Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
In deze editie van '' Wat eens d'oude glorie '' spreken we met Willy Heijink (23-6-1939). Lees hieronder het hele interview.
WK) De naam Heijink weet u waar die van oudsher vandaan komt? Hoe was uw gezinssituatie thuis? Wat voor beroep had uw vader? Waar heeft u gewoond in uw jeugd jaren?
WH) De naam Heijink komt uit Borger in Drenthe. Mijn vader is naar Brabant gegaan om bij Philips te gaan werken. Hij heeft daar altijd in de dag en nachtploeg gewerkt als glasblazer. Wij hadden een gezin van elf kinderen en ik was de zesde. In mijn jeugdjaren heb ik gewoond in Woensel.
WK) Welke schoolopleiding heeft u gevolgd en wat voor werk heeft u gedaan?
WH) Ik heb de lagere school uiteraard gevolgd. Toen kon ik door mijn leeftijd niet meer blijven op de Paulusschool in Woensel. Toen moest ik verhuizen naar de zevende klas bij de Antoniuskerk in Eindhoven, vlak bij het centrum op de Boschdijk, daar zat de zevende klas. Ik heb eerst de Philips bedrijfsschool doorlopen een vierjarige opleiding. Daarna heb ik de UVO gevolgd dat is een uitgebreide vakopleiding, een soort MTS die heb ik helemaal afgerond, die duurde vier jaar dat was in de avonduren.
WK) Waar bent u begonnen met voetballen en hoe oud was u toen? Op welke posities heeft u allemaal gespeeld in uw jeugdperiode? Wanneer bent u definitief keeper geworden?
WH) Ik ben uiteraard op straat begonnen met voetballen dat was vroeger zo en óók op de veldjes in de buurt. Later ben ik door mijn buren gepolst om naar FC Eindhoven te vertrekken als keeper. Ik heb voordat ik naar FC Eindhoven ging nooit bij een club gezeten. Ik ben pas met mijn zestiende jaar naar FC Eindhoven gegaan. Op straat was ik meestal keeper, maar ik voetbalde ook wel mee. Bij FC Eindhoven toen ik daar kwam ben ik definitief keeper geworden.
WK) Hoe bent u bij voetbalclub FC Eindhoven terecht gekomen?
WH) Het was zo dat FC Eindhoven in die tijd landskampioen werd dat was in 1954. Daar kwam bij dat in de buurt waar wij woonde dat daar veel FC Eindhoven supporters waren. Voetbalclub PSV lag eigenlijk vlakbij onze buurt, niet zover van mij vandaan, maar toch wisten mensen mij te overtuigen om naar FC Eindhoven te gaan. Ik ben niet gescout, ik ben zelf naar FC Eindhoven gegaan.
Ik heb geen proefwedstrijd gedaan, ik ben gewoon aangenomen dat ging zo in die tijd. Als straatvoetballer heb ik me gewoon als lid aangemeld en kwam in het hoogste jeugdelftal van FC Eindhoven terecht, ik was toen zestien jaar oud. Toen ik zeventien jaar oud was stond ik in het eerste elftal van FC Eindhoven. Keeper Jan Hanssen van het kampioenselftal die stopte onverwachts, waarom dat weet ik niet en zo kwam ik in het eerste elftal. Ik werd door de trainer Wim Groenendijk gewoon gevraagd om in het eerste elftal te gaan keepen. Keeper Jan Hanssen was ineens verdwenen die heb ik nooit meer gezien.
WK) Bij FC Eindhoven heeft u in het eerste elftal gespeeld seizoen 1956-1957 t/m seizoen 1965-1966.
U komt tot 167 wedstrijden voor FC Eindhoven in het eerste elftal en scoorde zelfs 14 doelpunten, was u bij FC Eindhoven naast keeper ook veldspeler en op welke posities?
WH) Ik had een enorme sprongkracht en ik had een zeer goed schot in mijn rechterbeen en dat was ook dikwijls vrij nauwkeurig met uittrappen. Bij de trainingspartijtjes die gedaan werden kwam ik ook weleens tot mee voetballen en de trainer zag daar wel wat in. De trainer heeft mij toen gevraagd of ik het doel wilde verlaten om zo in de voorhoede te gaan spelen omdat er ontzettend weinig gescoord werd. Mede omdat wij toen in de onderste regionen van de Eerste Divisie zaten. Dat lukte en toen moest er een reservekeeper Jan Moorman in de goal. Ik ging in de voorhoede staan als spits en heb toen acht wedstrijden achtereenvolgens daar gespeeld en veertien doelpunten gescoord.
Op 19 jarige leeftijd moest ik voor twee jaar in militaire dienst bij de Marine Luchtvaartdienst. Dat was varen met het vliegkampschip 'De Karel Doorman' en zo was ik daar door toen in die periode regelmatig niet aanwezig voor het voetbal.
WK) Onder welke trainers heeft u gevoetbald bij EVV Eindhoven?
WH) Wim Groenendijk, Lajos Todt, Huib de Leeuw, Jan Bijl en Jacques de Wit. Voor mij persoonlijk was Jacques de Wit één van de belangrijkste trainers die ik bij FC Eindhoven heb gehad.
WK) Wat was voor u het meeste succesvolle seizoen bij FC Eindhoven?
WH) Wij waren in mijn tijd bij FC Eindhoven gewoon een middenmoter dat was eigenlijk ieder seizoen zo. Er was geen seizoen dat er specifiek uit sprong.
WK) Vanaf het seizoen 1966-1967 wanneer u 27 jaar oud bent staat u onder contract bij PSV, hoe is de overstap van FC Eindhoven naar PSV gegaan, met wie van PSV is er gesproken om deze overstap te bewerkstelligen, is er een transfersom voor u betaalt door PSV aan FC Eindhoven?
WH) Ik ben eigenlijk gevraagd door de manager van PSV Ben van Gelder of ik bereid was om bij PSV te komen voetballen. Ik had geen belangenbehartiger, ik moest alles zelf doen. FC Eindhoven heeft een transfersom ontvangen voor mij van PSV. Bij PSV kreeg in toen een eenjarig contract en daarna zouden we verder kijken.
WK) Hoe heeft u de wedstrijden ervaren bij PSV in het 1e elftal?
WH) De Europa Cup 2 wedstrijd tegen Rapid Wien in Eindhoven ben ik ingevallen voor Pim Doesburg dat was een hoogtepunt. Ik herinner me nog de woorden dat ik tegen de trainer zei, "reken maar op mij, ik zal de zaak wel runnen." Ook de wedstrijd PSV-NEC 1-0 op 3 maart 1968 was voor mij een hoogtepunt, ik ben toen in de basis begonnen want Pim Doesburg was geblesseerd. Na de wedstrijd tegen NEC werd ik door de medespelers van PSV op het veld op de schouders gedragen. De verstandhouding met Pim Doesburg was redelijk goed. Pim Doesburg was een full-prof en ondanks alles wat ik naar tevredenheid deed werd mij medegedeeld van uit het bestuur dat ik weer plaats moest maken voor Pim Doesburg.
WK) Wanneer u niet voetbalde in PSV 1, deed u om ritme te behouden mee met wedstrijden in het tweede elftal?
WH) Ja bij het tweede elftal werd ik overal voor gebruikt of als veldspeler in de voorhoede of keeper in de goal. Als ze me bij het eerste elftal van PSV onverwachts nodig hadden dan had ik altijd wedstrijdritme van uit het tweede elftal.
WK) In de tweede ronde van het Europacup 2 toernooi seizoen 1969-1970 treft PSV dan AS Roma. In Italië is er een 1-0 verlies voor PSV en in Eindhoven wint PSV met 1-0. Er volgt na de wedstrijd een loting met een muntstuk. De Oostenrijkse scheidsrechter Emsberger werpt een Turksmuntje op dat voor PSV verkeerd valt en zo is PSV dan uitgeschakeld. Hoe kwam deze teleurstelling bij de PSV selectie en supporters aan, want toen was er geen verlening of beslissende penalties?
WH) In de gang in het stadion is dat muntje op gegooid door de scheidsrechter. Wij als spelers zaten in de kleedkamer te wachten en wisten wat er zou gaan gebeuren. Toen de beslissing was gevallen kwam de uitslag behoorlijk hard aan als een zware teleurstelling, echt een vervelende ontknoping. Over twee wedstrijden tegen AS Roma waren we voetballend niet de mindere geweest.
WK) Bij PSV zijn uw trainers Bram Appel, Milan Nikolić, Wim Blokland, Kurt Linder, hoe heeft u deze trainers ervaren?
WH) Met Kurt Linder had ik een goede band een prima contact. Kurt Linder had vertrouwen in mij. Dat kwam omdat ik in de Europa Cup wedstrijd tegen Kurt Linder had gezegd ‘’ maak je maar niet druk ik regel dat wel hier vandaag ’’.
WK) Bij PSV voetbalt u in uw jaren met bekende medespelers als Sjef Blatter, Peter Kemper, Miel Pijs, Wim van den Dungen, Jac van Stippent, Fons van Wissen, Willy van der Kuijlen, Lambert Verdonk, Daan Schrijvers, Frits Soetekouw, Pleun Strik, Stanley Bish, Leen de Ridder, Bent Schmidt Hansen, Willy Senders, Ab Fafié, Lazar Radović, Kresten Bjerre, Nico Mares, Harry Lubse, Guus Hiddink, Gerrit van Tilburg, Wietse Veenstra, Johan Devrindt, Eef Mulders, Oeki Hoekema en Adri van Kraaij.
WH) Willy van der Kuijlen daar had ik absoluut een bijzondere band mee. Zijn gedrag, zijn manier van doen paste precies bij mij. Ik heb dikwijls alleen met Willy van der Kuijlen getraind, dan wilde Willy schieten en dan ging ik op doel staan. Dat was dan vaak na einde van een training en dan vroeg Willy dat aan mij en zo had ik een goede band met Willy. Johan Devrindt was een zeer goede voetballer. Wij waren met hem op toernooi in Indonesië en hij stond in de wedstrijd midvoor alleen toen lukte het niet voor Devrindt om te scoren. Trainer Kurt Linder was kwaad en haalde Devrindt eruit en Linder zette mij in de spits. Hij zei tegen mij "je komt er niet af voor je gescoord hebt", nou ik sta er vijf minuten in en ik scoorde een doelpunt, dat was een mooie situatie. Maar desondanks dit voorval Johan Devrindt was absoluut een geweldige goede voetballer. Die trip naar Indonesië was een promotie voor Philips.
WK) Concurrentie voor u als doelman bij PSV was van onder andere Pim Bekkering, Rob Boersma, Pim Doesburg, Jan van Beveren, Eddy Sobczak, hoe ging u de strijd aan met deze keepers?
WH) Voor mijn positie was Rob Boersma in het begin bij PSV mijn concurrent. Wij zijn samen tegelijk onder contract gekomen bij PSV, maar ik had de pech van een blessure toen ik kwam bij PSV met mijn been. Ze hadden door een blessure aan mijn schouder een stuk uit mijn been gehaald en in de schouder gezet, zo had ik dus twee zwakke plekken de schouder en het been. Dat been wilde maar niet genezen en achteraf bleek dat er nog een grote splinter in het been zat, dat was de reden dat die wond alsmaar niet tot genezing kwam.
WK) Het EK onder 19 in Spanje keept u twee wedstrijden Griekenland-Nederland 2-5 en Oostenrijk-Nederland 5-1, kunt u nog namen van medespelers benoemen waarmee u heeft gevoetbald bij Oranje onder 19 tijdens dat EK, wie was toen de Bondscoach van Oranje onder 19? Zijn er uit die lichting spelers doorgebroken in het betaalde voetbal waarmee u dat toernooi in Spanje heeft gespeeld?
WH) Medespelers waren onder meer Frans Bouwmeester van NAC, Bram Verplanke van PSV en Piet Romeijn van Feyenoord. De Bondcoach toen van Oranje onder 19 was Karel Kaufman.
WK) In uw tijd als voetballer bij FC Eindhoven en PSV werkte u daarlangs 40 jaar bij Philips met een volledige fulltimebaan, hoe combineerde u dat?
WH) Bij FC Eindhoven was het geen probleem, want toen werkte ik overdag bij Philips en trainde ik in de avonduren. In mijn PSV periode ging ik 's morgenvroeg werken bij Philips en 's middags trainen bij PSV en daarna terug naar Phillips dat was heel zwaar om te combineren. Bij Philips begon ik om acht uur en ik kon bij Philips geregeld krijgen dat ik er een paar uur tussenuit kon om bij PSV te trainen. Daarna ging ik terug naar Philips of naar huis.
WK) Na uw carrière als voetballer heeft u trainingen gevolgd bij de KNVB. Zo wordt u vervolgens gevraagd door toenmalig PSV trainer Kees Rijvers om keeperstrainer bij PSV te worden. Deze functie vervuld u 12 jaar. Hoe heeft u deze periode als keeperstrainer ervaren en welke keepers heeft u getraind en onder welke trainers?
WH) Ik heb drie trainers diploma's gehaald B,C en D. Met deze diploma's mocht je de hoogste amateurs trainen. Het A diploma heb ik niet behaald omdat ik niet het idee had om in het betaalde voetbal op het hoogste niveau te functioneren. Ieder jaar was er een trainerscursus waarvoor ik regelmatig naar Zeist moest en dan nam ik bij Philips vakantiedagen op om zo daar naar toe te kunnen gaan. Ik heb een paar amateurclubs getraind. Bij VV Woensel, Sparta '25 uit Beek en Donk daar heb ik het eerste elftal getraind. Toen ik bij VV Woensel trainer was ben ik gevraagd door PSV. Ik heb toen gezegd dat ik onder contract stond bij VV Woensel toen heeft VV Woensel medewerking verleent zodat ik bij PSV trainer kon worden. De volgorde was als trainer eerst bij VV Woensel daarna bij PSV vervolgens weer bij VV Woensel daarna Sparta '25 en daarna bij FC Eindhoven (Bij FC Eindhoven was ik keeperstrainer).
In mijn periode bij Sparta '25 was ik ook nog keeperstrainer bij VVV Venlo onder dan trainer van VVV Jan Reker trainde ik keeper John Roox één keer in de week.
Bij PSV heb ik naast mijn baan bij Philips als keeperstrainer gewerkt met Jan van Beveren, André van Gerven, Ton van Engelen, Quintus van der Meulen, Pim Doesburg en Hans Segers. Onder de trainers Kees Rijvers, Thijs Libregts en Jan Reker heb ik gewerkt als keeperstrainer bij PSV.
WK) U bent ook voor PSV actief geweest als scout. Heeft u voetballers in zowel Nederland als in het buitenland gescout?
WH) Gescout heb ik voor PSV alleen in Nederland en het was allemaal in de regio rond Eindhoven. In mijn tijd werden uit de regio nog vaak spelers gehaald. Zeker 10 spelers heb ik gescout die vervolgens een contract hebben gekregen bij PSV.
WK) Totaal bent u 18 jaar in dienst geweest bij PSV als keeper, keeperstrainer en scout.
WH) Voor PSV deed ik ook wedstrijdanalyses van aankomende tegenstanders, ik maakte een verslag van hoe ze voetbalde. Zelfs deed ik óók nog soms de jeugd trainen als er geen trainer voorradig was dan vroegen ze mij vaak. Zeer veelzijdige functies gehad bij PSV, keeperstrainer, analyseren van tegenstanders, scout en soms óók nog jeugdtrainer.
WK) Als voetballer, keeper vindt u dat u het maximale uit uw actieve voetbalcarrière heeft gehaald? U heeft zo'n 200 wedstrijden in het betaalde voetbal gespeeld, een respectabel aantal.
WH) Ik ben blij dat ik dit heb kunnen doen, maar meer zou ook niet goed zijn geweest, omdat ik toch behoorlijke tijden van het gezin verwijderd was. Ik had niet de ambitie om hoger of verder te komen. Ik had een levenspatroon dat ik de zaak op mij af heb laten komen, ik heb geen dromen gehad. Het is prima hoe ik mijn carrière heb beleefd.
WK) FC Eindhoven en PSV wat betekent het tegenwoordig voor u, voelt u nog betrokkenheid, bent u supporter nu en volgt u nu nog FC Eindhoven en PSV?
WH) Bij FC Eindhoven kom ik eigenlijk nooit meer. Bij PSV ben ik bij de vereniging 'Oude Glorie' daar heb ik contact met oud spelers waar ik mee samen gespeeld heb.
WK) Op 1 mei 2023 was u 60 jaar getrouwd met Nellie Cavens. In uw drukke bestaan in jullie begin jaren samen was er voor u uw werk, studie en het voetbal en daarbij nog jonge kinderen. Dit alles kan alleen bij een goed huwelijk, alsnog gefeliciteerd.
WH) Dankjewel, wij hadden een tweeling en we hebben altijd alles goed gecommuniceerd. Ik heb een fantastische vrouw die naast me staat en altijd voor de kinderen en voor mij heeft gezorgd en nog steeds hedendaags.
WK) De naam Willy is zeer bijzonder bij PSV, heeft u daar ooit bij stil gestaan? Willy de Hond, Willy van der Kuijlen, Willy van de Kerkhof, Willy Janssen, Willy Scheepers, Willy Senders, Willy van der Heijden, Willy van Woerkom en Willy Heyink
WH) Willy de Hond was een reservekeeper bij PSV voor mijn periode, na PSV is hij naar NEC gegaan. Willy Senders heeft bij PSV en FC Eindhoven gevoetbald. Willy van der Heijden was een jonge voetballer die bij Unitas is opgegroeid. Willy van Woerkom, daar heb ik bij PSV mee samen gevoetbald.
WK) Uw zoon heeft die ook gevoetbald en uw kleinkinderen voetballen zij ook?
WH) Mijn zoon heeft op jonge leeftijd gevoetbald bij VV Woensel, maar verder niet. Mijn klein kinderen, één speelt bij een senioren team van VV Tongelre, het vijfde en de andere speelt in het eerste van RKVV Waalre. Regelmatig ga ik wedstrijden van mijn kleinzonen kijken.
WK) Willy Heyink mag ik u bedanken voor dit interview?WH) Graag gedaan, het was leuk om eens met plezier mijn herinneringen op te halen uit de voetballerij.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 20 dec 2023 - 10:53
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: