Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek:
Roel Wiersma werd geboren in Hilversum op 15 april 1932. Zijn ouders waren Jan Wiersma en Grietje Worst. Als 8 jarige begon Wiersma te voetballen bij Donar uit Hilversum. Wiersma bereikt in 1950 het eerste elftal van Donar. Wiersma ontwikkelde zich als een harde onverzettelijke, maar faire verdediger, een rots in de branding. Verder kon hij goed koppen en had hij een uitstekende sliding. Bijzonder is dan dat Wiersma via Donar het Nederlands elftal behaalde in 1954. Wiersma zijn debuut was op 24 oktober 1954 in en tegen België, één van de traditionele wedstrijden die Nederland met 4-3 verloor.
Detail: Wiersma is tot op heden de enige international die is opgeroepen voor Oranje terwijl hij in de 3e klasse van de amateurs voetbalde, een unicum.
De Hilversummer Wiersma kwam uit een echt 'Philips-nest.' Vader Jan Wiersma werkte bij de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) in Hilversum, een Philipsbedrijf en ook zoon Roel ging daar als 15-jarige aan de slag.
Als speler leek Wiersma wel een man van het begin van de eeuw, een voetballer uit de betere milieus een omnitalent die niet alleen voetbalde maar óók cricket, basketbal en tennis beoefende. Wiersma deed heel wat meer, hij speelde tafeltennis (overgangklasse), honkbal (2e klasse), basketbal (international van het Nederlands Luchtmacht team). Verder bij atletiek was Wiersma zodanig een uitblinker dat hij in 1952 Nederland in Belgische Brussel op het nummer hoogspringen vertegenwoordigde bij de intergeallieerde atletiekkampioenschappen.
Voor zijn militaire dienst moet Wiersma naar Eindhoven, waar hij op vliegveld Welschap gestationeerd was. Bij de Luchtmacht dient Wiersma als sergeant sportinstructeur. Wiersma traint mee bij PSV en maakt bij toeval (hij vervangt een speler die niet kwam opdagen) zijn debuut in het Luchtmacht elftal. Daar valt Wiersma op en diverse clubs zijn dan geïnteresseerd in de robuuste voetballer.
Wiersma kiest uiteindelijk voor PSV waar hij in 1955 tekent. Verder heeft hij dan een baan in het vooruitzicht en kan aan de HTS gaan studeren voor ingenieur. Wiersma zou maar liefst 11 seizoenen uitkomen voor het eerste elftal van PSV. Hij voetbalde onder de trainers Huib de Leeuw, Ljubiša Broćić, George Hardwick, Kees van Dijke, Franz Binder en Bram Appel. Wiersma behoort als aanvoerder tot de selectie van PSV dat het seizoen 1962-1963 voor het eerst in de clubhistorie van PSV kampioen van de Eredivisie werd. Nadat Ajax een week voor het einde van de competitie met 5-2 in het PSV stadion onderuit was gegaan werd de landstitel een feit. De kampioensselectie van trainer Bram Appel bestond uit de namen, Gert Bals, Pim Bekkering, Loek Chatrou, Cees Heerschop, Peter Kemper, Jan Renders, Jan van der Meer, Roel Wiersma, Piet Giesen, Han Klumpkens, Miel Pijs, Anders Svensson, Tini van Osch, Gerrit van Tilburg, Fons van Wissen, Wim Wolbers, Rini Bartels, Toon Brusselers, Pierre Kerkhoffs, Jan Louwers, Lambert Maassen, Piet van der Kuil en Tijn van Lier. Topscorer van de Eredivisie het seizoen 1962-1963 was Pierre Kerkhoffs van PSV met 22 doelpunten.
Wiersma speelde acht Europese wedstrijden voor PSV, waaronder de 1e wedstrijd ooit die een Nederlandse club in Europees verband voetbalde in het seizoen 1955-1956. Willem ll Tilburg werd in 1955 de 1e Landskampioen van het Nederlandse betaald voetbal. De club mocht daarna naar het Europacup l toernooi, maar meldde zich af en zo kon PSV als vervanger zijn Europese debuut maken als voetbalclub. Op 21 september 1955 speelt PSV in tegen Rapid Wien. Het verloor met maar liefst 6-1. Het enige doelpunt werd gemaakt door Piet Fransen.
De return in Eindhoven 1 november 1955 won PSV met 1-0 door wederom een doelpunt van Piet Fransen.
Wiersma zou uiteindelijk 11 seizoenen voor het 1e elftal van PSV uitkomen seizoen 1954-1955 t/m seizoen 1964-1965. Totaal voetbalde Wiersma 316 competitiewedstrijden voor PSV waarin hij twee keer scoorde. In 1965 is het dan trainer van PSV Bram Appel die aangeeft het 1e elftal van PSV te willen verjongen. Zo zou Wiersma getergd uiteindelijk transfervrij vertrekken bij PSV en naar buurman EVV Eindhoven overstappen. Bij EVV Eindhoven voetbalde Wiersma het seizoen 1965-1966 maar 4 wedstrijden. Door een beenbreuk kwam er een vroegtijdig einde aan zijn voetbalcarrière.
Wiersma zou totaal 53 interlands spelen voor het Nederlands elftal in de periode tussen 1954 en 1962. Hij was in al deze wedstrijden gestart als basisspeler en 15x aanvoerder. Met Oranje vond Wiersma de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland op 14 maart 1956 het hoogtepunt. Het was de eerste naoorlogse interland tegen West-Duitsland. Qua voorbereiding was het al bijzonder. Wiersma vertelt, "Een trainingskamp in Venlo, dat was nieuw voor ons. De dag voor de wedstrijd nog intensief trainen, dat hadden we nog nooit meegemaakt. Bondscoach Max Merkel pepte ons verschrikkelijk op. Wij kwamen geladen in het veld. Het werd een grote wedstrijd, we wonnen met 1-2 van de wereldkampioenen in Düsseldorf. Het werd een openlijke demonstratie van de Hollanders, de spelers en supporters leken wraak te nemen voor de bezetting, voor alles wat ze in de oorlog hadden meegemaakt. Wij spelers voelde dat zo, eerlijk gezegd, Bondscoach Max Merkel liet het niet na in zijn mentale voorbereiding die oorlog te memoreren." Zijn grootste zege als international behaalde Wiersma op 4 oktober 1959 tegen België in Rotterdam, de uitslag was 9-1, toen het na 22 minuten al 5-0 stond. Op het moment dat Wiersma afscheid nam van Oranje waren er slechts 4 Nederlanders die meer interlands op hun naam hadden staan.
Wiersma zijn grootste sportprestaties beleefde hij als voetballer. Hij bleef er bescheiden onder. "Ik ben een speler met zeer middelmatige technische kwaliteiten. Ik heb me zo lang kunnen handhaven dankzij mijn vechtlust en doordat er blijkbaar en toevallig geen betere backs waren." Wanneer Wiersma gestopt was als voetballer was hij enige tijd voetbaltrainer bij TOP uit Oss (destijds een amateurvereniging). Verder was hij zwemtrainer en waterpolocoach bij PSV. Wiersma was betrokken bij de oprichting van de VVCS (Vereniging van Contractspelers) en was hier van voorzitter tussen 1967 en 1975. Bij de KNVB was Wiersma bestuurslid technische zaken tussen 1979 en 1982.
Op 4 februari 1995 dan 62 jaar oud stierf Roel Wiersma in Eindhoven. Tijdens een tennispartijtje werd hij onwel en overleed aan hartstilstand. 7 jaar eerder was hij al eens getroffen door een hartinfarct.
Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.
Walter Kuijpers
Laatst bijgewerkt : 20 okt 2021 - 13:08
Oude Glorie
Recent uitgebrachte verhalen in deze rubriek: