Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: interview Ton Lokhoff

Oude glorie: interview Ton Lokhoff

25 jan 2024 - Door: MD

Ton Lokhoff werd geboren op 25 december 1959 te Breda. Als voetballer komt hij uit voor de jeugd van NAC Breda, vervolgens dan naar het eerste elftal van NAC Breda, daarna naar PSV en vervolgens het Franse Olympique Nîmes, Feyenoord en wederom NAC Breda.

 

WK) De naam Lokhoff waar komt die van oudsher vandaan? Hoe was uw gezinssituatie thuis en wat voor beroep had uw vader? Wat voor schoolopleidingen heeft u allemaal gevolgd? Voordat u betaald voetballer werd heeft u nog ergens gewerkt in loondienst?

 

TL) Mijn vader heeft altijd in het leger gezeten en werkte in de weekenden in de horeca bij familie. Mijn moeder was huisvrouw. Ons gezin bestond uit mijn vader en moeder en 4 jongens waarvan ik de jongste was. Een echt voetbal gezin. Jan is nu 73 jaar, Henk is 71 jaar, Martien is 66 jaar en ik ben nu 64 jaar oud. Mijn moeder is 76 jaar oud geworden en mijn vader is 89 jaar oud geworden. De naam Lokhoff hoor je niet zo vaak, maar ik weet niet waar de naam vandaan komt. Alles met de naam Lokhoff in Breda e.o. is wel familie.

Ik heb de Leao afgemaakt. Daarna ging ik naar de Meao, maar die heb ik niet afgemaakt omdat ik toen bij het eerste elftal van NAC kwam en vol voor het voetbal ging. In Breda heb ik nog wat uurtjes gewerkt in een sportzaak, ik was toen semi prof.

 

WK) Hoe was het in uw jeugdperiode bij NAC als voetballer waar u pas op 9 jarige leeftijd lid werd? Welke elftallen heeft u doorlopen bij de jeugd van NAC? Welke trainers heeft u gehad in de jeugd bij NAC? Wanneer kwam bij u het besef dat u het eerste elftal van NAC zou kunnen halen en dat er eventueel een betaald voetbalcarrière zou kunnen komen? Uw familie en vrienden hoe steunden zij u in het voetbal?

 

TL) Ik kwam met mijn 9 jaar bij NAC, want in die tijd mocht je pas met de leeftijd van 10 jaar bij een voetbalclub. Al mijn broers voetbalde ook bij NAC en zij vonden dat ik wel wat talent had. Ik heb alle jeugdelftallen doorlopen bij NAC tot en met het eerste elftal van NAC. Ik had zelfs mijn broer nog als trainer in de jeugd, want die was met zijn 17 jaar afgekeurd voor betaald voetbal. De trainer waar ik het meeste aan te danken had was Jo Jansen. Onder hem gevoetbald vanaf mijn 13e jaar tot en met het eerste elftal van NAC. Op mijn 16e ging ik groeien en kwam ik bij het Nederlands jeugdelftal terecht. Op mijn 17e jaar tekende ik mijn eerste contract bij NAC en toen had ik de gedachten dat ik het eerste elftal van NAC zou kunnen halen. Mijn familie heeft me altijd gesteund met het voetbal.

 

WK) U maakt het seizoen 1978-1979 uw debuut voor NAC op zaterdag 19 mei 1979 in de Eredivisie tijdens de wedstrijd NAC-VVV 2-0. De seizoenen 1979-1980 t/m 1981-1982 bent u 3 seizoenen vaste basisspeler bij NAC en komt in de Eredivisie achtereenvolgens tot 31, 32 en 34 wedstrijden voor NAC. In uw 1e periode bij NAC is er achtereenvolgens in de Eredivisie een 10e, 16e, 13e en 11e plaats. Bij NAC voetbalt u onder de trainers Hans Dorjee, Jo Jansen, en Dick Buitenlaar.

 

TL) Drie jaar in het eerste elftal van NAC, Jo Jansen was toen mijn trainer. Ik was erg trots en mijn familie ook dat ik het eerste elftal van NAC had gehaald en óók nog eens snel basisspeler was geworden. Na 2 jaar besefte ik wel dat NAC niet mijn eindpunt zou zijn en dat ik nog hogerop zou kunnen als voetballer.

 

WK) Bij NAC voetbalt u in uw eerste periode samen met Bertus Quaars, Wanny van Gils, Martin Vreijsen, Tom Smits, Hans Neeskens, Koos Waslander, Edy de Schepper, Gerrie Damen, Ton Cornelissen en Guus van der Borgt als meeste bekende namen. Met welke medespelers had u de beste klik op het veld en naast het voetbal? Hoe kijk u terug op uw eerste 4 seizoenen bij NAC?

 

TL) De ervaren spelers Bertus Quaars, Martin Vreijsen en Tom Smits daar leerde ik veel van. Ze hielpen me want ze zagen dat ik wel wat talent had. Ik kon verder met iedereen goed opschieten. De jaren in het eerste elftal van NAC waren top en ook degradatievoetbal gespeeld en daar wordt je ook sterker van. We hadden een hele leuke groep en iedere maandag gingen we met de groep eten en wat drinken dat was een super tijd.

 

WK) Na het seizoen 1981-1982 vertrekt u bij NAC Breda. U staat in de belangstelling van PSV en Feyenoord daar waar u uiteindelijk kiest voor een overgang naar PSV. Wie heeft u gesproken voordat u tekende bij PSV? Wat gaf u de doorslag om voor PSV te kiezen? Bent u bij gestaan door een zaakwaarnemer? Heeft NAC een transfervergoeding voor u ontvangen?

 

TL) PSV en Feyenoord wilde mij hebben en daar was ik erg trots op. We hadden geen zaakwaarnemers in die tijd en Bertus Quaars (ex PSV) en mijn voormalige ploeggenoot bij NAC hielp mij toen. De gesprekken met manager Kees Ploegsma van PSV en het gevoel bij die club waren goed zodat ik voor PSV gekozen had. NAC heeft een vergoeding ontvangen die stond vast op geloof ik op F 250.000,-- gulden, die had mijn broer Jan in het contract laten zetten en dat had hij goed gedaan.

 

WK) Het seizoen 1982-1983 bij PSV komt u in een selectie waar op dat moment nog spelers zijn die in 1978 landskampioen en de UEFA Cup hadden gewonnen, onder andere Ernie Brandts, Jan Poortvliet, Huub Stevens, Willy en René van de Kerkhof. Onder dan PSV trainer Thijs Libregts bent u direct basisspeler en komt u tot 34 Eredivisie wedstrijden. Voor PSV is er een 3e plaats in de Eredivisie. In de Eredivisie bij PSV komen Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen beide tot 22 doelpunten. Europees in het UEFA Cup toernooi is het Schotse Dundee United in de eerste ronde te sterk. Het KNVB bekertoernooi treft PSV in de halve Finale Ajax. In Amsterdam wint Ajax met 2-0 en in Eindhoven zet PSV het recht door in de reguliere speeltijd 2-0 te scoren. Dan is er vervolgens de verlenging waar Hallvar Thoresen de 3-0 maakt. De wedstrijd is zowat afgelopen en het onmogelijke gebeurt een eigen doelpunt van Ernie Brandts en het is 3-1. Zo volgen er strafschoppen en PSV wordt uitgeschakeld. Hoe kwam deze teleurstelling aan bij de selectie en trainersstaf? Is er namens medespelers steun gegeven aan Ernie Brandts na zijn zeer ongelukkig eigen doelpunt?

 

TL) Direct basisspeler het eerste seizoen bij PSV was geweldig. Thijs Libregts was de trainer. De Herdgang was er nog niet we trainden op de Welschapsedijk. De laatste thuiswedstrijd voor NAC was NAC-PSV 2-0 en na de wedstrijd vroeg manager Kees Ploegsma of dat ik na het seizoen met PSV 3 weken mee wilde gaan naar Zuid-Korea voor een toernooi zodat ik alle spelers zou leren kennen. Dat heb ik gedaan zodat ik iedereen goed zou leren kennen voordat we aan het nieuwe seizoen zouden beginnen. De KNVB beker uitschakeling tegen Ajax met het eigen doelpunt van Ernie Brandts in de laatste seconde was wel het dieptepunt van dat seizoen. Ik had zo graag de finale willen spelen waar we zo dichtbij waren. We hebben Ernie niks kwalijk genomen natuurlijk.

 

WK) Het seizoen 1983-1984 wordt bij PSV dan Jan Reker de hoofdtrainer. Voor PSV is er een 2e plaats in de Eredivisie. In de Kwartfinale van het KNVB bekertoernooi strandt PSV uit bij FC Haarlem door een 4-1 nederlaag. In het UEFA Cup toernooi strandt PSV in de 2e ronde tegen Nottingham Forest. In de Eredivisie komen Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen beide tot 23 doelpunten voor PSV. Als u terug kijkt had er meer ingezeten dit seizoen voor PSV of was het Feyenoord met dan oud PSV trainer Thijs Libregts en Johan Cruijff terecht Landskampioen en winnaar van de KNVB Beker?

 

TL) Ik denk dat Feyenoord dat seizoen met Johan Cruijff terecht Landskampioen was geworden en ook de KNVB Beker verdiend hadden gewonnen. Wij verloren in dat seizoen teveel punten tegen de kleinere clubs. Trainer Jan Reker was eerst geen fan van mij en dat zei hij mij direct en in het begin speelde ik zo soms niet. Na een paar weken zei hij "Ton je bent basisspeler weer want dat heb je verdiend door keihard te werken." Het was een goede leerschool voor mij.

 

WK) Het seizoen 1984-1985 versterkt PSV zich met Hans van Breukelen, Kenneth Brylle en later in het seizoen met René van der Gijp. PSV opent het seizoen in Eindhoven met het Townsend Thoresen toernooi. Er wordt met 8-0 gewonnen van Club Brugge en in de Finale wint PSV met 2-0 van Atletico Madrid. In de Eredivisie wint PSV 2x van Ajax uit met 1-4 en in Eindhoven met 2-0. Ook zijn er grote overwinningen PSV-Feyenoord 5-1, PSV-MVV 6-2, PSV-FC Haarlem 7-1 en PSV-AZ '67 7-2. Daar staat tegenover dat PSV maar liefst 14x gelijk speelde wat resulteerde dat er uiteindelijk een 2e plaats in de Eredivisie. Hallvar Thoresen is club topscorer met 21 doelpunten gevolgd door Kenneth Brylle met 17 doelpunten. Europees in het UEFA Cup toernooi verliest PSV in de 1e ronde met 2-0 uit van FC Vorwärts Frankfurt/Oder. In Eindhoven herstelt PSV dit met 3-0 in de reguliere speeltijd. Vervolgens is Manchester United in de 2e ronde de tegenstander. In Eindhoven evenals in Manchester blijft het 0-0. In de verlenging verliest PSV door een penalty van Gordon Strachan met 1-0. In het KNVB bekertoernooi verslaat PSV achtereenvolgens, Elinkwijk, Rijnsburgse Boys, Ajax en MVV. In de halve Finale is FC Utrecht de tegenstander en in Utrecht blijft het 0-0. De replay in Eindhoven is het de wedstrijd PSV tegen keeper Jan Willem van Ede. Het wordt 2-2 en de Utrecht keeper speelt de wedstrijd van zijn leven. Na  de verlenging volgen er strafschoppen en wederom in een halve Finale strandt PSV.

 

TL) Weer een halve finale KNVB Beker met strafschoppen verloren nu tegen FC Utrecht. Ik stond bekend om mijn voorzetten en had ieder jaar veel assists. Tegen Manchester United voetballen was bijzonder en in die tijd kwam ik ook bij het Nederlands elftal en mijn dochter werd geboren. Ik voelde mij heerlijk op mijn plek bij PSV. We waren toen ook naar de Herdgang verhuisd en het was in die tijd een prachtig trainingscomplex. De eerste 2 jaren werd ik prima opgevangen door onze verzorger Jac van de Ven en zijn vrouw Bep. Daar kon ik iedere middag eten en wat rusten voordat we gingen trainen. Prachtige mensen.

 

WK) 12 september 1984 is een bijzondere dag voor u. PSV won van Feyenoord in Eindhoven met 5-1 waar u de 1-0 scoorde. U was net vader geworden en had niet geslapen en toch wilde u deze wedstrijd koste wat kost voetballen. Hoe had u trainer Jan Reker overtuigd dat u na de geboorte van uw dochter fit genoeg was om te voetballen? PSV speelde een sterke wedstrijd tegen Feyenoord en u kreeg in de 87e minuut een wissel met veel applaus, wat herinnert u zich nog van deze wedstrijd?

 

TL) 12 september 1984 die dag vergeet ik niet meer. Dinsdag morgen 11 september belde ik trainer Jan Reker en vertelde hem dat mijn vrouw weeën had. Jan Reker zei dat ik thuis moest blijven en hem wel op de hoogte moest houden. Mijn vrouw en ik zijn 's middags naar het ziekenhuis gegaan en 20 uur later op woensdagochtend werd mijn dochter geboren. Ik heb de hele nacht aan het bed gezeten, ik was apetrots en kapot haha. Ik belde Jan Reker en zei, "Papa van de mooiste dochter. Jan Reker vroeg of ik 's avonds kon voetballen terwijl ik op dat moment nog in het ziekenhuis was, ik zei "natuurlijk trainer." Heel de dag verder druk natuurlijk en 's middags naar Eindhoven voor de wedstrijd PSV-Feyenoord. Na 1 minuut krijg ik de bal en schiet ik hem binnen 1-0. We winnen met 5-1 en het was mooi dat ik een publiekswissel kreeg van Jan Reker. Na de wedstrijd, ik was kapot natuurlijk en toen zei Jan tegen mij "klasse, neem morgen maar een dag vrij." Een mooie bijzondere dag!!

 

WK) Nadat PSV wederom geen landskampioen was geworden wordt er ingegrepen bij PSV. Hans Kraaij sr komt erbij in de trainersstaf en Ruud Gullit, Erik Gerets, Rob Mc Donald worden aangetrokken en later in het seizoen komt ook nog Frank Arnesen de selectie versterken. PSV wordt overtuigend Landskampioen met maar 1 nederlaag en 6x een gelijkspel. Ruud Gullit is club topscorer met 24 doelpunten in de competitie gevolgd door Hallvar Thoresen met 20 doelpunten. In het UEFA Cup toernooi verslaat PSV in de 1e ronde het Luxemburgse Avenir Beggen. Smet op de thuiswedstrijd is de onbegrijpelijke rode kaart voor Ruud Gullit. In de 2e ronde is Dnjepr Dnjeprpropetrovsk de tegenstander. Zonder Ruud Gullit wordt het in Eindhoven 2-2 en in de voormalige Sovjet-Unie is er een 1-0 verlies voor PSV.

In het KNVB bekertoernooi verloor PSV van Feyenoord in Rotterdam met 4-1 op 24 november 1985. Op 1 december 1985 nam PSV in de competitie revanche op Feyenoord door met 5-0 te winnen in Eindhoven. Overtuigend landskampioen geworden met een groot aandeel van u mede omdat u vrijwel altijd basisspeler was. Ruud Gullit en Erik Gerets de twee nieuwelingen van PSV en later Frank Arnesen die PSV de laatste zet gaven in de toch al sterke selectie van PSV om eindelijk landskampioen te worden. Een top seizoen van PSV met de teleurstelling Europees zonder Ruud Gullit. U spreekt ooit uit dat landskampioenschap met PSV het hoogtepunt was in uw voetbalcarrière.

 

TL) Mijn laatste seizoen bij PSV was super. Een goed elftal en we werden glansrijk kampioen. Hans Kraaij sr was bij PSV gekomen en die wilde mij 3 jaar daarvoor ook al naar Feyenoord halen toen ik voor PSV had gekozen en dat was hij niet vergeten. Ik had een moeilijke relatie met hem toen. Een goede trainer, maar hij zag het niet zo in mij. Een keer zei hij tegen mij, "bij mij speel je niet, maar de spelers willen jou op rechts hebben." Dus al met al dat jaar veel gespeeld met een geweldige selectie. Ik trok veel op met Hallvar Thoresen, Jurrie Koolhof en Michel Valke. Het laatste jaar ook met mijn Belgische vriend Erik Gerets. Wij deelden altijd een kamer. In Rusland voor een wedstrijd gaf Kraaij sr de kamer indeling door en ik lag niet bij Erik Gerets. Erik ging naar Kraaij sr toe en zei, " ik lig bij Ton op de kamer." Dus dat gebeurde ook hahaha.

 

WK) Na 4 seizoenen bij PSV vertrekt u naar het Franse Olympique Nîmes. Van de selectie van PSV waar u mee landskampioen werd wonnen later Hans van Breukelen, Erik Gerets, Jan Heintze, Berry van Aerle, Frank Arnesen, Willy van de Kerkhof en HallvarThoresen de Europa Cup 1. U verblijft twee seizoenen bij Olympique Nîmes dat uitkomt in Ligue 2. Wat was de reden dat u vertrok bij PSV want u was basisspeler? Waarom de keuze voor het Franse Olympique Nîmes? Hoe heeft u het Franse voetbal ervaren en hoe verging u dat privé?

 

TL) Na 4 mooie seizoenen bij PSV als veelal basisspeler en het Nederlands elftal gehaald liep mijn contract af. Hans Kraaij sr wilde me een éénjarig contract geven. Geen verhoging, dus ik was wel teleurgesteld en kwaad. Ik had meer geduld moeten hebben, maar ja toen kwam Olympique Nîmes en daar zat Jan Poortvliet en Kristen Nygaard was de trainer. Het avontuur lonkte. Een moeilijke eerste periode, zeker voor mijn vrouw, maar dat werd later beter.

 

Ik werd zeer populair daar, maar het voetbal was niet mijn niveau eerlijk gezegd en ik had zeker wel heimwee naar PSV. Na een paar maanden in Frankrijk ging de telefoon en het was manager Kees Ploegsma aan de lijn. Hans Kraaij sr was opgestapt (het Gullit interview) en Kees Ploegsma vroeg of ik terug wilde komen naar PSV. Mijn hart sloeg over, ja ja zei ik, maar Olympique Nîmes wilde mij niet laten gaan want ik was hun beste speler zeiden ze. Dus dat was wel een domper.

In mijn 2e jaar in Frankrijk speelden we een uitwedstrijd en na de wedstrijd stond ineens Hans Kraaij sr bij de bus. Ik vroeg aan hem wat hij kwam doen. Hij zei, "ik ga naar Feyenoord en ik wil dat jij ook komt." Ik zei, "ik geloof dat wij nog iets te bespreken hebben." Dat hebben we toen gedaan en een week later of zo tekende ik voor Feyenoord omdat ik door de belangstelling van PSV toen een clausule in mijn contract heb laten zetten. Zodoende ging ik terug naar de Eredivisie naar Feyenoord.

 

WK) Zo is er na twee seizoenen in Frankrijk een terugkeer naar de Nederlandse Eredivisie en gaat u voor Feyenoord voetballen. In de Eredivisie is er een 4e plaats seizoen 1988-1989 onder trainer Rob Jacobs. Het seizoen 1989-1990 is voor Feyenoord maatstaven een dramatisch seizoen met een 11e plaats onder trainer Pim Verbeek en later de Zweedse trainer Gunder Bengtson. Het 3e seizoen komt u tot 13 wedstrijden en is er halverwege het seizoen een vertrek naar NAC Breda.

 

TL) Het 1e jaar bij Feyenoord was oké met behalen van Europees voetbal daarna werd het slecht en speelde ik zelf ook niet goed. Het dieptepunt was dat ik ook nog een jaar rechtsback speelde onder Gunder Bengtson. Na twee en halfjaar was het tijd om terug te gaan naar NAC om die te helpen met proberen te promoveren.

 

WK) Halverwege het seizoen 1990-1991 komt u terug bij NAC Breda. De seizoenen 1990-1991 t/m 1992-1993 voetbalt u in de Eerste Divisie om vervolgens daarna nog 3 seizoenen in de Eredivisie bij NAC te voetballen. U voetbalt achtereenvolgens onder de trainers Cor Pot, Piet de Visser, Ronald Spelbos en Wim Rijsbergen. Het seizoen 1992-1993 is er een 3e plaats in de Eerste Divisie en vervolgens via de nacompetitie promotie naar de Eredivisie. In de Eredivisie zijn er voor u in 3 seizoenen nog een 7e, 10e en 8e plaats. Op 11 augustus 1996 beëindigd u uw actieve voetbalcarrière op 36 jarige leeftijd in een wedstrijd tegen het Braziliaanse Grêmio (uitslag 0-0).

 

TL) De laatste 5 en halfjaar bij NAC waren geweldig met een vriendenploeg. Het avondje NAC. Promotie onder trainer Ron Spelbos. John Lammers en Pierre van Hooijdonk in de spits en ik er achter op 10. Peter Remie op rechts en Geert Brusselers op links. Meer aanvallend kon bijna niet, geweldige tijd en het was genieten. Op 36 jarige leeftijd ben ik gestopt en ik heb een hele mooie voetbalcarrière gehad. Frankrijk was een hele mooie ervaring, maar ik had bij PSV moeten blijven en wat meer geduld moeten hebben. Verder heb ik nergens spijt van.

 

WK) In uw periode bij PSV komt u tot 2 interlands voor het Nederlands elftal. Wedstrijden tegen Oostenrijk en Hongarije. Hadden er meer interlands ingezeten als u niet naar Frankrijk was gaan voetballen?

 

TL) Ja misschien wel dat ik dan meer interlands had gespeeld dan 2, maar dat weet je nooit.

 

WK) In uw begin jaren voetbalde u meestal rechtshalf, uw laatste jaren bij NAC voetbalt u veel op de 10 positie en dat ging u goed af?

 

TL) Bij PSV was ik de aangever vanaf rechts op Hallvar Thoresen, Jurrie Koolhof, Kenneth Brylle, Ruud Gullit en Rob Mc Donald een beetje de spitsen in mijn tijd. In Frankrijk en bij NAC op 10 gespeeld en dat vond ik heerlijk.

 

WK) Na uw actieve voetbalcarrière gaat u in voetballerij verder als trainer. U bent bij NAC Breda in de periode 1996-2003 assistent-trainer van onder andere Wim Rijsbergen, Herbert Neumann, Ronald Spelbos, Kees Zwamborn en Henk Ten Cate. Vervolgens zelf hoofdtrainer van NAC Breda vervolgens Excelsior Rotterdam. Assistent-trainer van Huub Stevens bij Red Bull Salzburg, hoofdtrainer bij VVV Venlo. Assistent-trainer van Huub Stevens bij Paok Saloniki en VFB Stuttgart. Vervolgens assistent-trainer van onder andere Dieter Hecking bij VFL Wolfsburg. Daarna wederom NAC Breda in diverse functies als technisch directeur, assistent-trainer en interim-trainer.  

 

TL) Als trainer of assistent-trainer bij mooie clubs gewerkt en ik heb ook veel te danken aan Huub Stevens waar mee ik eerder 4 jaar bij PSV heb mee samen gevoetbald. In 2009 zat Huub bij Red Bull Salzburg en belde hij of ik als assistent-trainer wilde komen. Dat heb ik gedaan en een super mooie tijd gehad. Mooie club en Landskampioen geworden. Toen met Huub naar Paok Saloniki in Griekenland wat een geweldige ervaring was. Daarna net terug en toen naar VFB Stuttgart. 10 wedstrijden voor lijfsbehoud en daarin zijn we geslaagd. Huub nam even pauze en toen kreeg ik een aanbieding van VFL Wolfsburg en Huub zei tegen mij, "dat moet je doen Ton". Eerste jaar ongelofelijk goed, 2e in de Bundesliga, bekerwinnaar, kwartfinale Europa League. Allemaal internationals in de ploeg, Rodríguez (ex PSV) Luiz Gustavo, Kevin de Bruyne, Ivan Peresic, Naldo een geweldig elftal.

Ik ben daar 7 jaar gebleven en het was een fantastische tijd en ik ben Huub nog steeds dankbaar dat hij mij altijd heeft meegenomen. Het klikte ook goed en soms donderde het, maar dat hoort erbij hahaha.

En nu wéér NAC Breda met als doel om NAC terug te brengen naar de Eredivisie waar het hoort.

 

WK) Ton Lokhoff mag ik u bedanken voor dit interview?

TL) Graag gedaan.

 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

 

 

Laatst bijgewerkt : 25 jan 2024 - 10:18