werkte in het magazijn) dat ik uitgenodigd werd voor een proeftraining bij PSV. Een telegram van Ben van Gelder dat heb ik neergelegd bij Cor Brom en Cor is toen met mij meegegaan naar Eindhoven en heeft me toen naar PSV gebracht voor die training. Op die training waren 1e elftal spelers en Nick Deacy werd ook getest net als ik op dat moment. Na de training heb ik afscheid genomen van de PSV spelers en nadien had ik nog een gesprek. Toen ik afscheid nam zei Jan van Beveren we zien ons snel terug. PSV wilde me toen hebben en is het snel gegaan. Er was toen veel te doen over de transfersom F80.000,-- gulden. PSV wilde dat niet betalen en Fortuna wilde zelfs nog meer ontvangen. Er is gesproken over een 2 jarig contract, het 1e jaar om te wennen en het 2e jaar zou ik dan moeten doorbreken.
9.WK) Het seizoen 1975-1976 begint u dan bij PSV. Hoe was de overgang van Eerste Divisie voetbal naar het niveau van de Eredivisie? In uw eerste seizoen bij PSV komt u tot 11 Eredivisie wedstrijden.
HS) Ik had het verschrikkelijk moeilijk met de overstap van de Eerste Divisie naar de top van de Eredivisie. Die overgang was gigantisch voor mij. Ik heb toen ongelofelijk hard getraind om die tekortkomingen op het juiste niveau te krijgen. De mede selectiespelers van Beveren, vd Kuijlen, de Kerkhofjes ze wilde allemaal helpen. Het was ontzettend fijn de sfeer en de warmte bij de club. Dat was een ook vereiste van Rijvers dat er ook ondersteuning onder elkaar was, dat er een team was.
Rijvers zijn vrouw hoe die omging met de spelersvrouwen dat was ongelofelijk, dat heb ik zelf later als trainer meegenomen. Anie Rijvers was een moeder van de spelersvrouwen fantastisch gewoon zoals zij dat deed. Dat was de gemoedelijkheid bij PSV het warme gevoel. De familie van Kemenade Harry en Mies. Harry, een schitterende mens.
10.WK) Seizoen 1975-1976 is er een goede start voor u bij PSV met direct de Nederlandse dubbel. Was dit het werk van trainer Kees Rijvers die sinds zijn komst naar PSV aan het bouwen was aan een sterk PSV collectief en een aanval op Ajax en Feyenoord na hun succes jaren vooral Europees begin jaren 70?
HS) Het was een echte goede groep. Ralf Edström was er toen nog. Ik ben er heel langzaam in gegroeid, want ik ben eigenlijk pas in het tweede deel van het eerste seizoen van mij bij PSV in het team gekomen. Mijn eerste wedstrijd was thuis tegen ADO Den Haag en we wonnen in een zeer moeizame wedstrijd met 2-0 en ik scoorde ook nog eens de 1-0. De kampioenswedstrijd heb ik niet mee gedaan want ik had mijn kuitbeen gebroken.
11.WK) Teleurstellend was in het seizoen 1975-1976 de halve Finale in het Europacup 1 toernooi tegen AS Saint Étienne. De uitwedstrijd werd met 1-0 verloren en de thuiswedstrijd in Eindhoven bleef het 0-0. Ralf Edström werd door de keeper van Saint Étienne uit de wedstrijd geslagen en zou zo na de rust niet meer mee kunnen doen, een dramatisch gemis. Jaren later verliest PSV zelfs een keer met 6-0 van de Fransen.
HS) Toen Ralf Edström uit de wedstrijd ging dat kun je niet bewijzen dat dat opzet was. Feit was wel wij hadden zo geen aanspeelpunt meer. PSV was goed op weg richting de Europese top maar, over AS Saint Étienne daar kun je wel over zeggen dat was een zeer sterke ploeg. Met Michel Platini, Dominique Rocheteau en meerdere internationals. Absoluut geen onderschatting in die 6-0 verlies wedstrijd, iedereen wilde die wedstrijd spelen, maar het overkomt je.
12.WK) In de 2e helft jaren 70 maakt u deel uit van een gouden generatie met Jan van Beveren, Gerrie Deijkers, Kees Krijgh jr, Jan Poortvliet, Adrie van Kraaij, Ernie Brandts, Pleun Strik, Guy François, Bertus Quaars, Peter Dahlqvist, Nick Deacy, Paul Postuma, Ralf Edström, Harry Lubse, Willy en René van de Kerkhof en natuurlijk Willy van der Kuijlen. Met deze spelers wordt altijd de echt eerste gouden periode van PSV benoemd (Pleun Strik, Bertus Quaars en Ralf Edström zijn er niet meer bij tijdens het succes seizoen 1977-1978) met als hoogtepunt het seizoen 1977-1978 waar PSV landskampioen wordt en beslag legt op de UEFA Cup.
HS) Daar ben je trots op dat je bij die selectie behoorde. Ik had mijn bijdrage zoals iedereen zijn bijdrage had, we waren een team. Ik was een speler die mijn medespelers niet in de steek liet. Als de trainer vroeg kun je spelen dan kon ik spelen, desnoods zet maar een spuitje.
13.WK) Na de succesvolle jaren van trainer Kees Rijvers komt er in januari 1980 een einde aan zijn periode bij PSV, Jan Reker maakt het seizoen af. Vervolgens komt de Rotterdammer Thijs Libregts als trainer naar PSV seizoen 1980-1981 t/m seizoen 1982-1983 met wisselend succes. Tevens wordt manager Ben van Gelder opgevolgd door manager Kees Ploegsma.
HS) Als je na Rijvers komt dan is het niet eenvoudig. Voor Thijs was het eigenlijk zijn eerste grote club, hij kwam van Excelsior af. Dat is wel een grote stap van Excelsior naar PSV. Libregts deed het op een bepaalde manier, die sloeg niet aan. Pech was er het 1e seizoen betreft Teddy Maybank die met veel verwachtingen voor veel geld werd gehaald, maar zeer snel afgekeurd wordt voor betaald voetbal. Dat was een dreun voor PSV en Kees Ploegsma, maar daar loop je ongelukkig tegen aan als club. Ik heb Thijs Libregts nadien nog wel eens getroffen, een fantastische kerel. Ja maar het moet wel klikken met de groep en wij waren Rijvers gewend. Jan Reker kwam als tussenpaus en dan komt Thijs uit Rotterdam, dat boterde gewoon niet zo goed. Thijs dacht dat het wel kwam die klik. De liefde zoals Rijvers dat bracht, Jan Reker deed dat ook op zijn manier, maar dat had Thijs niet.
14.WK) Na 3 seizoenen Thijs Libregts als trainer van PSV neemt dan Jan Reker het over als hoofdtrainer van PSV. Seizoen 1983-1984 wordt Arie Haan gehaald bij PSV, maar dat brengt geen succes. Feyenoord met dan Johan Cruijff wordt met 5 punten voorsprong landskampioen. Wederom heeft PSV het gouden spitsen duo Hallvar Thoresen en Jurrie Koolhof zij scoren dit seizoen beide 23 Eredivisie doelpunten. Toch voor PSV is er maar een 2e plaats in de Eredivisie. Tussentijds in oktober 1983 wordt Glenn Hysén als versterking naar PSV gehaald van het Zweedse IFK Göteborg. In het UEFA Cup toernooi is Nottingham Forest in de 2e ronde te sterk. In het KNVB Bekertoernooi strand PSV in de kwartfinale uit bij HFC Haarlem na een 4-1 verlies.
HS) Arie Haan kwam als de grote meneer binnen, zo dacht hij ook te spelen, maar in het veld liep dat niet. Op een bepaalde training moesten wij man tegen man spelen. Tegen wie ik ook moet spelen of dat nou training was of wedstrijd was ik ging altijd 100% en dat deed ik ook tegen Arie. Toen raakte ik hem op een gegeven moment, maar daar was geen opzet bij. Duels die wil je niet verliezen en dat was Arie niet gewend. Arie heeft niet gebracht wat er van verwacht werd bij PSV. Bij Feyenoord bracht in dat seizoen Johan Cruijff natuurlijk wel een bepaalde euforie mee dat seizoen.
15.WK) Seizoen 1984-1985. PSV krijgt te maken met een langdurige blessure van Jurrie Koolhof. De Deen Kenneth Brylle Larsen komt van RSC Anderlecht naar PSV en Hans van Breukelen wordt gehaald als 1e keeper uit Engeland van Nottingham Forest. In november 1984 wordt René van der Gijp overgenomen van het Belgische Sporting Lokeren.
Een apart, maar teleurstellend seizoen voor PSV. Het begint vooraf hoopgevend voor PSV, het eigen Townsend Thoresen toernooi in Eindhoven wordt gewonnen met overwinningen op Club Brugge en Atlético Madrid. In de Eredivisie zijn er 17 overwinningen, maar daarnaast 14 gelijkespelen en maar 3 nederlagen. Van Ajax wordt uit met 1-4 gewonnen en in Eindhoven met 4-0. Thuiswedstrijden met grote uitslagen winst voor PSV van HFC Haarlem 7-1 en AZ'67 7-2 gewonnen. Een seizoen waar teveel kleinere wedstrijden worden afgesloten met een gelijkspel kost PSV uiteindelijk de landstitel. Europees treft PSV in het UEFA Cup toernooi in de 2e ronde Manchester United. Na 0-0 in Eindhoven wordt PSV uiteindelijk uitgeschakeld in de verlenging door een gegeven strafschop in de verlenging 1-0.
Het KNVB Bekertoernooi moet dan succes brengen, in de 3e ronde Ajax-PSV 1-1, replay in Eindhoven 2-0 voor PSV. De kwartfinale wint PSV over 2 wedstrijden van MVV Maastricht 1-1 en in Eindhoven met 6-3. Daarna de halve finale tegen FC Utrecht. In Utrecht blijft het 0-0. De weg naar de finale ligt open voor PSV. In Eindhoven is het PSV tegen keeper Jan Willem van Ede 2-2. Een zeer sterk PSV wat kans op kans krijgt loopt zich vast op de Utrecht keeper. Uiteindelijk geen finale want PSV verliest met strafschoppen van de Utrechters. Een seizoen waar PSV pijnlijk veel en onnodig heeft laten liggen.
HS) De basis was er eigenlijk al met de selectie Hallvar Thoresen, Michel Valke, Jan Heintze, Ton Lokhoff dat een jaar later wél kampioen werd. Een seizoen te vaak onnodig puntenverlies.
16.WK) Het roer moet om bij PSV na zolang een droogte qua prijzen. Harry van Raaij, Jac Ruts en Kees Ploegsma willen gaan investeren in topspelers dat moet eindelijk weer leiden tot succes bij PSV. Hans Kraay sr komt er bij langs trainer Jan Reker. Ruud Gullit komt over van Feyenoord. Erik Gerets wordt gehaald van MVV Maastricht en Rob Mc Donald komt van FC Groningen. Eindelijk wordt PSV dan weer landskampioen en overtuigend. Smet op het seizoen is wel de uitschakeling in de 2e Ronde van het UEFA Cup toernooi tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk mede omdat PSV het moet doen zonder de zeer onterechte geschorste Ruud Gullit die in de eerste ronde rood kreeg na al een gespeelde besliste wedstrijd tegen het nietige Luxemburgse Avenir Beggen. In het KNVB Beker toernooi krijgt PSV dik klop van Feyenoord met 4-1 in de 2e ronde. Een week later neemt PSV dan in de Eredivisie keihard revanche met een 5-0 overwinning op Feyenoord.
HS) Ruud Gullit en René van der Gijp dat klikte. Verder was er nog het idee dat Ruud in de laatste linie opgesteld werd. Alles viel voor PSV dit seizoen in de Eredivisie op zijn plaats.
17.WK) Na 11 seizoenen bij PSV besluit Huub Stevens te stoppen als actief voetballer na het seizoen 1985-1986. Het laatste seizoen zijn er nog 19 Eredivisie wedstrijden voor Stevens in de Eredivisie voor PSV. In de 11 seizoenen voor u bij PSV zijn er momenten geweest dat er tussentijds clubs naar u geïnformeerd hebben om over te stappen, verder heeft u na uw periode bij PSV nog overwogen om elders te gaan voetballen of was het besluit 100% stoppen? Dat u in uw laatste seizoen bij PSV niet altijd meer basisspeler was was dat óók een medeoorzaak om te stoppen als professioneel voetballer?
HS) Fortuna en MVV waren geïnteresseerd zelfs FC Twente wilde me op het einde van mijn carrière nog hebben. Ik heb dat toen afgeslagen omdat ik die clubs niet dat kon brengen wat ik eigenlijk wilde omdat ik allemaal met kleinere blessures zat. Ik kreeg toen van Kees Ploegsma omdat ik al 2 jaar een jeugdelftal trainde de mogelijkheid om af te bouwen als professional. Daarnaast kon ik als jeugd coördinator beginnen bij PSV. Dat heb ik aangenomen omdat ik mede verder wilde als trainer en het gevoel had daar iets te bieden had. Ik was 32 jaar toen, ik kon het niet meer brengen, ik had overal pijntjes en ik wilde belangstellende clubs niet voor de gek houden. Ik had het gevoel dat als ik naar een andere club zou gaan met een bepaalde verwachting binnen gehaald zou worden.
18.WK) Als Oranje international komt u tot 18 interlands onder de bondscoaches Jan Zwartkruis, Kees Rijvers, Rob Baan en Leo Beenhakker. Het EK van 1980 in Italië behoort u tot de selectie van Oranje. Nederland-Griekenland 1-0 en West-Duitsland-Nederland 3-2 speelt u in de basis. Uiteindelijk wordt Nederland 3e in de poule achter West-Duitsland en Tsjecho-Slowakije. Hoe kijkt u terug op dit toernooi en verder over uw gehele interlandcarrière?
HS) Zeker tevreden, voor mij was dat de top. Nogmaals natuurlijk had ik een soort waarde voor een ploeg. Als je dan behoort tot een selectie van het Nederlands elftal dan ben je trots. In zoverre trots, dat verdien je ook schijnbaar, maar ik was niet tevreden over dat toernooi. Want Bondscoach Zwartkruis had bepaalde ideeën hoe hij wilde gaan spelen, maar dat pakte niet goed uit. Dat was teleurstellend, de wijze waarop eigenlijk van achteruit in geschoven zou moeten worden dat gebeurde al niet. Ja en dan stonden we op het middenveld eigenlijk met te weinig voetbaltechnische kwaliteiten om snel naar voren toe te spelen. We verliezen van Duitsland met 3-2, maar als de wedstrijd 10 minuten langer had geduurd dan hadden we alsnog gewonnen. Dat is natuurlijk achteraf.
19.WK) Na het seizoen 1985-1986 wordt u trainer bij PSV. Welke jeugdteams heeft u in de jaren tot 1993 bij PSV gehad? Welke spelers van PSV die u mede hebt opgeleid zijn bij PSV doorgebroken of elders in de Eredivisie of Eerste Divisie? Ook bent u medeoprichter samen met Mart van de Heuvel van het PSV jeugdinternaat in Geldrop.
HS) In het jeugdinternaat zaten, de gebroeders Schreuder, Twan Scheepers, Loyd Kammeron, Mitchel van der Gaag, Mark Verhoeven, Peter Hoekstra. Dat waren allemaal verschillende leeftijdscategorieën. Mart van de Heuvel heeft in eerste instantie het jeugdinternaat beheerd. Daarna Ernst Meijer en zijn vrouw. Er was nog een lichting met Rob Maas die ging later naar RKC en Feyenoord, Marc Scheepers later technisch manager van FC Eindhoven, Arjan Vermeulen die heeft nog in het 1e van Vitesse gespeeld. Deze hebben in diverse elftallen in de jeugd bij PSV gespeeld. Veel spelers voetballen in de voorhoede, maar komen beter tot hun recht in de verdediging. Ze zien dat in het begin als een teleurstelling, maar ik heb altijd tegen die spelers gezegd je moet voor jezelf de top halen en als je dat doet dan hoef je ook niet negatief terug te kijken op je carrière, je mag dan altijd trots zijn op je carrière. Als je dat kunt doen dan heb je het goed gedaan. Ernest Faber bij wijze van spreken die kwam als rechterspits. Zijn vader wilde persé dat Ernest rechterspits zou spelen en ik heb toen tegen Ernest en zijn vader gezegd dat zijn kwaliteiten defensiever lagen. Uiteindelijk is hij in de top gekomen als verdediger. Ik had tijdens mijn actieve voetbalcarrière de C jeugd getraind. Toen ik fulltime ging trainen kreeg ik de A jeugd, maar ik kreeg tevens de coördinatie van de hele jeugd. Wij waren vanaf de jongere jeugd tot de A jeugd verantwoordelijk.
20.WK) Wanneer u in 1986 bij PSV start in de jeugdopleiding als trainer van PSV, wanneer had u uiteindelijk de volledige diploma's voor hoofdtrainer bij een betaald voetbalorganisatie?
HS) Dat heeft mij 6 à 7 jaar gekost om mijn A diploma te krijgen. Ik raad het iedereen aan die trainer wil worden om eerst met de jeugd te werken. Je leert daar zoveel van bij de jeugd.
21.WK) In maart 1993 vertrekt u bij PSV voor een baan als hoofdtrainer bij Roda JC samen met assistent-trainer Ad Versluijs. Het seizoen 1994-1995 is een topseizoen voor u bij Roda JC met een 2e plaats in de Eredivisie en dan Eddy Achterberg als uw assistent-trainer. Met keepers Ruud Hesp en Anton Scheutjens de spelers Raymond Atteveld, Johan de Kock, Henri Heeren, Danny Hesp, Mark Luijpers, Rick Plum, Ger Senden, Marco van Hoogdalem, Arno Doomernik, Tomasz Iwan, Eric van der Luer, Barry van Galen, Erwin Vanderbroeck, Tijjani Babangida, Dirk Jan Derksen, Maurice Graef, Max Huiberts en Ajah Ogechukwu heeft Roda JC een zeer sterke selectie. Wie zijn op voorspraak van u naar Roda JC gekomen? Wat was het bij Roda JC dat u daar in deze periode zo succesvol was?
HS) In eerste instantie ben ik naar Roda JC gegaan, de Roda JC trainer toentertijd was Adri Koster. Ik wilde het eigenlijk graag het samen met Adri doen, maar dat wilde Adri niet. Hij wilde niet gedeclasseerd worden naar assistent-trainer zo voelde hij dat. Ik vond dat ik het samen met Adri wel voor elkaar zou krijgen. Adri is toen vertrokken. Voordat ik begon bij Roda JC heb ik nog contact gehad met Kees Rijvers. Ik heb hem gevraagd wat hij ervan vond als ik trainer van Roda JC zou worden. Dan moet je zei hij een goed contract opstellen. Dat je altijd medezeggenschap hebt over transfers en noem maar op allemaal. Met een man als Nol Hendriks is het niet makkelijk om mee samen te werken, maar je kunt er ook voordeel van hebben. Nou en we hebben heel veel voordeel gehad. Ik kon goed met Nol Hendriks uit de weg, maar af en toe botste het ook, maar dat kon ook niet anders. Soms hadden we onenigheid over het halen van een bepaalde speler bijvoorbeeld. Maar we hebben wel samen een elftal neergezet. Het eerste jaar had ik te maken met spelers die niet mijn keus waren. Het 2e jaar zijn Nol, Eddy en ik aan tafel gaan zitten en gaan praten wat kunnen we doen. Nol kwam met ideeën en wij kwamen met ideeën. Zo is bijvoorbeeld Arno Doomernik erbij gekomen op voorspraak van mij. Zo had Nol ook weer ideeën hij kwam met Raymond Atteveld. Verder hadden we David Nascimento in onze selectie en FC Utrecht was geïnteresseerd in Nascimento. Misschien ruilen met Johan de Kock, ik zei doen, gelijk doen zei ik tegen Nol. Dat was een gouden zet. PSV wilde een keeper hebben en haalde Waterreus bij ons weg en Nol haalde Ruud Hesp weg bij Fortuna. Wij werden er alleen maar beter op. Zo hebben wij de selectie stukje voor stukje bij elkaar gezocht samen. HFC Haarlem speelde tegen VVV. Barry van Galen speelde daar. Ik ernaartoe met Nol. In de rust komt Nol naar mij toe en zegt hij? Als je hem kunt krijgen zei ik dan halen. Meer heb ik niet gezegd, Nol belt mij de volgende dag op en zegt hij komt morgen. Dat was de afspraak dat stond in het contract ik wilde vooraf een gesprek met de speler. Dat had Rijvers mij geadviseerd. Zo gebeurde het dus en in een gesprek van 15 minuten waren we eruit. Maurice Graef en Tijjani Babangida zijn zo ook gehaald. De trainer van VVV had zijn bedenkingen over Babangida en zette hem zelfs op de bank. Ik zag het zitten in Babangida en zo werd die selectie samengesteld.
Dit alles te danken aan Kees Rijvers om dit in mijn contract te laten zetten en Nol Hendriks hield zich aan deze afspraak.
22.WK) In oktober 1996 maakt u de overstap naar de Duitse Bundesliga. Hoe kwam deze overgang tot stand, was Roda JC positief meewerkend voor uw overstap?
HS) Ik heb het 2x meegemaakt, ik heb het met Schalke meegemaakt. Wij waren in gesprek, Feyenoord was geïnteresseerd, Roda JC en ik waren in gesprek voor een eventuele contractverlenging. Schalke had tegen ons gespeeld en manager Rudi Assauer van Schalke haalde Johan de Kock bij ons weg. Rudi Assauer heeft teruggedacht aan de wedstrijden tegen Roda JC en het voetbal dat wij brachten. De trainer van Schalke 04 Jorg Berger stond op het punt om ontslagen te worden. Rudi Assauer zocht toen contact met mij. Ik heb toen de voorzitter van Roda JC Theo Pickée ingelicht dat ik in contact was met Schalke 04. Manager Assauer is bij mij thuisgekomen en vroeg mij wie hij moest aanspreken om mij te kunnen overnemen. Dat waren dus Nol Hendriks en Theo Pickée. Bij Roda JC wilde ze me niet laten gaan. Uiteindelijk kwam een delegatie van Schalke 04 dan rond met Roda JC. Toen ben ik met mijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma persoonlijk rondgekomen met Schalke 04.
23.WK) De periode van 1996 tot 2002 voor u bij Schalke 04 als trainer is overweldigend succesvol met winst van de UEFA Cup seizoen 1996-1997 en 2x de DFB-Pokal seizoen 2000-2001 en 2001-2002. De UEFA Cup seizoen 1996-1997 waarbij jullie uiteindelijk Inter Milan in de finale verslaan met strafshoppen. Trainer Huub Stevens wint eerst als speler de UEFA Cup en nu óók als trainer. Een ongekend succes.
HS) Látal speelde rechterspits, Ingo Anderbrūgge hangend aan de linkerkant. Marc Wilmots hangende spits dat viel zo ontzettend goed samen. Je wint de UEFA Cup dat besef je op dat moment niet. Inter Milan was vooraf gewoon de favoriet. Met de strafschoppen wist ik alles van Milaan. Vanaf de jeugd had ik strafschoppen in mijn laptop. Dat gaf ik op een briefje aan Jens Lehmann, dat was toch een voordeel voor ons. Toen Marc Wilmots de beslissende strafschop scoorde was ik zo gefocust dat ik eerst opschreef hoe hij de strafschop had genomen, lange aanloop met zijn wreef. Daarna ging ik pas juichen.
24.WK) De selectie van Schalke 04 seizoen 1996-1997 heeft veel bekende namen met keeper Jens Lehman, Marco Kurz, Thomas Linke, Olaf Thon, Oliver Held, Andreas Müller, Martin Max, Ralf Regenbogen, Kock, Marco van Hoogdalem, Youri Mulder, Radoslav Látal en Jiří Němec, Miguel Pereira , David Wagner en natuurlijk Marc Wilmots. Een mix van zeer veel goede speler, wie zijn allemaal op voorspraak van u gekomen en hoe bracht u deze selectie tot zo'n sterk succesvol geheel? Wie waren de dragende spelers?
HS) Met Rudi Assauer had ik een manager met voetbal verstand. Hij had zelf in de Bundesliga gespeeld. Ik had overleg met Assauer over nieuwe spelers.
25.WK) In Seizoen 2000-2001 werd het kampioenschap pas in de laatste minuut van het seizoen beslist. Voor de laatste speeldag stond FC Bayern München 3 punten voor op Schalke 04 en had genoeg aan een gelijkspel tegen Hamburger SV om de titel binnen te halen. Bij verlies van Bayern en winst van Schalke 04 bij Unterhaching, zou Schalke 04 de titel winnen op basis van het doelsaldo. Schalke 04 kwam met 0-2 en 2-3 achter, maar uiteindelijk won Schalke 04 met 5-3. Bij Hamburger SV tegen FC Bayern München stond het na 90 minuten nog 0-0. Dan komt Hamburger SV voor met 1-0 door de Bosnische voetballer Sergej Barbarez. In de 93e minuut is deze stand nog steeds actueel.
In Gelsenkirchen kwam het bericht dat de wedstrijd was afgelopen en Schalke 04 en zijn supporters dachten kampioen te zijn en begonnen uitbundig te feesten. De wedstrijd in Hamburg was daarentegen nog bezig. FC Bayern München kreeg nog een vrijetrap en hier uit scoorde de Zweed Patrik Andersson de 1-1 een minuut later werd de wedstrijd afgefloten en was FC Bayern München toch landskampioen. Hoe kwam deze enorme teleurstelling aan in Gelsenkirchen bij de staf en selectie van Schalke 04 en de supporters?
HS) Op het moment dat de supporters van Schalke 04 aan het juichen zijn ben ik naar boven gelopen. Ik had het gevoel dat er nog iets speelde. Dan kom ik in de kleedkamer en daar zit Youri Mulder en een andere speler beide geblesseerd bij een televisiescherm. Op het moment dat ik binnenkom schiet die Patrik Andersson die bal binnen. Dat kwam wel enorm aan. Er werd nog wel lachwekkend gedaan want er werd vuurwerk op dat moment afgestoken omdat we óók op dat moment afscheid namen van het oude stadion. Dat kwam wel hard aan en was pijnlijk als je toen de supporters zag. Het meeste had ik toen te doen met Rudi Assauer en Charlie Neumann. Charlie Neumann was de Mart van de Heuvel van Schalke 04 een echte clubman. Rudi Assauer en Charlie Neumann waren helemaal verslagen ze zaten helemaal stuk.
26.WK) In 1999 wordt u door de Schalke 04 supporters uitgeroepen tot trainer van de eeuw. Dit moet natuurlijk een geweldige eer zijn?! Is dit gebeurt met een officiële huldiging in Gelsenkirchen bij het Schalke 04 stadion met supporters?
HS) Weet niet meer hoe dat gegaan is. Dat vind ik ook niet zo relevant en ja natuurlijk is dat een enorme eer. Dat werd door de supporters opgezet en georganiseerd en die roepen je dan uit.
27.WK) Na uw eerste periode bij Schalke 04 vertrekt u naar Hertha BSC. Dit is in de periode 2002 tot 4 december 2003. Wegens gebrek daar aan succes gaan beide partijen uit elkaar. Terugkijkend wat was volgens u de oorzaak dat er niet het gewenste resultaat kwam en had u er vrede mee dat u en Hertha BSC uit elkaar gingen?
HS) Ik ben nooit geaccepteerd in Berlijn omdat ik Schalke was. Dieter Hoenes, manager van Hertha BSC, had mij aangesteld. Hij had me niet vertelt van de wrijving tussen Schalke 04 en Hertha BSC dat al bestond uit een voorval van de jaren 50. Ik was succesvol geweest bij Schalke 04 en wanneer ik dan in Berlijn kom werkt dat niet. Ze hebben me daar altijd als een blauw-witte gezien van Schalke, vooral de supporters van Hertha BSC. Achteraf was wel leuk want mijn zoon heeft daar zijn vrouw ontmoet en daar ook werk gevonden. Dieter heeft mijn zoon aangesteld bij de club. Later is mijn zoon via een omweg bij SEG terecht gekomen. Via Kees Ploegsma is mijn zoon spelersmakelaar geworden. Het vertrek bij Hertha BSC deed pijn, maar van een ontslag haal ook weer ervaring uit. Uiteindelijk ik was daar voor de supporters een blauw-witte van Schalke en dat werkte niet. De supporters hebben bij me aan de deur gestaan en toen heeft Dieter Hoenes in gegrepen en is er politiebewaking gekomen.
28.WK) Vanaf juni 2004 tot mei 2005 bent u trainer van de 1.FC Köln. U brengt via het kampioenschap de 1.FC Köln terug naar de 1. Bundesliga, dit is een grootse prestatie. Daarbij bent u ook nog eens de enige trainer tussen 1996 en 2006 die niet bij de 1.FC Köln werd ontslagen.
HS) Fantastische prestatie, maar wegens privéomstandigheden heb ik ternauwernood het seizoen alsnog afgemaakt.
29.WK) Na het kampioenschap met 1.FC Köln was er géén mogelijkheid om te blijven als trainer met de 1.FC Köln in de 1. Bundesliga?
HS) Nee vanwege familieomstandigheden was dit helaas onmogelijk.
30.WK) In mei 2005 keert u terug als trainer van Roda JC in de Eredivisie tot februari 2007. Hoe ervaart u de tweede periode als trainer in Kerkrade en de resultaten? Wat was uw reden van vertrek?
HS) Moeilijke 2e periode omdat er verwachtingen zijn. Je wordt binnengehaald als de Messias en dan is het uiteindelijk niet zoals de eerste keer.
31.WK) Vervolgens wordt u trainer van het dan laag geklasseerde HSV. U slaagt erin om HSV voor degradatie te behoeden. U presteert het zelfs uit 15 wedstrijden 30 punten te behalen en zo 7e in de 1. Bundesliga te worden. Uw 2e seizoen in Hamburg wordt u 4e en op de laatste speeldag plaatst u HSV ook nog vóór het UEFA Cup toernooi door een 7-0 overwinning op Karlsruher SC. Een zeer succesvolle periode voor u in Hamburg. Wie waren bij u de sterkhouders bij HSV in de selectie?
HS) Met Rafael van der Vaart en Joris Mathijsen hadden we toch Nederlandse inbreng en er was Vincent Kompany. Natuurlijk als je terugkijkt is het in Hamburg geweldig gegaan.
32.WK) In 2008 wordt trainer Huub Stevens dan eindelijk trainer van oude liefde PSV. De hoge verwachtingen gingen gepaard met veel strubbelingen bij PSV in uw periode.
*U wilde Adri Koster en Erwin Koeman als assistent-trainers. Algemeen directeur Jan Reker kwam niet tot overeenstemming met Adri Koster en Erwin Koeman werd door Jan Reker afgeserveerd. Zo werden min of meer de nog aanwezige Jan Wouters en Dwight Lodeweges als assistent-trainers aan u opgedrongen.
*Als keeperstrainer kreeg u na het gedwongen vertrek van Joop Hiele, naast Hans Segers, de Braziliaan Flavio Tenius toegewezen. Wanneer dan Heurelho Gomes vertrekt werd Flavio Tenius, nog voor de komst van Huub Stevens alweer vervangen door Anton Scheutjens.
*Jefferson Farfan was vertrokken naar Schalke 04, de selectie van PSV kwam zo aanvallend te kort. De door u gewenste Milan Jovanić van Standard Luik en Mevlüt Erdinç van FC Sochaux werden niet gecontracteerd.
*Heurelho Gomes was met ruzie vertrokken de 2e keeper van Manchester City Andreas Isaksson werd gehaald, met een 35 jarige Bas Roorda en een nog jonge Jeroen Zoet was er geen sprake van concurrentie voor Isaksson.
Uit eindelijk zou u 7 maanden bij PSV blijven. Trainer Huub Stevens die staat voor discipline en respect kreeg de intern rommelende spelersselectie van PSV niet op de rails. Er zijn aanvaringen met Ecuadoraan Edison Mendez, een felle woordenwisseling op de training. Danko Lazović brengt in het Servisch een scheldpartij uit na een succesvolle invalbeurt tegen Ajax waarvoor Danko Lazović later een boete kreeg. Dan is er nog de Mexicaan Carlos Salcido die in een interview zich negatief uitspreekt tegen trainer Huub Stevens "Ik voel me als voetballer doodgemaakt". Uiteindelijk biedt op woensdag 28 januari 2009 trainer Huub Stevens zijn ontslag aan bij de directie van PSV, na 15 punten achterstand op dan lijstaanvoerder AZ. Verder een snelle uitschakeling in het KNVB Bekertoernooi en een mislukt Champions League toernooi. Er was geen klik tussen de spelersgroep en de trainer aldus trainer Huub Stevens. De samenwerking met Algemeen directeur Jan Reker verliep slecht en er werd niets gedaan met adviezen die Huub Stevens bij de directie neerlegde. Er komt in oktober 2009 nog zelfs een arbitragezaak tussen Huub Stevens en PSV betreffende de afwikkeling van de vertrekregeling.
Hoe kijkt u terug naar uw tijd als hoofdtrainer van PSV na zoveel verwachtingen en dan zo'n teleurstellend einde?
HS) Toen ik bij PSV kwam was dat niet op dat moment een gelukkige situatie. Er waren bij de club op dat moment al zoveel strubbelingen met de Balkan, Zuid-Amerikaanse en de Nederlandse spelers. Dat was al gaande voor ik kwam, als je dat moet bij sturen dat is niet makkelijk. Ik was in Duitsland iets anders gewend namelijk respect, mentaliteit, discipline. Het is dan heel erg moeilijk om dan te schakelen naar een groep die eigenlijk géén groep was. Het was eigenlijk een drie-eenheid. Als je dan niet je gewenste trainersteam hebt dan is dat heel moeilijk. Met Erwin Koeman en Adri Koster had ik gevoetbald, daar had ik een band mee. Met alle respect voor Jan Wouters en Dwight Lodeweges maar met hen had ik dat niet. Verder twee prima mensen hoor, maar niet de band zoals met Erwin en Adri. Zelf had ik door alle strubbelingen al eerder gedacht om te stoppen. Jan Reker en Kees Ploegsma hebben mij daar van afgehouden en gezegd doorgaan. Pijnlijk dat het zo is gelopen, je hebt een doel voor ogen en je krijgt het niet voor elkaar. Ik had ook niet het gevoel om me heen dat ik in een team zat.
Achteraf gebleken was dit het verkeerde instap moment. Dat is zeer jammer want PSV is toch je club. Ik heb er jaren gespeeld en ook getraind bij de jeugd. Ik ga daar niet zomaar weg, want de club ging me aan het hart. Uiteindelijk na mijn vertrek kwam er een arbitragezaak. Daar zijn geen winnaars uitgekomen er komen alleen maar verliezers uit zo'n situatie. Daar verliest PSV, Jan Reker en mijn persoon.
33.WK) Op 21 april 2009 werd bekend dat u de Nederlander Co Adriaanse zou opvolgen als trainer van het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. In uw eerste seizoen 2009-2010 behaalt u de Oostenrijkse landstitel. Vervolgens op 7 april 2011 is er ontslag. Was dit vertrek onvermijdelijk?
HS) Dietrich Mateschitz was de grote baas van het Red Bull concern en had veel invloed. Als het dan op een gegeven moment het niet meer loopt zal hij zijn mening geven. Ik had een goede klik met hem. Het eerste seizoen was perfect alleen het tweede seizoen niet. Mateschitz zei tegen mij, ik mag je als mens, maar het loopt niet.
34.WK) Vervolgens wordt u voor de tweede keer trainer van Schalke 04 (september 2011). Op 16 december 2012 gaan beide partijen uit elkaar door tegenvallende resultaten.
HS) Ik wilde zelf niet verder. Zij hadden een beeld en ik had een ander beeld. Verschil van inzicht en dan ga je op een professionele manier uit elkaar.
35.WK) Er volgt een avontuur als trainer in Griekenland bij PAOK Saloniki. Oud PSV speler Ton Lokhoff wordt uw assistent-trainer. De periode in Griekenland stopt op 2 maart 2014. De uitleg is dan ondanks de 2e plaats op de ranglijst is de achterstand op de nummer 1 Olympiakos te groot. Daarnaast was PAOK Europees uitgeschakeld.
HS) Totaal andere cultuur. De eigenaar liep later nog met een revolver rond. Hij stelde me aan op een bepaalde manier. Je weet als je voor zo'n avontuur kiest dat het chaotisch is. Ik wilde het een keer mee maken in Zuid-Europa en die ervaring had ik nog niet. Griekenland dat is desondanks wel echt een prachtig avontuur geweest. Ik heb daar mensen ontmoet die hebben me een warm hart toegedragen en met sommigen heb ik nog contact.
36.WK) VFB Stuttgart wordt uw volgende club al kort na uw vertrek uit Griekenland. 9 maart 2014 begint u alweer in Stuttgart. De laatste 10 wedstrijden van het seizoen weet u dan VFB Stuttgart te behoeden van degradatie. Dan neemt de Duitse trainer Armin Veh het over in het nieuwe seizoen. Op 24 november 2014 staat VFB Stuttgart laatste en wederom wordt trainer Huub Stevens gehaald. Uiteindelijk weet Huub Stevens wederom VFB Stuttgart te behoeden van degradatie al gebeurde dit pas op de laatste speeldag. We kunnen spreken van twee grootse prestaties van u bij VFB Stuttgart.
HS) Op het moment van mijn vertrek bij PAOK Saloniki ben ik naar Duitsland gevlogen en heb direct de deal gemaakt voor Stuttgart. Het eerste seizoen heb ik Adri Koster gevraagd als mijn assistent-trainer bij Stuttgart en het tweede seizoen Ton Lokhoff als assistent-trainer. Dat het tweemaal lukt om in de Bundesliga te blijven is natuurlijk een geweldig gevoel dat het slaagt waarvoor je komt.
37.WK) Oktober 2015 begint u als trainer bij TSG 1899 Hoffenheim. U volgt de Duitse trainer Markus Gisdol op. De club staat dan voorlaatste in de 1. Bundesliga. Dan bent u genoodzaakt wegens gezondheidsredenen op 10 februari 2016 om te stoppen bij TSG 1899 Hoffenheim.
HS) Op voorspraak van de voorzitter ben ik verwezen naar een arts. Daarop was het beter om niet verder te gaan. Toen is nog jeugdtrainer Julian Nagelsmann mijn opvolger geworden.
38.WK) In de periode 2017-2018 bent u aangesteld als adviseur van Roda JC gevolgd door ook nog scout te zijn voor Roda JC. Zijn er in deze periode gebeurtenissen die van invloed zijn bij Roda JC?
HS) Wat is adviseur, clubs kunnen me altijd bellen. Er was een afspraak met Toine van Mierlo die kon me bellen en om advies vragen.
39.WK) In 2018 wordt u lid van de Raad van Commissarissen van Schalke 04, verder bent u zowel in 2019 als 2020 twee keer kort interim-trainer van Schalke 04.
HS) Interim-trainer dat was eigenlijk alleen maar om in te springen bij de problemen die zich voor deden bij de club. Daarom ben ik ook gestopt bij de Raad van Commissarissen want ik wil het niet meer. Ik wil die verplichting niet meer.
40.WK) Terugkijkend naar uw carrière als voetballer en als trainer dan kunnen we hier wel spreken van iemand met volle passie voor het voetbal met beleving en vol overtuiging. Bent u misschien net als trainer Dick Advocaat iemand die toch steeds weer ergens op duikt in een functie in de voetballerij. Natuurlijk in overleg met uw thuissituatie wat zeer belangrijk is.
HS) Als dat te combineren zou zijn dan weet ik het niet. Het zou kunnen, maar een vol seizoen als trainer dat is klaar.
WK) Persoonlijk als zelf PSV supporter heb ik nog een bijzondere ervaring. Mijn eerste wedstrijd ooit die ik als supporter van PSV bezocht in het PSV stadion was PSV-sparta (8 mei 1982). Bij Sparta voetbalde Dick Advocaat, René van der Gijp en Adri van Tiggelen en Louis van Gaal. Bijzonder in deze wedstrijd was de botsing/schoppartij tussen Spartaan David Loggie en u Huub Stevens. Waar David Loggie een enorme lange schorsing voor kreeg. Wat staat u nog bij uit deze gebeurtenis in deze wedstrijd?
HS) Ik weet alleen dat we op de grond vielen, hij mij schopte, dat ik een trappende beweging maakte, maar geloof niet dat ik hem goed geraakt heb.
42.WK) Bij deze wil ik uw bedanken voor het open interview.
HS) Graag gedaan
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 13 jul 2022 - 15:51
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: